See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Reykjaviks kongress- og konserthus Harpa, sett fra fjorden
© Harpa/Kureren
Kultur | Reise - Island

Konserthuset "Harpa" på Island håver inn priser

Krystallklart: Fra trappeoppgangen i Reykjaviks konserthus Harpa

© Claus Ableiter/GNU/Kureren
Kureren, 23. august 2013
- Reykjaviks kongress- og konserthus Harpa symboliserer Islands gjenoppstandelse etter år med økonomisk krise. Med én million besøkende i året, litt mindre enn operaen i Oslo, er Harpa blitt et nytt nasjonalt symbol og håver inn internasjonale priser.

Island ble en uventet nyhetssak da landets økonomi kollapset i 2008, men også på grunn av de alternative løsningene landet valgte for å overvinne krisen. I motsetning til mange søreuropeiske land, der budsjettkutt og skatteøkninger har gått sterkt ut over kultursektoren, har lille Island, med sine 320.000 innbyggere, satset ekstra sterkt på kulturen siden 2008.

Ved utbruddet av krisen på Island, var det full sving over byggearbeidene til Reykjaviks nye konserthus Harpa, og en sluttføring av prosjektet syntes å stå i fare. Alt tydet på at arbeidene burde stoppes, men regjeringen besluttet likevel å forsette med det dyre prosjektet med et budsjett på 1,3 milliarder kroner og en nedbetalingstid på 35 år.

Nå kan det virke som om dette var en god idé. Siden åpningen i mai 2011 har nemlig over 2 millioner gjester lagt veien innom Reykjaviks nye stolthet, der de har lyttet til alt fra Björk til Berliner Filharmonien. Dette summerer seg opp til rundt en million årlige besøkende i en by som bare har 120.000 innbyggere.

Sammenligninger er aldri rettferdige, men besøkstallene til Harpa i lille Reykjavik imponerer i forhold til Den Norske Opera og Ballet i en by med over en halv million innbyggere. Operaen i Oslo har etablert seg på et besøkstall på 1,6 millioner årlig. Så det er kanskje noe i klisjeen om islendingene som et svært kulturdyrkende folk.

Og Harpa er ikke kun et vakkert og skulpturelt bygg; det er også et forbilde med tanke på miljø. Her går det i kildesortering, gjenbruk og energibesparende materialer. Huset varmes naturligvis opp med geotermisk varme, som mange andre bygg og hus på Island. Og det har fått veldig stor internasjonal oppmerksomhet, for ikke å snakke om priser.

Den 29. april i år ble Harpa tildelt en av de mest prestisjefylte priser innen arkitekturen: Prisen for samtidsarkitektur i EU - Mies van der Rohe 2013. EU begrunnet prisen til Harpa med en "krystallarkitektur inspirert av Islands landskap og tradisjoner." Bygget er designet av Henning Larsen Architects i Danmark og islandske Batteríið Arkitekter og Ólafur Elíasson.

Prosjektet "sender et viktig budskap til verden og Islands folk," sa den nederlandske arkitekten og juryens president, Wiel Arets, ved tildelingen i april. Juryen roste også det "tverrfaglige samarbeidet" mellom arkitektbyråene som var ansvarlige for arbeidet og klarte å trekke islandske naturelementer inn i bygget. Arkitekt Peer Teglgaard Jeppesen sa seg "utrolig beæret" over denne prisen og påpekte at Harpa var blitt "et symbol for den fornyede dynamikken på Island."

EU-prisen er den mest prestisjetunge utmerkelsen Harpa har fått, men langt fra den eneste. Allerede i åpningsåret 2011 fikk bygget to høythengende priser: World Architecture Community Awards fra den globale databasen over samtidsarkitektur, og æresprisen fra den nordiske Arkitekturmässan.

Og Harpa fortsetter å motta priser, også utenfor arkitekturverden. Bygget ble i 2011 kåret av Travel & Leisure Magazine til å være blant de beste konserthusene i det nye årtusenet. Og i dag er Reykjaviks konserthus Harpa utropt til Nord-Europas beste møtested i 2012 av magasinet Mice Report, som understreker byggets "fantastiske beliggenhet ved kanten av Atlanterhavet, og med fasiliteter og kundeservice på høyt nivå."



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no