See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 19.11.2013 - Egypt fornyer museene for å få turistene tilbakeChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Plyndret: Fra Mallawi-museet utenfor byen al Minya, sentralt i Egypt
© ANCBS/Kureren
Kultur - Egypt

Islamister plyndrer museer og monumenter i Egypt

Ødeleggelser i Kairo etter sammenstøtene den 14. august 2013

© Matthew Elmaraghi/GNU/Kureren
Kureren, 21. august 2013
- Midt i den kaotiske situasjon i Egypt, der over tusen mennesker har blitt drept den siste uken, har et nasjonalt museum ved byen al Minya blitt plyndret og monumenter er blitt ødelagt over hele landet. Egypt stengte alle arkeologiske steder og museer for en uke siden, på ubestemt tid.

Kaoset brøt ut i Egypt i forrige uke, da politiet i Kairo rev ned protestleirene til tilhengerne av den avsatte islamistiske presidenten, Muhammed Mursi. Under politiets brutale aksjon kom det til voldelige sammenstøt mellom politi og islamister, med over 600 døde og 4000 sårede. Siden har flere islamistiske protestaksjoner blitt stoppet med politivold og dødstallene er nå på over 1000.

Les mer om blodbadet i Kairo i denne artikkelen: "Unntakstilstand i Egypt etter massakre i Kairo".

Og mens volden har rast i gatene i Egypt, stormet en gruppe islamister museet i Mallawi utkanten av den 5000 år gamle byen al Minya, 225 kilometer sør for Kairo. Al Minya har en stor andel koptiske kristne, men har også siden 1970-tallet vært et arnested for islamistiske bevegelser.

Ifølge kilder ved museet i Mallawi drepte de islamistiske angriperne en ansatt og plyndret nesten alle gjenstandene i museets samlinger. I tillegg ødela angriperne alle de større gjenstandene de ikke klarte å ta med seg.

Museet i Mallawi er særlig kjent for sine gammelegyptiske statuer av guden Tot i form av både ibis og bavian. Dessuten huser museet mumier, sarkofager og mumiemasker fra gammelegyptisk tid, i tillegg til funn fra gravsteder fra ptolemeisk og gresk-romersk tid, ifølge lokale myndigheter.

I tillegg til de nesten totale ødeleggelsene i Mallawi, kommer det også rapporter om tap av kulturgods fra byen Fayyum og fra hovedstaden Kairo. I begge byene skal flere monumenter av religiøs betydning er blitt ødelagt av islamistiske grupper. Det har også vært flere angrep på gamle koptiske kirker rundt i landet.

FN bekymret over kulturarven
FNs kulturorganisasjon Unesco uttrykker nå sin dype bekymring over den kulturelle arven i Egypt etter rapportene om plyndringer og ødeleggelser. "Jeg fordømmer på det sterkeste angrepene på landets kulturinstitusjoner og plyndring av kulturell eiendom," sier Unescos direktør Irina Bokova. "Dette er en irreversibel skade på historien og identiteten til det egyptiske folket."

Bokova oppfordrer egyptiske myndigheter til å øke sikkerheten ved museer, historiske steder og bygninger, inkludert bygninger av religiøs betydning. Hun ber også egyptiske myndigheter om å hindre smugling av de kulturhistoriske skattene som er blitt stjålet fra museet i Mallawi. Unesco-lederen gjentok at flere FN-organisasjoner er beredt til å bistå Egypt med dette.

"Den unike kulturarven i Egypt er ikke bare en arv fra fortiden, noe som reflekterer den rike og mangfoldige historien, men det er også en arv for fremtidige generasjoner, og ødeleggelsene svekker grunnlaget for det egyptiske samfunnet på alvorlig vis," uttaler Bokova.

Stengte museer og monumenter
For én uke siden, den 14. august, beordret Egypts fornminnedepartementet å stenge alle de arkeologiske utgravningsstedene og museer i hele Egypt, samt de administrative kontorene i departementet. Beslutningen ble tatt som svar på volden i Egypt, som har ledet til at det ble erklært unntakstilstand i hele landet.

Egypts minister for fornminner, Muhammed Ibrahim, melder at han satt i gang en nødsfallsoperasjon for å styrke sikkerhetstiltak på arkeologiske funnsteder og museer over hele landet. Flere særtiltak skal beskytte kulturskattene mot plyndring og angrep. Ministeren har ikke opplyst om detaljene i disse tiltakene.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no