See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 23.09.2013 - Massivt flertall for å beholde verneplikten i Sveits
» 21.09.2013 - Vil Sveits avskaffe forsvaret på søndag?
» 26.08.2013 - Zürich åpner kommunal prostitusjonspark











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Innvandrere i Sveits søker om oppholdstillatelse
© BFM/Kureren
Samfunn - Sveits

Sveits begrenser innvandringen fra EU-land

Kureren, 24. april 2013 - Schengen-landet Sveits har i dag bestemt å begrense innvandringen fra "de gamle" EU-landene, inkludert Sverige og Danmark. Beslutningen har allerede provosert protester fra EU, som ser "juridiske betenkeligheter".

Regjeringen i Sveits annonserte i dag at de ville ta i bruk en såkalt "ventil" i den bilaterale avtalen med EU for midlertidig å begrense innvandringen fra alle EU-landene. Dermed skal det hvert år kun gis 5-årige oppholdstillatelser til maksimalt 53.700 borgere fra de såkalte EU-17-statene, som omfatter de fleste vesteuropeiske landene, blant dem våre nordiske naboer. Kun 2.180 borgere fra de såkalte EU8-statene, det vil si de fattigere landene i øst, skal få opphold.

I listen over land hvis borgere blir omfattet av tiltaket, står alle EU-landene, men ikke EFTA-landene som Norge og Island. Norske borgere synes derfor å ha fortsatt fri og ubegrenset innvandringsrett til Sveits.

Schengen-landet Sveits kan, i motsetning til for eksempel Norge, vise til en spesiell klausul i sin bilaterale avtale med EU, en såkalt "ventil", som gir landet rett til å sette mange avtalepunkter midlertidig ut av kraft dersom det truer den sosialøkonomiske balansen i Sveits.

Betingelsen for å ta "ventilen" i bruk er at antallet oppholdstillatelser fra EU har steget med mer enn 10 prosent sammenlignet med gjennomsnittet for de siste tre årene. Og innvandringen til rike og stabile Sveits fra EU har økt kraftig det siste året. Ifølge myndighetene i Bern, bor det nå mer enn 1,2 millioner EU-borgere i Sveits.

Regjeringen refererer i dag til betydelige problemer med å integrere denne betydelige europeiske menneskestrømmen i det sveitiske samfunnet. Det gjelder utfordringer på arbeidsmarkedet, sosialsystemet, utbygging av boliger og infrastruktur og til en viss grad sosial dumping. Regjeringen understreker likevel at EU-borgerne "gir et viktig bidrag til den sveitsiske velferden."

"Ventilen" som nå tas i bruk er en overgangsordning, og gjelder kun til 31. mai 2014. Da må Sveits altså igjen tillate ubegrenset innvandring fra hele EU.

Ifølge den sveitsiske tabloiden 'Blick', var dagens beslutning svært omstridt, også innad i regjeringen. Kun fire regjeringsmedlemmer stemte for og tre stemte imot, ifølge avisen.

Protester fra EU
EUs utenrikskoordinator Catherine Ashton var i kveld raskt ute med å reagere på det sveitsiske fremstøtet. Ashton "beklaget" beslutningen og minnet sveitserne om at dette er siste gangen de har anledning til å bruke "ventilen". Hun protesterte også på forskjellsbehandlingen for borgere fra de såkalte EU-17- og EU-8-landene, som ifølge Ashton var et kontraktsbrudd.

"EU hefter stor betydning til den frie ferdselen til personer i sitt generelle forhold til Sveits," sa Ashton. "Disse tiltakene ser bort fra de store fordelene som fri ferdsel av personer gir til borgerne av både Sveits og EU. Derfor beklager jeg avgjørelsen til den sveitsiske regjeringen," la hun til.

Den sveitiske justisministeren, Simonetta Sommaruga, som tidligere i dag hadde uttalt at hun hadde ventet lenge på denne avgjørelsen, forsto i kveld åpenbart at dette kunne provosere i Brussel. Sommaruga la i et intervju i 'Neue Zürcher Zeitung' i kveld vekt på at tiltaket på ingen måte måtte forstås som "en uvennlig handling" overfor naboene i EU.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no