See also:
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 04.10.2013 - Regjeringssonderingene starter i Tyskland
» 28.09.2013 - Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland
» 25.09.2013 - Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kontrahenter: Angela Merkel (CDU) og Peer Steinbrück (SPD) da de spilte på lag
© Anita Maric/UK/Kureren
Politikk - Tyskland

Merkel høyt på målingene før høstens valg

Kanslerkandidat Peer Steinbrück (SPD) har forlengst startet valgkampen

© Marionka Pohl/SPD/Kureren
Kureren, 28. juni 2013
- Tyskerne velger to uker etter oss, og ifølge meningsmålingene har kansler Angela Merkels parti den høyeste oppslutningen siden 2005. Likevel er ikke valgseieren sikker, fordi koalisjonspartneren ligger under sperregrensen. Alt er fortsatt mulig.

Merkels kristligdemokratiske parti CDU ligger på imponerende 43 prosents oppslutning tre måneder før valget i Tyskland. Den argeste konkurrenten, sosialdemokratiske SPD, oppnår derimot en velgergunst på kun 26 prosent.

Også SPDs kanslerkandidat, Peer Steinbrück, ligger langt bak Merkel i popularitet. I meningsmålingen bestilt av statskanalen 'ZDF', sier 27 prosent av tyskerne at de foretrekker Steinbrück som forbundskansler. Merkel, derimot, har en personlig oppslutning på hele 65 prosent. Og avstanden mellom de to har økt og økt etter at Steinbrück ble lansert som sosialdemokratenes kanslerkandidat og har hatt det ene uheldige utspillet etter det andre.

Merkels popularitet synes vanskelig å forklare for tyskere flest, selv om det sett utenfra er ganske logisk. I Tyskland har hun ord på seg for å snu kappen etter vinden, være ubestemt og vankelmodig og ikke lede etter noen klar strategi. Hun reagerer på begivenhetene i stedet for å ta eget initiativ, er den vanligste beskrivelsen av forbundskansleren. Tyske kommentatorer er derfor like overrasket hver gang de ser Merkels popularitetsverdier.

Sett utenfra er det enklere å forstå. Tyskland ses på, og ser seg selv, som en rolig og velfungerende øy i et hav av økonomisk og politisk kaos på resten av kontinentet.

Økonomien går fortsatt relativt godt, slik at Tyskland i praksis er garanten for euroens fremtid. Og selv arbeidsledigheten går nå igjen svakt tilbake, til 6,6 prosent denne måneden. Og med nesten åtte år med Merkel ved makten, må hun dermed ha gjort ting riktig for at Tyskland fortsatt holder en trygg og stø kurs.

Steinbrück, som var finansminister under Merkels storkoalisjon mellom CDU og SPD i 2005-09, har innholdsmessig hatt lite å by på i kampen mot Merkel, ikke minst fordi den økonomiske politikken til Merkel er populær i Tyskland. Han har dermed måttet holde seg tilbake med kritikken, og de få gode poengene han har hatt, har umiddelbart blitt kopiert av forbundskansleren.

Valget er ikke avgjort
Men på tross av Merkels høye popularitetsverdier og CDUs store forsprang på målingene, er det ingenting som er avgjort fremfor valget den 22. september. Bare en marginal forskyvning av velgermassen vil gi SPDs Steinbrück det beste kortet for å danne Tysklands neste regjering. Og det skyldes tilgangen på koalisjonspartnere.

Merkels koalisjonspartner, det liberale partiet FDP, har mistet det meste av sin oppslutning i løpet av regjeringsperiod

Forbundskansler Angela Merkel er sentral på den europeiske arenaen

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
en. Partiet gikk til valg med løfte om skatteletter i 2009 og gjorde et brakvalg. Men kort etter valget kom krisen, opinionen snudde radikalt og FDPs krav om skattelette ble sett på som uansvarlig. Etter et raskt fall på målingene, et omstridt partilederbytte og svært mye intern krangel, har FDP ligget jevnt på rundt 4 prosent på målingene det siste året. Sperregrensen i Forbundsdagen ligger på 5 prosent.

Med mindre CDU-velgerne stemmer taktisk og hjelper koalisjonspartneren, er det altså svært sannsynlig at FDP ryker ut av parlamentet i Berlin til høsten. Da står Merkel i teorien igjen uten en koalisjonspartner, fordi alle de andre partiene ønsker et regjeringsskifte.

Men et slikt utfall gjør det heller ikke enkelt for Steinbrücks SPD. Sosialdemokratene og partiet De grønne har gått sammen i valgkampen med planer om å danne en rødgrønn regjering, slik som under kansler Gerhard Schröder (1998 til 2005).

Dagens måling gir de to partiene 39 prosents oppslutning til sammen, og det skal dermed kun små forskyvninger til for at blokken SPD-Grønne blir like stor eller større enn Merkels CDU. Dermed er en rødgrønn regjering like sannsynlig, eller usannsynlig, som en ren CDU-regjering.

Den kompliserende faktoren er det siste partiet som er sikret videre representasjon i Forbundsdagen. Die Linke, sosialistpartiet som til dels er arvtakeren til DDRs kommunistparti, ligger jevnt på mellom 6 og 8 prosent på målingene. Sosialistene har tilbudt seg å være støtteparti for en rødgrønn regjering, men et samarbeid med ekskommunistene er fortsatt fullstendig tabu for SPD og De grønne, og særlig for kanslerkandidat Steinbrück.

Så dersom verken de rødgrønne eller Merkels CDU klarer å danne regjering på egenhånd, gjenstår kun to valg. Det ene er en koalisjon mellom CDU og De grønne, noe som ville føre til splittelse i sistnevnte parti.

Det siste er en opsjon som tyskere flest ønsker å unngå, en ny storkoalisjon mellom CDU og SPD under Merkel. Det, mener de fleste kommentatorene i Tyskland, ville være dødskysset for SPD som et folkeparti. Steinbrück har allerede gjort det svært klart at han ikke står til disposisjon for en eventuell storkoalisjon. Og svært mange i SPD vil foretrekke nyvalg eller fire nye år i opposisjon fremfor igjen å havne i Merkels skygge i en ny storkoalisjon.

Dermed er egentlig de fleste muligheter fortsatt åpne ved det tyske valget, samme hvor høy popularitet CDU og Merkel måtte ha gjennom sommeren.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no