See also:
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 05.02.2014 - Vatikanet i ordkrig med FN om pedofile prester
» 20.01.2014 - Ulikheten i verden eksploderer
» 06.12.2013 - Mandela, en milepæl for Afrikas omdømme i verden
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 21.11.2013 - Sammenbrudd i klimaforhandlingene i Warszawa
» 05.11.2013 - Paven med meningsmåling om homofile, skilsmisser og kondomer











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


En skolejente i Ghana har grunn til å glede seg
© Jonathan Ernst/Verdensbanken/Kureren
Samfunn | Økonomi - Verden

Ekstrem fattigdom er blitt halvert

Ulan Bator 2012: Mongolia er et av utviklingslandene der fremgangen er ekstra rask

© Sally Mayberr/Verdensbanken/Kureren
Kureren, 18. april 2013
- Den globale kampen mot fattigdom bærer frukter. Verdensbankens årlige utviklingsrapport ble lagt frem i dag, og den påviser tydelige fremskritt. Mest gledelig er det at andelen av verdens befolkning som lever i ekstrem fattigdom er halvert siden 1990.

Den årlige rapporten 'World Development Indicators' (WDI) ble lagt frem i Verdensbankens hovedkontor i Washington i dag. Og selv om de nye tallene i WDI viser at man er for sent ute med å innfri enkelte av FNs tusenårsmål, er det først og fremst svært positive tendenser som dokumenteres.

Det kanskje viktigste er den betydelige reduksjonen av folk som lever i ekstrem fattigdom, noe som i dag defineres som å leve på mindre enn 1,25 US dollar (7 kroner) dagen. I 1990 levde hele 43,1 prosent av verdens befolkning i ekstrem fattigdom. Denne raten har falt til 20,6 prosent i 2010, ifølge Verdensbankens leder Jim Young Kim. "Dermed har verden som helhet møtt det første av tusenårsmålene," sa Jim under presentasjonen av rapporten.

Nedgangen i ekstrem fattigdom går raskt. Bare fra 2008 til 2010 var det 100 millioner mennesker som kom ut av slik type fattigdom.

Men på tross av at den ekstreme fattigdommen er halvert, er det fortsatt såpass mange som 1,2 milliarder mennesker som har mindre enn 7 kroner dagen å leve for i dag. Og i mange enkeltland har det vært lite fremgang.

Neste lyspunkt i WDI-rapporten er bedringen i skoletilbudet til verdens jenter. I 1990 var det bare 8,6 jenter per 10 gutter som fikk en utdanning på globalt nivå. I 2011 hadde dette steget til 9,7 jenter per 10 gutter hva angår grunnskolen, altså nesten en utjevning. Også på mellomtrinnet var det blitt nesten jevnt mellom kjønnene i 2011.

Samtidig fortsetter barnedødeligheten å gå raskt nedover i global sammenheng. Det er 5 millioner færre barn som dør før fylte fem år i 2011 sammenliknet med 1990. Og i land med lav og mellomstor inntekt har dødeligheten for barn under fem år sunket fra gjennomsnittelige 95 per 1000 levendefødte i 1990 til 56 per 1000 i 2011. Men, som rapporten påpeker, er dette fortsatt langt fra tusenårsmålet om en to tredels reduksjon.

Også hva angår økonomisk vekst og mindre forskjeller på den økonomiske situasjonen i verdens land, er det ifølge Verdensbanken gjort fremskritt. "Økonomien til de fleste utviklingslandene fortsatte å vokse raskere enn gjennomsnittet i høyinntektslandene i Europa, Asia og Nord-Amerika," sier rapporten. Blant annet hadde folkerike India blitt en av verdens største økonomier i perioden, påpeker rapporten.

Trenden fortsetter i nåtiden, ifølge Verdensbanken. Blant de landene med høyest vekst i det siste er utviklingsland som Mongolia, Turkmenistan, Ghana, Panama og Kina. De eneste industrilandene som kommer på ti-på-topp-listen over rask vekst er de tre baltiske landene.

Men rapporten peker også på at de ti fattigste landene i verden nå alle ligger i Afrika, med urolige Kongo (Kinshasa) som overtar jumboplassen. Blant de ti fattigste landene finner man til en stor grad land som er rammet av diktatur eller politisk uro, som Eritrea, Burundi, Den sentralafrikanske republikk og Madagaskar.

Samtidig er det også i Afrika at mange av de største fremskrittene blir registrert, kommer det tydelig frem i WDI-rapporten.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no