See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 25.02.2014 - Danskene ønsker ikke flere norske turister
» 11.09.2013 - Mot avgjørelse om tunnel mellom Danmark og Tyskland
» 28.04.2013 - Dansk hjemmefrontmuseum totalskadd i brann
» 22.04.2013 - Billigere øl og mineralvann i Danmark
» 10.04.2013 - Europas største akvarium åpner i København
» 12.03.2013 - Flytrafikken på Gardermoen overgår nå København











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Skuer lengselsfullt etter sin elskede prins: Den lille havfrue i København
© VisitDenmark/Kureren
Kultur | Reise - Danmark

København feier havfruens 100-årsdag

Kureren, 23. august 2013 - Ikke en gang havfruer unngår å eldes. Den verdenskjente skulpturen Den lille havfrue i København, Danmarks fremste nasjonalsymbol, fyller 100 år i dag. København feirer bursdagen med en stor fest der hundre levende havfruer skal hylle jubilanten.

Ved Langeliniekajen ligger en av de mest berømte turistattraksjonene i Europa: Den lille havfrue. Skulpturen ble presentert for publikum den 23. august 1913 og var en gave fra den danske bryggeren Carl Jacobsen til byen København. Den ble raskt kjent verden over.

I ettermiddag og natt skal 100-årsdagen feires. Bursdagsfesten vil inneholde bursdagssanger fremført av Tivoli-vakter i tradisjonell uniform. Og det lokale bryggeriet Carlsberg vil sikre at det feststemte publikumet ikke mangler øl, som transporteres til festplassen i bryggeriets gamle hesteslede.

Havfruen skal heller ikke føle seg alene på 100-årsdagen. 100 levende "sirener" skal hoppe i vannet og svømme rundt statuen for å danne et 100-tall.

Et hardt liv som havfrue
Berømtheten har sin pris, også for havfruer. I de siste hundre årene har statuen vært utsatt for en rekke overgrep, særlig om natten. Gjennom årene har fremmede saget av og stjålet både hendene og hodet hennes, to ganger. Siste gang var i 1998. Skulpturen har også blitt malt rosa, har vært iført burka, har blitt gnidd inn med en plastikkpenis eller kledd ut i draktene til ulike fotballag. Blant annet.

Og med sitt stoiske uttrykk sitter hun stille mens hopetall av turister tar på brystene hennes hver dag for å ta et bilde. Og slik skal det fortsatt være, der havfruen står ubevoktet i Langeliniekajen.

Inspirert av HC. Andersen
Den lille skulpturen er laget av bronse og granitt, og er inspirert av Hans Christian Andersens eventyr om en havfrue som oppgir alt for å være sammen med en ung og kjekk prins på land. Ifølge tradisjonen svømmer hun opp fra havbunnen til overflaten hver morgen og hver kveld, og der sitter hun på et skjær over vannet og ser lengselsfullt mot kysten i håp om å finne sin elskede prins.

HC. Andersen, som levde fra 1805 til 1875, tilbrakte mesteparten av livet sitt i København, i nærheten av stedet der statuen av havfruen står i dag. Historien hans inspirerte Disney-konsernet til å lage en film med samme navn som er blitt oversatt til de fleste språk i verden. I motsetning til HC. Andersens eventyr, har Disney-filmen en happy-end.

Men det var ikke bare Disney-konsernet som lot seg inspirere. Bryggeren Carl Jacobsen ble forelsket i karakteren etter å ha sett en ballett basert på historien av HC. Andersen i Det kongelige teater i København.

Jacobsen ble så betatt av historien og balletten at han ga billedhuggeren Edvard Eriksen oppdraget å lage en skulptur av havfruen. Modellen ble inspirert av danseren Ellen Price, som i 1909 danset hovedrollen som den lille havfruen i balletten på Det kongelige teater.

Men Ellen Price nektet å posere naken for skulptøren, så til slutt var det kona til billedhuggeren, Eline Eriksen, som måtte stå som modell for skulpturen av den lille havfruen.

Den lille havfruen står ved brygga, bare et steinkast fra pittoreske Nyhavn og Det kongelige slott. Der er statuen hovedattraksjon i den travleste cruisehavnen i Nord-Europa. Og i dag vil hun være vert for en stor fest for å feire hundreårsdagen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no