See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 08.04.2013 - Knapp valgseier for Montenegros president











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Montenegros president Filip Vujanovic
© Predsjednik Crne Gore/Kureren
Politikk - Montenegro

Vujanovic favoritt i Montenegros presidentvalg

Opposisjonskandidat Miodrag Lekic i Montenegros presidentvalg møter velgerne

© Zvanicna Lekic/Kureren
Kureren, 6. april 2013
- Sittende president Filip Vujanovic er favoritt til å vinne morgendagens valg i det lille eksjugoslaviske landet Montenegro. Valgkampen er avsluttet, og i dag rår "politisk stillhet" før valget.

Det er to hovedkandidater det står mellom når rundt 500.000 montenegrinske velgere i morgen får bestemme hvem som skal være landets statsoverhode i de neste fem årene. For første gang har den splittede opposisjonen i landet klart å samle seg om én utfordrer til Vujanovic: Tidligere utenriksminister Miodrag Lekic.

I Montenegro er det statsminister Milo Djukanovic som har den største reelle makten, og også han står bak sin langvarige støttespiller, president Vujanovic. Opposisjonen i landet hevder imidlertid at presidenten har latt altfor mye makt gli over fra sitt embete til statsminister Djukanovic, og at dette er grunnen til at statsministeren er fornøyd med den rådende situasjonen.

Djukanovic og hans regjering har i økende grad blitt satt i forbindelse med den omfattende korrupsjonen og svarte økonomien i Montenegro. President Vujanovic, derimot, har hittil ikke blitt møtt med noen beskyldninger, og kan dermed regne med relativt stor støtte i befolkningen.

Vujanovic har vært Montenegros president siden 2003. Tre år senere, i 2006, var han blant politikerne som ledet landet inn i selvstendighet i og med bruddet med den unionen mellom Serbia og Montenegro. I unionstiden hadde han vært både stats- og justisminister i autonome Montenegro. Sosialdemokraten Vujanovic ble gjenvalgt som president i 2008 med 52 prosent av stemmene.

Ved tidligere valg har opposisjonen vært sterkt splittet mellom borgerlige grupper og partiene til minoritetene i landet, særlig serberne. Men ved dette valget har de viktigste opposisjonspartiene samlet seg om den tidligere diplomaten Miodrag Lekic. Men på tross av en samlet opposisjon, ligger president Vujanovic i klar ledelse på meningsmålingene i Montenegro.

Opposisjonskandidaten Lekic presenterer seg som en verdensvant intellektuell med gode kontakter utenlands. Den borgerlige kandidatens hovedbudskap er en kritikk av presidentens angivelig altfor tette samarbeid med statsminister Djukanovic, som har dalt i popularitet i det siste.

Men fortidens standpunkter gjør Lekic lett angripelig for president Vujanovic. Lekic var i sin tid utenriksminister i Beograd for unionen Serbia og Montenegro, og han har alltid hatt tette bånd til Serbia. Før folkeavstemmingen i 2006 uttalte Lekic seg mot et uavhengig Montenegro og for en fortsatt union med Serbia, noe president Vujanovic har mint om flere ganger i valgkampen.

Det eneste som ser ut til å kunne true gjenvalget til president Vujanovic er trolig en lav valgdeltakelse, noe det har vært stor tradisjon for i Montenegro. Ved enkelte valg på 2000-tallet har deltakelsen vært under 50 prosent.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no