See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Et forsøk på å gjenskape 3,2 millioner gamle "Lucy" fra museet Cosmocaixa i Barcelona
© Carlos Lorenzo/GNU/Kureren
Kultur | Viten - Etiopia

Urmennesket "Lucy" tilbake i Etiopia

Slik stilles "Lucy" ut på nasjonalmuseet i Etiopia (brune skjelettdeler representerer funnet)

© Philip Kromer/GNU/Kureren
Kureren, 2. mai 2013
- Det var et stort folkeoppbud i Addis Ababa da 3,2 millioner år gamle "Lucy" i går endelig kom hjem til Etiopia. "Verdens eldste kjendis" skal vies en spesialutstilling in Etiopias nasjonalmuseum og tas hånd om i topp moderne laboratorier.

"Lucy" er det ikoniske skjelettet av en Australopithecus afarensis, som skapte vitenskapelig begeistring verden over da det ble funnet i Afarregionen i Etiopia i 1974 og beviste at menneskenes forfedre gikk på to bein allerede for 3,2 millioner siden. Det hjalp også på berømtheten at oppdageren, amerikaneren Donald Johanson, oppkalte skjelettet etter Beatles-sangen "Lucy in the sky, with diamonds," som tonte fra kassettspilleren da funnet ble gjort.

I Etiopia har "Lucy", eller "Dinkenish" ("den vidunderlige" på amharisk), en helt særegen status og er viden kjent. Urmennesket var et tidlig bevis på at menneskehetens stolte vugge var i nettopp Etiopia, og "Lucy" har gjort landet kjent for andre ting enn sult og elendighet over hele verden.

Det var derfor stor harme i Addis Ababa da det i 2007 ble kjent at hun skulle sendes ut av landet, til USA. Ryktet gikk i millionbyen at "Lucy" var blitt solgt av regjeringen til amerikanerne.

Derfor var oppbudet og gleden om så større da Den vidunderlige i går ble tatt imot på flyplassen i Addis Ababa. Flere etiopiske statsrepresentanter tok imot skjelettet, blant dem utenriksminister Dawano Kedir, lederen for kulturarvmyndighetene og flere eksperter, ifølge en meddelelse fra den etiopiske regjeringen. Også Johnson selv, oppdageren av "Lucy", hadde kommet til den etiopiske hovedstaden for å kaste glans over begivenheten.

"En ny utstilling rundt Lucy skal åpnes for publikum i løpet av de neste ukene," het det videre i regjeringsuttalelsen. Spesialutstillingen på det etiopiske nasjonalmuseet, som trolig kun varer i en uke, skal gi folk i Etiopia en sjelden anledning til å se primaten i originalform.

Deretter vil "Lucy" igjen plasseres i de høyst moderne laboratoriene i museet, der allmennheten ikke har tilgang, for sikring, konservering og forskning. Museet vil da igjen gå over til å stille ut en originaltro kopi av det urgamle skjelettet.

"Lucy" har i de siste fem årene vært på en større USA-turné "for å promovere Etiopias image utenlands," ifølge myndighetene. Rundturen har tatt henne til blant annet New York, Seattle og Houston, der over 350.000 besøkende strømmet til for å se det verdensberømte skjelettet og en utstilling om hennes liv og betydning for vitenskapen. Amerikanske forskere har også hatt anledning til å studere skjelettet på nytt og ta nye prøver.

Selv om "Lucy" er det mest kjente eksemplaret av gamle hominider og derfor trekker store folkemengder når hun stilles ut, er den vitenskapelige betydningen av det 3,2 millioner år gamle skjelettet blitt mindre med årene. Det er forlengst blitt gjort mange flere funn av menneskets tidligste forfedre, og de eldste er om lag 6 millioner år gamle.

Etiopia, på sin side, har en svært aktiv og profesjonell kulturpolitikk som legger vekt på å vedlikeholde og verne om landets mange årtusener gamle kulturskatter.

Etiopiske myndigheter er svært observante i forhold til røving av landets kulturgods, og har i flere omfattende prosesser fått returnert sine kunstskatter fra utlandet. Det mest kjente eksempelet er obelisken av Aksum, som ble røvet av Mussolini i 1937 og endelig returnert i 2005, etter en 60 år lang rettstvist mellom Etiopia og Italia.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no