See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvert











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Justisminister Grete Faremo (arkivbilde)
© Justisdepartementet/Kureren
Samfunn | Politikk - Innenriks

Faremo: Snowden har ikke beskyttelsesbehov

Den amerikanske varsleren Edward Snowden er fortsatt i Moskva

© Edward Snowden/Facebook/Kureren
Kureren, 4. juli 2013
- Justisminister Grete Faremo uttaler i dag at den amerikanske varsleren Edward Snowden ikke har et beskyttelsesbehov da han kan forvente en rettferdig strafforfølgning i USA. UDI avslo i dag for andre gang asylsøknaden til Snowden i rekordfart.

Norske UDI avviste på mandag i rekordfart den opprinnelige asylsøknaden til Snowden, på "formelt grunnlag". Avslaget ble begrunnet med at søknaden burde ha vært fremmet i Norge eller ved grensen, og ikke fra Moskva, der Snowden oppholder seg. Flere av de over 20 landene varsleren hadde søkt asyl i, avslo søknadene til Snowden på liknende grunnlag samme dag som de ble mottatt.

Les mer om avslagene på Snowdens asylsøknader i Norge og andre land i denne artikkelen: "Snowdens asylsøknad avvist av Norge, flere land".

Men i går leverte skribentforeningen Norsk PEN inn en ny søknad på vegne av Snowden, som ba UDI og justisministeren vurdere Snowdens beskyttelsesbehov på nytt og hente ham til Norge gjennom ordningen for overføringsflyktninger. Organisasjonen er blant de få menneskerettsgruppene som har rett til å fremme slike ekstraordinære asylsøknader på vegne av forfulgte personer.

Igjen fikk behandlingen en påfallende rask behandling av UDI og justisdepartementet. UDI kunne allerede i dag presentere et nytt avslag og justisminister Faremo kunne straks presentere en forklaring på avslaget.

Ifølge UDI, var det igjen formelle feil ved søknaden fra Norsk PEN. Denne gang var feilen at Snowden ikke er en forfatter, og at han dermed faller utenfor den gruppen personer som Norsk PEN kan uttale seg på vegne av. Dermed ble søknaden ikke realitetsbehandlet, for andre gang på tre dager.

Justisminister Faremo kommenterte i dag avslaget straks det ble lagt frem, selv om hun hevder at UDI har fattet vedtaket på eget grunnlag. "Jeg har merket meg UDIs svar til Norsk PEN vedrørende overføring av Edward Snowden til Norge," bemerket justisministeren.

"Jeg vil tilføye at Snowden er ønsket utlevert av USA i anledning strafforfølgning. Strafforfølgning i demokratiske stater med slikt strafferettssystem som det amerikanske, faller i utgangspunktet utenfor asylretten. Det er ikke aktuelt å benytte ordningen for overføringsflyktninger for å vurdere beskyttelse i dette tilfellet," uttaler Faremo.

Vurderingen fra justisministeren står i sterk kontrast til dem fra menneskerettsgrupper som er bekymret for Snowdens sikkerhet og hevder at han allerede er forhåndsdømt i USA og dermed ikke kan forvente en rettferdig prosess.

"Ikke en rettsstat verdig"
"Trusselen om straffeforfølgelse mot varsleren Edward Snowden for spionasje er en beskyldning mot et individ som har brukt ytringsfriheten sin til å avdekke graverende forhold som ikke er en rettsstat verdig," skriver forlegger William Nygaard, leder av Norsk PEN. "Ved å gå ut med disse opplysningene har Edward Snowden reist spørsmål ved demokratisk åpenhet i

Forlegger William Nygaard er også styreleder i Norsk PEN

© Norsk PEN/Kureren
USAs antiterrorstrategi," legger han til.

"Praksisen som er avdekket i USA står i klar motstrid til prinsipper for en demokratisk rettsstat," påpeker Nygaard. "De skiller seg også klart fra erklæringer fra den norske regjeringen etter 22. juli-terroren, der svaret var 'mer demokrati, mer åpenhet'," legger han til.

"Utilbørlig press fra USA"
Norsk PEN fikk i går støtte fra Amnesty Norge, som også har sendt en forespørsel til UDI der de ber om at Snowdens asylsøknad realitetsbehandles. "Ingen bør straffeforfølges for å avsløre menneskerettighetsbrudd. Slike avsløringer er beskyttet i henhold til retten til informasjon og ytringsfrihet," kommenterte Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty Norge.

Amnesty reagerer også sterkt på hvordan amerikanske myndigheter nå angivelig "saboterer" varslerens forsøk på å søke asyl. "Amerikanske myndigheters forsøk på å presse andre regjeringer til å blokkere Snowdens forsøk på å søke asyl er svært beklagelig," sier Michael Bochenek fra menneskerettsgruppen. "Det er hans uinntagelige rett, nedfelt i internasjonal lov, å søke asyl. Det bør ikke forhindres av noen," legger Bochenek til.

Amnesty International mener at varsleren risikerer å bli mishandlet hvis han utleveres til USA. "Vi vet at andre som har blitt straffeforfulgt for lignende handlinger, har blitt holdt fanget under forhold som ikke bare Amnesty International, men også FN, anså som umenneskelige og nedverdigende," sier Bochenek. "Behandlingen brøt med internasjonal lov," hevder han.

Også USA-baserte Human Rights Watch (HRW) ber om at myndighetene i de landene Snowden har søkt asyl realitetsbehandler søknadene hans. HRW minner om at folkeretten innrømmer beskyttelse til varslere dersom de avslører saker av stor offentlig interesse. "Beskyttelsen for varslere i USA ligger langt under internasjonale standarder for folk som avslører overgrep i den nasjonale sikkerhetens navn," advarer HRW.

Menneskerettsgruppen understreker at Snowden anklages etter USAs "utdaterte spionasjelovgivning" som vil gi ham begrensede muligheter for å forsvare seg. Ifølge HRW, er denne dårlig tilpasset en varsler, og myndighetene må for eksempel ikke engang bevise at Snowden ønsket å skade amerikanske interesser eller om informasjonen han har frigitt faktisk skadet USAs interesser. Det er nok å bevise at han friga hemmelig informasjon for å få ham spiondømt.

"Derfor kan Snowden begrunne asylsøknaden sin med at, dersom han returneres til USA, vil han utsettes for skade på grunn av sin politiske overbevisning, nemlig synspunktet at offentligheten må bli informert om myndighetenes massive inntrengen i privatlivets fred," analyserer HRW.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no