See also:
» 30.01.2014 - Regjeringskrise i Danmark: SF godtar ikke privatisering
» 29.01.2014 - Privatisering kan gi dansk regjeringskrise
» 11.12.2013 - Danmarks utenriksminister går av
» 20.11.2013 - Statsminister Thorning-Schmidt unngikk katastrofevalg i Danmark
» 21.09.2013 - Dansk Folkeparti større enn Socialdemokraterne
» 03.07.2013 - Dansk rett gir kurdisk tv-kanal sendeforbud
» 10.05.2013 - Kommunesammenslåinger "en fiasko" i Danmark
» 02.05.2013 - Krise for sosialdemokratene i Danmark











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kvanefjell sør på Grønland har enorme forekomster av sjeldne jordarter og uran
© GME Ltd/Kureren
Politikk | Økonomi - Danmark | Grønland

Grønland åpner opp for uranutvinning

Aleqa Hammond, påtroppende statsminister på Grønland

© Siumut/Kureren
Kureren, 20. mars 2013
- Den nye regjeringskoalisjonen som er i ferd med å dannes på Grønland åpner opp for at det kan utvinnes uran på øya. Det vil være et radikalt brudd med den tidligere regjeringens politikk og Danmarks "nulltoleranse" mot radioaktivt materiale.

Aleqa Hammond, leder for Grønlands sosialdemokratiske parti Siumut, synes å være klar som den autonome øyas neste statsminister. Siumut er i ferd med å skrive under en koalisjonsavtale med det nasjonalistiske Partii Inuit og det liberale partiet Atassut, som til sammen vil gi dem et trygt flertall i det grønlandske parlamentet.

Blant de saker som er lekket ut av koalisjonsavtalen er at Siumut har overtalt partnerne til å gå med på en opphevelse av den såkalte "nulltoleransepolitikken" overfor radioaktivt materiale, som rår i riksfellesskapet mellom Danmark og Grønland. Dette for å åpne for uranutvinning på Grønland.

Den grønlandske avisen 'Sermitsiaq' melder i dag at partiene Atassut og Inuit har gått med på å uthule det gjeldende forbudet mot uranproduksjon. Nikku Olsen, lederen for Partii Inuit, bekreftet dette for avisen i går, da de tre partiene stadfestet at en koalisjonsavtale var underveis.

Den kommende regjeringskoalisjonen går ikke inn for et totalt frislipp hva angår uran, men sier den vil akseptere utvinning opp til en viss anrikelsesgrense.

Uranutvinning har vært en het potet under valgkampen på Grønland i år. Avgående statsminister Kuupik Kleist tviholdt på nulltoleransepolitikken mens han åpnet opp for annen gruvedrift i stor stil på den arktiske øya. Sosialdemokratene utfordret Kleist på politikken overfor gruveindustrien, og hevdet regjeringen var for lite kritisk i omgangen med store gruveselskaper, men for kritisk til uranutvinning.

Stridens kjerne står om de rike mineralforekomstene i Kvanefjell i nærheten av den sørgrønlandske bygda Narsaq (nær den norrøne bosetningen Brattahlíð). Her er det gjort et enormt funn av metaller som samlet kalles sjeldne jordarter og som er essensielle i produksjonen av høyteknologiprodukter. Kina har nært monopol på produksjonen av sjeldne jordarter, men forekomstene på Sør-Grønland kan være minst like store som de i Kina.

Og sammen med de verdifulle sjeldne jordartene, er det også store forekomster av sink og uran i Kvanefjell, som nærmest produserer seg selv som et biprodukt av annen gruvedrift. Gruveselskapet Greenland Minerals and Energy har derfor presset de politiske partiene på Grønland til å myke opp totalforbudet mot uranutvinning.

Nå har gruveselskapet, som grønlenderne håper vil gi øya store nok inntekter til å kunne løsrive seg fra Danmark, fått gehør. Som statsminister vil Hammond omgjøre nulltoleransepolitikken.

Men dette vil gi regjeringen hennes en konflikt med den danske regjeringen og risiko for internasjonale komplikasjoner, advarer kommentator Sten Lund i avisen 'Sermitsiaq'.

Det danske synet er at nulltoleransepolitikken gjelder i hele riksfellesskapet, altså også i de selvstyrte delene av riket som Grønland og Færøyene. Hammond har tidligere hevdet at dette er et grønlandsk anliggende, da selvstyreavtalen fra 2009 kun gir Danmark styringsrett i utenriks- og forsvarspolitikken.

Men ifølge kommentator Lund, berører uranutvinningen i stor grad både utenriks- og sikkerhetspolitikken. "Det er en rekke internasjonale konvensjoner som skal overholdes i forhold til uran," sier Lund. "Grønland kan derfor ikke bare bestemme seg for å oppheve nulltoleransen. Den danske staten må tas med på råd, og USA vil sikkert også gjerne ha et par ord med i saken," legger han til.

Forholdet til USA er i særlig grad relevant i denne sammenhengen, i og med at de fleste investorene som har vist interesse for gruvevirksomhet på Grønland er kinesiske.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no