See also:
» 11.02.2014 - FrP, og høyreekstreme i EU, vil ha avstemninger om innvandring
» 29.01.2014 - EU-valgkampen: Martin Schulz versus ukjent
» 17.01.2014 - Ny forskning: "EØS-avtalen truer demokratiet"
» 08.01.2014 - Nå er den afrikanske øya Mayotte del av EU
» 03.01.2014 - Nye angrep på FrP i internasjonal presse
» 12.12.2013 - EU-domstolen forkaster trolig datalagringsdirektivet
» 14.11.2013 - Europas høyreekstreme partier forbereder samling
» 30.10.2013 - Malta: "Kutt EU-bistanden til utvandrerlandene"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Reisende rom i Bulgaria: Vest-Europa frykter åpningen av grensen mot Romania og Bulgaria i 2014
© Edal Anton Lefterov/GNU/Kureren
Politikk | Samfunn - Europa

EU skal vurdere innreiseforbud for romfolk

Storbritannias statsminister David Cameron og Tysklands forbundskansler Angela Merkel enes om stadig flere politikkfelt

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 25. april 2013
- Fire ledende EU-land krever nå endringer i Schengen-avtalen rettet mot "fattigdomsinnvandring" og misbruk av nasjonale trygdesystemer. Tiltakene, som synes spesielt rettet mot romfolket, vil gjøre utvisning og innreiseforbud lettere.

Det er innenriksministrene i Nederland, Storbritannia, Tyskland og Østerrike som i felleskap har skrevet et brev til EU-kommisjonen der de krever innstramninger i retningslinjene til direktivet om fri flyt av personer. Ministrene krever at det irske formannskapet i EU setter disse innstramningene på dagsordenen på EU-toppmøtet i slutten av juni.

Ifølge de fire landene, fører den nåværende fortolkningen av retningslinjene til trygdemisbruk og "betydelig press" på sosialsystemet til mottakerlandene, og den frie ferdselen av EU-borgere bør derfor ikke lenger være "betingelsesløs", heter det i brevet.

Brevet nevner ikke romfolket og innvandringen fra Romania og Bulgaria spesifikt, men har vært tolket slik av en samstemt presse i de fire landene som har tatt initiativet. Borgere fra Romania og Bulgaria får fra og med neste år fri tilgang til å reise og slå seg ned i resten av EU- og Schengen-området, noe som særlig har skapt frykt og debatt i Storbritannia.

Brevet legger, ifølge tyske 'Frankfurter Allgemeine', vekt på at det ikke er nødvendig med en endring i direktivet om fri flyt av personer, noe som ville medført en omstendelig ratifiseringsprosess. Derimot kritiserer det retningslinjene til direktivet, som for øyeblikket kun tillater å gi innreiseforbud for EU-borgere som har inngått fingerte ekteskap.

De fire landene krever at det gjøres lettere å utvise EU-borgere som misbruker vertslandets sosialtjenester. Dette er riktignok mulig nå, men ministrene viser til at den som utvises står fritt til å reise tilbake til samme land dagen etter. Derfor krever de at retningslinjene endres slik at den som utvises også kan gis et innreiseforbud.

Videre kreves det at nyankomne innvandrere fra andre EU-land ikke straks skal gis de samme sosiale rettighetene som andre borgere uten noensinne å ha betalt skatt i vertslandet. Det nåværende systemet kalles "et brudd med sunn fornuft" og må vurderes på nytt, ifølge 'Frankfurter Allgemeine'.

Ifølge britiske 'Daily Mail', som også har fått hånden på en kopi av brevet, er det de kaller "velferdsturisme" blitt forbundet med "merkbart økte kostnader" for vertsbyene, "særlig i forhold til å tilby skolegang, helsetjenester og adekvat husly," heter det, med sitat fra brevet. Videre skal brevet oppfordre Bulgaria og Romania til å bedre forholdene for sine egne borgere for slik å skape færre problemer med utvandring.

Diplomatisk seier for Cameron
Fellesaksjonen fra de fire landene kan ses på som en mindre diplomatisk seier for Storbritannias statsminister David Cameron, som har krevd blant annet slike endringer i EU-systemet for at regjeringen hans skal anbefale videre EU-medlemskap i en fremtidig folkeavstemning. Tysklands Angela Merkel har i økende grad stilt seg bak flere av Camerons krav til EU-reformer.

Også i Nederland har det i lengre tid vært stor misnøye med den økte innvandringen fra Øst-Europa, og debatten om Bulgarias og Romanias Schengen-medlemskap har vært lite betent som i Storbritannia. Justisminister Fred Teeven bekreftet allerede i mars at regjeringen jobbet med et initiativ overfor EU for å kunne utvise innvandrere "som misbruker velferdssystemet."

I Østerrike heter det derimot i dag at innenriksministeren hadde underskrevet brevet "i solidaritet" med Tyskland, som opplevde store problemer med denne type innvandring, ifølge 'Der Standard' i Wien.

Frankrike er i denne omgang ikke deltakende i initiativet. Frankrikes president Nicolas Sarkozy kom i EUs fokus i september 2010 da han beordret tvangsreturen av romfolk til Romania og Bulgaria. EU-kommissær Viviane Reding kritiserte Sarkozy for brudd på direktivet om fri flyt av personer, men det synes nå å ha blitt en stille enighet i EU at den franske tvangsreturen av romfolk var innenfor direktivets retningslinjer. Flere andre EU-land fulgte senere Frankrikes eksempel.

Mens EU diskuterer innstramninger i den indre innvandringen, vedtok Sveits i går å begrense innvandringen fra hele EU, til protester fra Brussel. Les mer om de nye reglene i Sveits i denne artikkelen: "Sveits begrenser innvandringen fra EU-land".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no