See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 02.04.2014 - Lille Tuvalu påfører russerne diplomatisk nederlag











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


81-årige Gaston Flosse hylles under valgkampen i april i år
© Tahoeraa huiraatira/Kureren
Politikk - Fransk Polynesia

Stor valgseier for "Polynesias Berlusconi"

Fransk Polynesias president Oscar Temaru tapte valget

© Tavini Huiraatira/Kureren
Kureren, 6. mai 2013
- I Fransk Polynesia har 81-årige Gaston Flosse vunnet valget. Flosse, som har sittet i presidentpalasset på Tahiti i tre perioder tidligere og har flere rettssaker gående mot seg, vil nå dempe bestrebelsene for Polynesias uavhengighet fra Frankrike.

Folkemønstringen til ekspresident Flosse vant 45,1 prosent av stemmene i valget i Fransk Polynesia, som ble avholdt i to runder, den 21. april og i går, 5. mai. Og med den nye valgordningen som nylig ble vedtatt, vil partiet til Flosse få et stort flertall på 38 av de 57 parlamentssetene i hovedstaden Papeete på Tahiti. Da det er parlamentet som velger president, ligger Flosse an til å bli utnevnt til sin fjerde mandatsperiode som den autonome øystatens øverste leder.

Flosse har ledet Folkemønstringen (Tahoeraa huiraatira) siden han var med å grunnlegge den i 1977. Den fransktahitiske politikeren var den første presidenten i Fransk Polynesia da dette enorme øyterritoriet fikk selvstyre i 1984, og han har siden dette preget politikken på Tahiti. Flosse var president i periodene 1984-87, 1991-2004 og i to kortere perioder på 2000-tallet.

Folkemønstringen er særlig populær blant de svært mange franske og franskættede bosetterne på Tahiti og de andre 130 øyene og 6 øygruppene spredt utover 2,5 millioner kvadratkilometer i Stillehavet. Flosse hadde sterke personlige bånd til Frankrikes tidligere president Jacques Chirac og partiet hans går aktivt ut mot fullstendig uavhengighet for Fransk Polynesia. Folkemønstringen går inn for å bibeholde dagens autonomiavtale med Paris.

Valgresultatet er et stort nederlag for nåværende president Oscar Temaru og hans Demokratiunion, som kun fikk 29,3 prosent av stemmene og dermed må gå i opposisjon. Demokratiunionen jobber for full uavhengighet for territoriet, som president Temaru nylig kalte "Franskokkupert Polynesia". Men Temaru har også blitt beskyldt for rasistiske kommentarer mot franskmenn og europeere av retten i Papeete.

Temaru har vært polynesisk president ved fem anledninger. Flosse, Temaru og en tredje politiker - Gaston Tong Sang, som til en viss grad representerer den kinesiske minoriteten i Polynesia - har dermed avløst hverandre gang på gang siden selvstyret i 1984, stort sett i svært kortlevde regjeringer.

Dett

Presidentpalasset i Papeete på Tahiti, hovedstaden i Fransk Polynesia

© Wikipedia/Kureren
e skal det nå bli slutt på. Valgloven ble nemlig endret radikalt før dette valget. Nå får det største partiet i et parlamentsvalg en stor bonus i antall representanter, slik at Fransk Polynesia endelig skal få stabile regjeringer. Siden 2004, har det vært 11 forskjellige regjeringer i øyterritoriet, stort sett ustabile allianser mellom de tre viktigste partiene. De tre blokkene har dermed også klart å holde hverandre i sjakk hva angår viktige politiske avgjørelser, slik som uavhengigheten.

"Polynesias Berlusconi"
Med 81-årige Gaston Flosse tilbake ved makten, for første gang med rent flertall bak seg siden 2004, forventes det nå ny stillstand i uavhengighetsspørsmålet. Og Polynesia vil få en statsleder som vil måtte bruke mye av tiden sin på å rydde opp i privatlivet og de mange rettssakene mot ham.

Senest i februar ble Flosse dømt til fire års fengsel, en bot på 125.000 euro (1 million kroner) og en treårig suspensjon av borgerrettene av en appelldomstol i Papeete. Flosse ble dømt for misbruk av budsjettmidler til egen berikelse, men dommen er ikke rettskraftig da han har anket den til høyesterett. Finnes han skyldig også der, vil han ifølge loven måtte vike som både parlamentsmedlem og statsleder.

Dette er bare den siste i en rekke av anklager mot Flosse. Han er blitt anklaget for korrupsjon, flere tilfeller av misbruk av offentlige midler, maktmisbruk og for å være involvert i mordet på den franske journalisten Jean-Pascal Couraud i 1997. Couraud var i ferd med å avdekke hvordan Flosse beriket seg personlig på sin stilling som president av Fransk Polynesia.

I Paris ble dermed valget av Flosse møtt med blandede reaksjoner. Departementet for oversjøiske territorier gratulerte Flosse i dag pliktskyldig. Men parlamentsmedlemmet René Dosière fra det regjerende Sosialistpartiet reagerte med forferdelse. Han beklaget at "republikkens mest korrupte mann" ble valgt til Polynesias president på et tidspunkt der "regjeringen søker å fremme åpenheten" i Paris.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no