See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 20.11.2013 - EØS-døren stenges for Andorra, Monaco, San Marino











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


FNs generalsekretær Ban Ki-moon tas imot i Andorra
© Govern d'Andorra/Kureren
Politikk | Økonomi - Andorra

Hva gjorde FNs generalsekretær i Andorra?

Pressekonferanse med Andorras statsminister Antoni Martí (v) og Ban Ki-moon (h)

© Govern d'Andorra/Kureren
Kureren, 2. april 2013
- FNs generalsekretær Ban Ki-moon skrev seg inn i historien til Andorra da han i dag besøkte ministaten som første FN-leder og talte for parlamentet som første utlending. Men hva ville Ban egentlig i det lille taxfreelandet?

Pressekonferansen i Andorra la Vela sammen med Andorras statsminister Antoni Martí dreide seg nesten utelukkende om én ting: "Jeg er svært bekymret," sa Ban. "Som FNs generalsekretær er det min oppgave å hindre krig og fremme freden," forklarte han, og listet opp de problematiske utspillene fra Nord-Korea.

Statsminister Martí spilte en rolle som kulisse på pressekonferansen, der Ban til sist også fant noen rosende men intetsigende ord om Andorra som et land "med sosial enhet i et flerspråklig samfunn."

Offisielt var generalsekretæren i det lille landet som ligger inneklemt mellom Frankrike og Spania midt i Pyreneene for å feire at det er 20 år siden at landet ble FN-medlem. Andorra, som har vært selvstendig i 600 år, fikk sin første grunnlov i 1993 og meldte seg deretter straks inn i FN.

Besøket ble preget av gjensidig hyllest. Ban ble tatt imot av mange beærede andorranere, mens generalsekretæren skrøt av ministatens stolte, fredelige og forbilledlige historie og fremhevet ved flere anledninger at Andorra er ett av to land i verden med over 50 prosent kvinner i parlamentet. Ban ble også den første utlendingen noensinne til å holde en tale i landets nasjonalforsamling.

Men mellom linjene gikk det frem at det også var noen alvorlige punkter som hadde blitt tatt opp. Andorras økonomi er, som de i fleste europeiske lilleputtstatene, parasittisk i forhold til sine store naboer i form av fordelaktige skatteregler. Et besøk i hovedstaden, det nyrikt glorete Andorra la Vela, avslører at landet lever godt av taxfreehandel og finanstjenester.

Og FN har i større grad blitt involvert i kampen mot skatteparadisene, på oppdrag av de store medlemslandene og EU især. Småland som Andorra skal "normaliseres". Ban kom da også flere ganger inn på den andorranske økonomien, i vage ordelag, riktignok. Han minte på at folk og land i verden "er mer forbundet enn noensinne" og at problemene ikke lenger "er bundet av grensene til noe land." Og han roste Andorra for "nylige skritt for å åpne opp sin økonomi og gjøre den mer transparent og tilgjengelig for internasjonalt samarbeid."

Andorra er under press, særlig fra EU, men også fra OECD og FN. Etter at landet innførte strenge lover mot hvitvasking og lettet bankhemmeligheten noe i 2005, ble det endelig fjernet fra OECDs svarteliste over ikke-samarbeidsvillige skatteparadiser i 2010. Men Andorra er fortsatt under oppsyn og især EU krever flere reformer.

Og noe ser det ut å ha kommet ut av Bans besøk i Andorra. Som en del av "normaliseringen" av lilleputtlandet, har statsminister Martí skrevet under på en lov som endelig gir streikerett til andorranske arbeidere, for første gang noensinne.

Men på dette punktet vågde Ban å utfordre Martí offentlig. I sin tale i parlamentet oppfordret han regjeringen til å gå videre i forhold til arbeiderrettigheter og "underskrive og ratifisere Den internasjonale konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter. Dette ville bekrefte engasjementet deres for arbeidet og verdigrunnlaget for FN," sa generalsekretæren.

Og om besøket i lille Andorra i utgangspunktet kunne synes bisart, er reiseplanen til Ban enda mer overraskende. I går var han i San Marino, et miniland midt i Italia, og i morgen reiser han til fyrstedømmet Monaco på Den franske rivieraen.

Begge disse er også skatteparadiser under FN- og EU-press, med en liknende utvikling som Andorra. Dermed blir kanskje generalsekretærens reiseformål noe klarere.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no