See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 07.04.2015 - Billige flyturer skal redde Russlands reiseliv
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 02.04.2014 - Brasils fotball-VM er dårlig for økonomien
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 05.11.2013 - Etiopia planlegger Afrikas største vannkraftverk











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Stadig flere utenlandske firmaer legger deler av tekstilproduksjonen til Etiopia
© Govt of Ethiopia/Kureren
Økonomi - Etiopia

H&M forbereder klesproduksjon i Etiopia

Livlig handel på børsen i Addis Ababa: Den etiopiske økonomien er i sterk vekst

© Pete Lewis/DfID/Kureren
Kureren, 26. august 2013
- Tekstilproduksjon i Asia begynner å bli dyrere og mer regulert. Samtidig søker klesgiganten Hennes & Mauritz stadig nye produksjonsplasser og har nå begynt med prøveproduksjon i Etiopia. De er ikke de eneste, og etiopierne satser for fullt på å bli "det nye Bangladesh".

Den svenske klesgiganten H&M annonserte tidligere denne måneden at selskapet nå vurderer Etiopia som et nytt produksjonssted for sine masseproduserte tekstiler. Selskapet har allerede sendt ut "testbestillinger" til etiopiske underleverandører for å se om de kan leve opp til forventningene.

En av bedriftene som nå har en prøveproduksjon for H&M er tekstilfabrikken Kebire til Fasil Tadesse, som også er leder for den etiopiske tekstilprodusentforeningen. Tadesse sier til det etiopiske statsmediet Ethiopian Herald at han alene har fått i oppdrag å produsere 150.000 klesplagg for H&M.

"De prøver å få oss til å etablere en klynge av bedrifter, fordi det de trenger er 1 million plagg i måneden," sier Fasil, med henvisning til oppdraget fra H&M. Ifølge Fasil har bedriftene i organisasjonen hans allerede faste produksjonsoppdrag fra klesgiganten Teco og det britiske datterselskapet til Wal Mart, George.

Ethiopian Herald bekrefter at det er høyeste prioritet i Etiopia å utvikle landets tekstilindustri, som opplever en aldri så liten boom for tiden. Myndighetene har lettet betingelsene for å etablere slike bedrifter og investerer i nye industriparker der private aktører kan etablere seg. Også Fasil kan bekrefte at politikken for å utvikle industrien blir utformet av statsministeren selv.

Tekstilindustrien boomer i Etiopia
Talsmenn for interesseorganisasjonen for verdens tekstilindustri, WTiN, kan bekrefte at Etiopia er på vei oppover med stormskritt når det gjelder tekstilproduksjonen. Ifølge William Lloyd George fra WTiN har flere store internasjonale klesprodusenter begynt å flytte deler av produksjonen til Etiopia, og selv asiatiske fabrikkeiere har begynt å investere i det afrikanske landet.

Eksportverdien av tekstiler "Made in Ethiopia" forventes å mer enn dobles i løpet av to år, ifølge tall fra den etiopiske regjeringen. Men volumet er fortsatt relativt beskjedent sammenliknet med Asias store tekstilprodusenter. I 2012 eksporterte Etiopia tekstilprodukter for 200 millioner dollar (1,2 milliarder kroner), noe som vil øke til 445 millioner dollar i 2014. Målet er å nå 1 milliard dollar i eksportverdi innen 2016.

Etiopia nyter også godt av fordelaktive handelsforbindelser med de fleste vestlige markedene. Som et relativt progressivt afrikansk utviklingsland, har Etio

Hennes & Mauritz i Torggata i Oslo sentrum: Snart selges det klær "Made in Ethiopia"

© Kjetil Ree/GNU/Kureren
pia særlig gode eksportvilkår til USA, men også gode avtaler med EU.

Men det er fortsatt vekstproblemer for tekstilindustrien i Etiopia, ifølge WTiN. Investorer beklager en mangel på faglært arbeidskraft, noe som til dels går ut over kvaliteten. Så selv om prisnivået for å produsere i Etiopia er betydelig lavere enn i Asia, oppnås fortsatt ikke samme kvalitet.

Madeleine Rosberg, en svensk ekspert på den etiopiske tekstilindustrien, har likevel stor tiltro til at det afrikanske landet vil klare spranget til en av de ledende tekstilprodusentene i årene fremover. Ifølge WTiN, sier Rosberg at regjeringen i Addis Ababa har lagt opp til svært gunstige rammevilkår for denne industrien i landet, både hva angår skattenivået og infrastrukturen.

Myndighetene bidrar med gratis opplæring av tekstilarbeiderne og gir ekstra prioritet til strømleveransene til produksjonsstedene. Ustabil strømtilgang er generelt et kjerneproblem for utviklingen av industri i Afrika.

"Etiopia har muligheten til å bli den neste store kles- og tekstilprodusenten i verden," sier Rosberg. "Med Afrikas tredje største befolkning, tilgang til egenprodusert bomull og billig strøm, kan landet bli Afrikas nye tekstilmekka," legger hun til.

Billig arbeidskraft
Men det er ikke minst på billig arbeidskraft at Etiopia kan konkurrere. Industrilønningene i Asia har steget raskt de siste årene. I Kina øker de med over 10 prosent hvert år og ligger nå bare rundt 30 prosent under gjennomsnittet i EU. Også i andre tekstilproduserende land, som Bangladesh, øker nå lønnskostnadene.

I tillegg øker investeringsbehovene i helse, miljø og sikkerhet på tekstilfabrikkene i Asia, samt at arbeidsvilkårene bedres. I Kina er dette bevisst regjeringspolitikk. I Bangladesh kommer dette som følge av flere skandaler, der tekstilarbeidere har dødd i hopetall på grunn av ulykker man enkelt kunne ha unngått. Antallet arbeidskonflikter er også på vei opp i land som Bangladesh.

Etiopia er ikke der enda. Her er lønningene fortsatt svært lave, arbeidsmiljøet lite regulert og det er liten tradisjon for arbeidskonflikter. Og for etiopierne er en større andel av verdens tekstilproduksjon i første omgang en sjanse til å komme seg raskere ut av fattigdom. Noe den etiopiske regjeringen for øvrig har lyktes svært godt med det siste tiåret.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no