See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 23.04.2013 - I dag velger Bhutan for andre gang i historien











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Velgere i Bhutans hovedstad Thimpu på søndag
© Bhutans valgkommisjon/Kureren
Politikk - Bhutan

Velgerne i Bhutan valgte bort kvinnene

Velgerne sto i kø i Bhutans hovedstad Thimpu på søndag

© Bhutans valgkommisjon/Kureren
Kureren, 26. april 2013
- Da stemmene var blitt talt opp etter søndagens valg til overhuset i Bhutan, viste det seg at det kun var menn som var blitt valgt. Velgerne var i det hele tatt "opprørske" og byttet ut de fleste medlemmene av nasjonalrådet.

På søndag var det kun andre gang i historien at velgerne i Bhutan hadde muligheten til å velge sine egne representanter til overhuset (nasjonalrådet), én fra hvert av de 20 valgdistriktene.

Og velgerne benyttet sin sjanse til å si sitt. Om valgresultatet skal tolkes som en stemningsrapport, var velgerne lite fornøyd med jobben til de sittende representantene. Bare seks representanter ble gjenvalgt, ifølge resultatene som er blitt offentliggjort av Den nasjonale valgkommisjonen. Da de politiske partiene ikke er involvert i overhusvalget, er dette trolig den beste indikatoren på velgernes misnøye med politikken i det lille kongedømmet i Himalaya.

Det var i alt 67 kandidater til de 20 setene i nasjonalrådet. Av dem var det kun 5 kvinnelige kandidater - 3 sittende representanter og 2 utfordrere. Ingen av dem ble valgt, og dermed ser det ut til at det bhutanske overhuset vil være fullstendig mannsdominert i de neste fem årene.

Men kanskje kan kongen rette opp situasjonen. I tillegg til de 20 folkevalgte mennene, skal kongen nemlig selv peke ut 5 representanter til nasjonalrådet. Da forventer mange at han benytter sjansen til å rette opp den skjeve kjønnsbalansen noe. Valget av 5 representanter til nasjonalrådet er et av svært få politiske maktmidler som fortsatt utøves av kongehuset, som ga fra seg den politiske kontrollen til valgte politikere i 2008.

Et annet kjennetegn ved Bhutans andre overhusvalg noensinne, var den svært lave valgdeltakelse. Av de 380.000 bhutanerne som står i manntallet, var det kun 45,2 prosent som tok seg bryet med å stemme. Valgkommisjonen peker på dårlig vær som en av grunnene til det skuffende oppmøtet, noe som er svært relevant i fjellrike Bhutan, et land med svært underutviklet infrastruktur der mange velgere må gå til fots i times- eller dagesvis for å nå frem til stemmelokalene.

Ifølge valgkommisjonen, kan den lave deltakelsen også tolkes som om bhutanerne hadde fått med seg at overhuset har relativt liten makt i forhold til parlamentet, der medlemmene velges på bakgrunn av partilister og som utnevner regjeringen.

Den uavhengige bhutanske avisen 'Kuensel' våger også å tolke søndagens valg som et protestvalg mot det bestående. Dette kan, ifølge avisen, være et tegn på misnøye og et faresignal for Bhutans freds- og velferdsparti, som ved valget i 2008 vant 45 av de 47 setene i underhuset i Thimpu. 'Kuensel' ser for seg at det ved parlamentsvalget, som snart må fastsettes, også kan bli et mannefall blant regjeringspartiets representanter.

Det har ikke vært noen rapporter om uroligheter, valgfusk eller bruk av urettferdige virkemidler ved valget i Bhutan. I og med to frie og rettferdige valg i strekk, synes derfor det tradisjonalistiske, buddhistiske kongedømmet å ha klart overgangen fra absoluttistisk kongestyre til representativt demokrati på en utmerket måte.

Les mer om forberedelsene til valget i Bhutan i denne artikkelen: "I dag velger Bhutan for andre gang i historien".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no