See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 02.04.2014 - Lille Tuvalu påfører russerne diplomatisk nederlag











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Angolas president José Eduardo dos Santos og medlemmer av regjeringspartiet MPLA
© MPLA/Kureren
Politikk | Økonomi - Angola

Angola er et land "styrt av kriminelle"

Statoils borerigg Kizomba utenfor kysten av Angola

© Harald Pettersen/Statoil/Kureren
Kureren, 24. april 2013
- Angolas tidligere ambassadør til FN, Adriano Parreira, uttalte i går at det afrikanske landet er "styrt av kriminelle" og angolanerne er ofre for korrupsjonen i landet. Angola er blitt en av Norges viktigste økonomiske samarbeidspartnere i Afrika.

"Angola er styrt av kriminelle." Ordene fra eksambassadøren falt under en debatt i Europaparlamentet om en rapport utgitt av frivillige organisasjoner. Rapporten "Deception in High Places" anklager Angolas president José Eduardo dos Santos og angolanske myndigheter for korrupsjon i forbindelse med en gjeldsavtale med Russland.

"Ofrene er angolanerne, som lever i fattigdom på grunn av sin egen regjering," sa den tidligere ambassadøren i sin tale, som kommenterte anklagene i rapporten fra organisasjonene Corruption Watch og Asociación Manos libres.

Ifølge det portugisiske nyhetsbyrået 'Lusa', beskylder rapporten ledelsen i Luanda, inkludert presidenten selv, for korrupsjon da de forhandlet frem en gjeldssanering med Russland på 1990-tallet. De politiske topplederne skal først og fremst ha dratt personlig nytte av avtalen, som kostet den angolanske staten over 700 millioner dollar.

"De sentrale aktørene i avtalen var Pierre Falcone og Arcadi Gaydamak," to forretningsmenn som var involvert i en skandale om ulovlige fransk våpensalg til Angola på 1990-tallet, ifølge rapporten.

Korrupsjonsskandalen dreier seg i hovedsak om russiske veksler pålydende 1,5 milliarder dollar som disse forretningsmennene formidlet til Angola. Gaydamak og Falcone kjøpte vekslene til halv pris og fikk likevel dekket sine investeringer i Angola på 1,5 milliarder til fulle.

Ifølge rapporten, ble gevinsten delt mellom de involverte. Angolas president dos Santos, som fremforhandlet avtalen, skal angivelig ha beriket seg med 36 millioner US$, mens videre 38 millioner dollar ble fordelt på fire andre regjeringsrepresentanter i Angola.

Enorm vekst trass korrupsjon
Angolas økonomi har vokst med imponerende 400 prosent de siste årene. Men få tiltak mot korrupsjon og dårlig styre har gjort at det store flertallet av angolanere ikke får nytte av denne rikdommen. Selv om Angola er den største oljeprodusenten i Afrika sør for Sahara, har millioner av angolanere fortsatt begrenset tilgang til grunnleggende sosiale tjenester.

Den amerikanske organisasjonen Human Rights Watch har i mange år dokumentert at den angolanske regjeringen ikke har gjort nok for å bekjempe korrupsjon og nepotisme. "Angolanere ser ikke noen forbedringer i levekårene som følge av den oljedrevne økonomiske veksten i landet," beklager organisasjonen.

President dos Santos og regjeringspartiet MPLA har sittet ved makten i over tre tiår, og i hele perioden har en oljeøkonomi og omfattende korrupsjon preget landet sørvest i Afrika. Transparency International rangerer Angola som nummer 157 av 174 land på sin korrupsjonsindeks. Flere organisasjoner har pekt på at det er umulig å drive forretninger i landet uten å involvere seg i korrupsjon.

Norsk interesse i Angola
Likevel har Angola i de siste årene utviklet seg til å bli en av Norges viktigste økonomiske samarbeidspartnere i Afrika. Dette skyldes først og fremst at norske Statoil har fått tilgang til svært betydningsfulle andeler i blokker på Angolas kontinentalsokkel.

Angola er et sentralt ledd i Statoils internasjonale satsning. Statoil har vært i landet i nesten 20 år, og er nå partner på syv produserende felt i Angola, med en total produksjon på om lag 170.000 fat daglig. Dette representerer rundt 12 prosent av totalproduksjonen i Angola og hele 34 prosent av Statoils oljeproduksjon utenfor Norge.

Statoil samarbeider også med Angolas nasjonale oljeselskap, Sonangol, hovedsakelig innen teknologi, leting og teknisk støtte. På selskapets nettsider skriver Statoil at de har ambisjoner om å støtte og fremme bærekraftig lokalindustri i Angola.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no