See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 26.10.2013 - Uranutvinning trumfet gjennom på Grønland
» 27.08.2013 - Uranutvinning splitter folket på Grønland
» 26.03.2013 - Grønland får sin første kvinnelige statsminister
» 20.03.2013 - Grønland åpner opp for uranutvinning
» 13.03.2013 - Opposisjonen vinner valget på Grønland











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det grønlandske parlamentet, Inatsisartut, rommer 33 folkevalgte
© Inatsisartut/Kureren
Politikk | Økonomi - Grønland

Mot spennende valg på Grønland

I den siste utgaven av den grønlandske ukeavisen 'Sermitsiaq' forventes det et "dødt løp" i valget

© Faksimile
Kureren, 8. mars 2013
- Grønlenderne velger på tirsdag, og det er svært jevnt mellom de to blokkene. Kampen står om hvordan øyas enorme mineralressurser skal forvaltes, slik at Grønland raskest mulig kan bli uavhengig fra Danmark.

Det sosialdemokratiske opposisjonspartiet Siumut satser stort på å komme tilbake til makten og få flertall i Inatsisartut, det grønlandske parlamentet. Ifølge ikke-representative meningsmålinger foretatt av den grønlandske avisen 'Sermitsiaq', har sosialdemokratene ligget på mellom 35 og 43 prosents oppslutning den siste måneden. Det kan holde til et flertall for Siumut.

Siumut utfordrer den sittende sentrum-høyrekoalisjonen ledet av statsminister Kuupik Kleist. Også statsministerens parti, Inuit Ataqatigiit, ligger ifølge 'Sermitsiaq' an til å gjøre et godt valg. Avisens meningsmålinger har registrert en oppslutning på mellom 36 og 39 prosent for partiet, men koalisjonspartneren Demokratene ligger an til å tape stort slik at regjeringsmakten kan glippe.

"Det eneste vi kan konkludere er at det blir jevnt, og at det blir få stemmer som kommer til å avgjøre valget," skriver 'Sermitsiaq' i en kommentar i dag. Det grønlandske manntallet inkluderer kun 40.000 velgere. "Vi kan derfor bare oppfordre alle til å komme seg opp av sofaen og gå til stemmeurnene på tirsdag 12. mars," skriver den grønlandske avisen.

Det sosialdemokratiske Siumut har klart å gjøre avstemningen til et veivalg om Grønlands ressurspolitikk. Den enorme øya står foran en boom i gruvesektoren, muligens inkludert oljeutvinning og urangruver, i de neste årene. Vestlig kapital konkurrer med kinesiske og russiske midler om å få best mulig fotfeste på den strategisk viktige øya mellom Amerika og Europa.

Ifølge Siumut, gjelder det nå å få på plass en mye bedre lovgivning i forhold til gruvedrift og oljeboring. Dette gjelder ikke kun miljøaspektene, noe som engasjerer grønlenderne sterkt, men også hvor mye inntekter den autonome øya skal få fra ressursutvinningen.

Sosialdemokratene har presentert seg som strengere i forhandlingene med de utenlandske investorene enn regjeringspartiet. "Siumut vil arbeide for å innføre avgifter på de mineralske råstoffene som eksporteres ut av landet," står det i valgprogrammet.

Videre vil partiet at "råstoffutvinning ikke skal skje på bekostning av natur og helse," at gruveselskapene forpliktes til å ansette grønlendere og kjøpe tjenester av grønlandske leverandører, samt

Grønlands statsminister Kuupik Kleist tar i mot daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre

© Naalakkersuisut/Kureren
å satse på utdanning av grønlendere innen relevante fag for gruvedrift.

Kravene til Siumut får stor oppslutning, men på den andre siden har statsminister Kleist gjort en god jobb med å i det hele tatt få utenlandsk kapital interessert i Grønland. Regjeringskoalisjonens utprøvde politikk synes å sikre at en hel ny industrigren etableres raskt på Grønland.

Og Grønland trenger nye inntekter, raskt og i stort omfang. Den autonome øya styrer mot budsjettunderskudd som ikke er bærekraftige innen få år. Grunnen til det er at, mens utgiftspostene stiger, synker sakte men sikkert budsjettets største inntektspost: Det årlige statstilskuddet fra Danmark. Da Grønland fikk større autonomi i 2009, ble beløpet frosset til 3,4 milliarder danske kroner årlig - og verdien av dette faller i takt med inflasjonen.

Grønlenderne vil i det hele tatt kvitte seg med budsjettmidlene fra Danmark så fort som mulig og dermed gå for full selvstendighet. Men da må statsfinansene først være i orden, og den døren som nå har åpnet seg med gruvedrift synes å være den eneste realistiske veien til full selvstendighet Grønland noen gang har hatt.

De største skillelinjene mellom de grønlandske partiene er da også hvor raskt landet skal få selvstendighet. Sosialdemokratiske Siumut sier de "arbeider mot at landet vårt blir en selvstendig stat," og viser dermed mer tålmodighet enn mange andre politiske partier. Og en god ressursforvaltning ser partiet som det viktigste middelet på veien: "Det sentrale målet for Siumut er å skape et samfunn som klarer å utnytte ressursene sine godt," sier partiets valgprogram.

Men ifølge statsminister Kleists parti, Inuit Ataqatigiit, snakker sosialdemokratene imot bedre vitende når de vil innføre avgifter på mineralutvinningen før den er kommet i gang. Mineralressursene på Grønland er fortsatt "ikke en stabil og sikker inntekt for landet vårt," understreker regjeringspartiet. "Det har enda ikke lyktes å skape en egentlig råstoffindustri."

Og før denne er etablert, ønsker ikke Inuit Ataqatigiit å innføre ekstra kostnader for investorene. "Fordi ingen gruver betyr ingen arbeidsplasser betyr ingen inntekter," sier partiet. Og det betyr ingen selvstendighet fra Danmark.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no