See also:
» 30.01.2014 - Regjeringskrise i Danmark: SF godtar ikke privatisering
» 29.01.2014 - Privatisering kan gi dansk regjeringskrise
» 11.12.2013 - Danmarks utenriksminister går av
» 20.11.2013 - Statsminister Thorning-Schmidt unngikk katastrofevalg i Danmark
» 21.09.2013 - Dansk Folkeparti større enn Socialdemokraterne
» 10.05.2013 - Kommunesammenslåinger "en fiasko" i Danmark
» 02.05.2013 - Krise for sosialdemokratene i Danmark
» 20.03.2013 - Grønland åpner opp for uranutvinning











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Demonstrasjon i Danmark til støtte for 'Roj TV' i 2012
© WGauthier/GNU/Kureren
Politikk | Samfunn - Danmark

Dansk rett gir kurdisk tv-kanal sendeforbud

NATOS generalsekretær og Danmarks tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen

© NATO/Kureren
Kureren, 3. juli 2013
- En dansk rett beordret i dag inndragelsen av sendetillatelsen til en kurdisk tv-kanal fordi den formidlet nyheter fra PKK. I løpet av den lange rettsprosessen har dansk politikk blitt rystet av flere skandaler, som diktater fra USA og eksstatsminister Anders Fogh Rasmussens jobb som NATO-leder.

En åtte år lang juridisk prosess er over. Dommen i Østre Landsret, tilsvarende en norsk lagmannsrett, bekreftet i dag en tidligere dom som sa at den kurdiske tv-kanalen 'Roj TV' var et talerør for "terroristorganisasjonen" PKK, som i mange tiår har kjempet for en selvstendig kurdisk region i Øst-Tyrkia. I tillegg inndro den tv-kanalens sendetillatelse.

'Roj TV' har fungert som en eksilradio for kurdere som har sendt sine nyhetssendinger fra Danmark til Tyrkia og andre kurdiskdominerte områder i Midtøsten. Den kurdiske nyhetskanalen har lenge vært en torn i øyet for tyrkiske myndigheter, som hevder den oppfordrer til terrorisme.

Den lange prosessen begynte i 2005, da Tyrkias ambassade i København leverte inn en politianmeldelse som anklaget 'Roj TV' for brudd på den danske anti-terrorloven. Ambassaden hevdet at kringkasteren var finansiert av den kurdiske separatistbevegelsen PKK, som står på EUs liste over terrororganisasjoner.

I de neste årene ble saken sendt frem og tilbake mellom det danske politiet og riksadvokaten, som ikke kunne bi enige om hvem som hadde ansvaret for hvem som skulle følge opp den pikante saken. Men i 2010 reiste riksadvokaten tiltale mot 'Roj TV' for angivelig "terrorvirksomhet".

De to selskapene bak 'Roj TV' - Roj TV A/S og Mesopotamia Broadcast A/S - ble i januar 2012 dømt i første instans for å fremme terroristiske aktiviteter ved å fungere som et talerør for PKK i perioden februar 2008 til februar 2010. De to tv-eierselskapene ble dømt til å betale en bot på totalt 5,2 millioner kroner.

Men selv om selskapene bak 'Roj TV' ble dømt, ville ikke danske myndigheter inndra sendetillatelsen til den kurdiske tv-kanalen. Det eksisterer ikke hjemmel for å gjøre dette, ifølge myndighetene, fordi senderegistreringen ikke er en "gjenstand" i den danske straffelovens forstand.

Dette fikk statsadvokaten til å gå til landsretten med krav om at sendingene fra 'Roj TV' fra Danmark måtte stanses. Nå har statsadvokaten fått medhold i at den tyrkiske tv-kanalen får sendeforbud. Saken kan fortsatt ankes til dansk høyesterett.

"Danmark ble diktert av USA"
I løpet av den lange prosessen mot 'Roj TV' har det dukket opp flere skandaler om politisk press for å få kanalen stengt. I 2011 ble det, i løpet av WikiLeaks-avsløringene, kjent at Danmark hadde gitt etter for politisk press fra NATO-partnerne Tyrkia og USA om stengning av den kurdiske tv-stasjonen. Danske juridiske eksperter var nærmest samstemte i sin vurdering av WikiLeaks-dokumentene at politisk press hadde påvirket saken.

Ifølge de amerikanske dokumentene som ble lekket gjennom WikiLeaks, har amerikanerne aldri lagt skjul på at de ønsket å få kanalen 'Roj TV' stengt for godt. I mai 2009 møtte aktor Lise-Lotte Nilas og leder for politiets etterretningstjeneste, Lykke Sørensen, opp i den amerikanske ambassaden. Der ble amerikanerne oppdatert om saken og det ble uttrykt ønske om et tettere samarbeid.

Etter møtet sendte den amerikanske ambassaden i København en melding til Washington der det ble anbefalt å oppmuntre danskene "til å tenke kreativt for å finne måter å blokkere eller stenge tv-stasjonen, dersom det på kort sikt skulle vise seg umulig å gjennomføre en straffesak."

Skandale rundt Anders Fogh Rasmussen
Ifølge den danske avisen 'Politiken', var debatten om 'Roj TV' på kokepunktet i løpet av våren 2009, da Tyrkia hevdet at statsminister Fogh Rasmussen hadde lovet å stenge stasjonen Som motytelse hadde Tyrkia lovet at landet ikke skulle blokkere statsministerens ønske om å bli generalsekretær i NATO.

Kort tid etter skrev den amerikanske ambassaden i København til utenriksdepartementet i Washington at "Fogh Rasmussens utnevnelse til generalsekretær i NATO har gitt etterforskningen ytterligere fremdrift." Datidens danske regjering nektet å kommentere opplysningene som kom frem gjennom WikiLeaks.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no