See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den 1400 år gammel mayafrisen ble funnet nord i Guatemala
© F. Estrada-Belli/Proyecto Holmul/Kureren
Kultur - Guatemala

Nye funn: Mayakulturen var krigersk likevel

Arkeologen Francisco Estrada-Belli ved siden av frisen

© F. Estrada-Belli/Proyecto Holmul/Kureren
Kureren, 22. august 2013
- Mayakulturen var ikke så fredelig som man trodde. En 1400 år gammel mayafrise, som beskrives som "den mest spektakulære som er funnet så langt," er blitt oppdaget i et arkeologisk område i Guatemala. Funnet åpner for nytolkninger av mayakulturen.

Funnet ble gjort på et rikholdig arkeologisk senter fra prekolombiansk tid i Holmul, som ligger rundt 600 km nord for Guatemalas hovedstad og nær grensen til Mexico og Belize. Arkeologen Francisco Estrada-Belli sier at frisen ble oppdaget i juli i en mayapyramide, og ble laget rundt år 600 etter Kristus.

"Dette er en ekstraordinær oppdagelse som bare skjer en gang i livet til en arkeolog," sa den oppstemte forskeren på en pressekonferanse tidligere denne måneden. "Frisen er over 8 meter lang og 2 meter høy, og var plassert på toppen av den rektangulære bygningen, rundt 10 meter over et torg," forklarte Estrada-Belli.

Ifølge arkeologen representerer frisen "bilder av guder og gudeliknende herskere og nevner navnene deres. Teksten åpner et vindu til en svært viktig fase i historien i den klassiske perioden mellom 250 og 900 år etter Kristus."

Frisens komposisjon inkluderer tre hovedpersoner iført i rike ornamenter av quetzal-fjær og jade, som sitter på hodene til monsterliknende vesener kalt "witzer". Arkeologen mener at dette er "et viktig kunstverk som også gir oss mye informasjon om bygningens rolle og betydning, noe som var avgjørende i undersøkelsen vår," la han til.

Mayaeksperten Federico Fahsen sa i et nylig intervju med den lokale pressen i Guatemala at man kan identifisere to av kongene fra den klassiske tiden på frisen. En av dem, Aj Wosaaj, er også avbildet

Arkeologen Anya Shetler renser frisen etter oppdagelsen

© F. Estrada-Belli/Proyecto Holmul/Kureren
på en altertavle i en annen mayaby, nå kjent som El Naranjo. "Dette viser at, på denne tiden, omkring år 600 etter Kristus, var forholdet mellom de ulike byene nært," sier Fahsen. Han legger til at dette forholdet ofte var "allianser", men ikke alltid.

"Vi har alltid blitt fortalt at mayakulturen var fredelig, men dette er ikke sant. Mayaene, som enhver sivilisasjon, var et folk som sloss konstant av geopolitiske grunner," sier Fahsen, som betegner disse krigene som "endemiske" og en av årsakene bak mayasivilisasjons sammenbrudd.

Denne teorien blir også støttet av andre tekster og bilder risset inn i veggene i mayapyramiden i Holmul. Tekstene tyder på at byen hadde et gjennomgående krigersk forhold til nabobyen Tikal, som var hovedstaden i et av de mektigste mayarikene på den tiden.

Fortsatt mye uoppdaget
Ruinene etter mayabyen Holmul ble gjenoppdaget allerede i 1910, men det ble den gang ikke foretatt større utgravninger. Dette ble først satt i gang i år 2000, og det er siden kommet en jevn strøm av store og små oppdagelser fra Holmul. Mange av mayaruinene i Guatemala, Mexico, Honduras og Belize er så å si ikke utforsket.

Og det er særlig i Guatemala at det nå stadig blir gjort spektakulære arkeologiske funn, som den store frisen i Holmul. Blant de siste storfunnene var den hittil eldste mayakalenderen som ble funnet på utgravningsstedet Xultun i mai 2012.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no