See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 23.08.2013 - København feier havfruens 100-årsdag
» 10.04.2013 - Europas største akvarium åpner i KøbenhavnChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Slukningsarbeidet på det danske Frihedsmuseet
© Nationalmuseet/Kureren
Kultur - Danmark

Dansk hjemmefrontmuseum totalskadd i brann

Tysk soldat i København: Frihedsmuseet viser også bilder fra okkupasjonstiden

© Nationalmuseet/Kureren
Kureren, 28. april 2013
- Det danske Frihedsmuseet, som tilsvarer Hjemmefrontsmuseet i Norge, ser ut til å ha blitt totalskadd i en brann i dag. Men brannmannskapene klarte å redde ut det meste av samlingene. Ingen omkom eller ble skadet.

Den voldsomme brannen startet, ifølge meldinger fra Nationalmuseet, i kafeen på museet klokken to natt til søndag. Brannmannskapene kom relativt tidlig på plass, og de konsentrerte seg i stor grad om å redde ut museets viktige samlinger som dokumenterer krigsårene, okkupasjonen og motstanden i Danmark.

"En tredel av museumsbyggene er svært medtatte," melder det danske Nationalmuseet, som forvalter Frihedsmuseet. "De branntekniske undersøkelsene i de kommende dager vil kaste lys over både brannårsakene og om bygningene vil kunne reddes eller ikke. Men det er neppe noen tvil om at det ikke vil være normal adgang til museet i en god tid fremover," meddeler museet videre.

Utover ettermiddagen ble det klart at brannmannskapene klarte å redde så å si alt av verdi fra Frihedsmuseet, utenom byggene selv. Nationalmuseets konserveringsleder bekreftet at "det hittil ikke er gått noe tapt ved brannen på Frihedsmuseet. Gjenstandene og arkivbestandene fra museet er blitt pakket i 600 flyttekasser, og derav er to tredeler allerede blitt kjørt til Nationalmuseets konserveringsavdeling."

Kun noen få av kassene hadde enkelte gjenstander, særlig av tekstiler og papir, "som er så skadet av vann og sot at de må underlegges kyndig behandling fra museets konservator," het det videre. Tekstil- og papirkonservatorer var allerede i gang med arbeidet, ifølge museet.

Frihedsmuseet, som ligger like ved Amalienborg i København, ble etablert i 1957. Det offisielle navnet på museet er "Museet for Danmarks Frihedskamp 1940-1945".

Utstillingen man har kunnet se frem til nå er fra 1995, og fokuserer på den danske "samarbeidspolitikken" under okkupasjonen, rollen til den illegale pressen, danske sabotasjeakter og redningen av de danske jødene, men også scener fra hverdagslivet i det okkuperte Danmark og den internasjonale konteksten. Utstillingen har hatt et svært kronologisk fokus på hendingene i årene 1940-45.

Frihedsmuseet har hatt en økende suksess de siste årene, med stadig nye besøksgrupper. I fjor hadde museet 74.865 besøkende.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no