See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 27.02.2014 - Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved UtøyaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo
© Kleihues + Kleihues/Statsbygg/Kureren
Kultur - Innenriks

Oslos nye Nasjonalmuseum priser seg selv

Kureren, 16. mars 2013 - Selv om ingen enda vet hvor mye det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo kommer til å koste, er museet i gang med å regne ut hvor mye Oslo kommer til å tjene på det. Og det blir "500 millioner kroner i årlige ringvirkninger."

Stortinget skal i 2013 ta stilling til bygging av nytt Nasjonalmuseum på Vestbanen, og museet kommer til å bli Norges største kulturbygg. Det nye museet skal dermed bidra til økt tilstrømning til Oslo. Ifølge en rapport bestilt av museet selv, vil dette gi merinntekter til Oslo på 500 millioner kroner årlig, i det som kalles "et nøkternt anslag."

"Vi viser med denne rapporten at næringslivet kan øke sin omsetning med flere hundre millioner kroner, hvis vi utnytter vekstpotensialet denne satsingen gir oss. Ved å reise en debatt om hvordan vi best kan utnytte dette nasjonale løftet til økt verdiskaping i næringslivet, vil vi medvirke til at denne satsingen på kunsten også gir samfunnsøkonomisk gevinst," sier Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke, som utarbeidet rapporten.

Direktør Audun Eckhoff ved Nasjonalmuseet håper dermed at det nye museet vil bidra til å gjøre Oslo og Norge mer attraktivt og synlig for kunst- og kulturinteresserte.

"Kunsten vil fremstå med lavere terskel og bredere publikumsappell enn i dag. Museet vil gi Oslo og Norge en vesentlig sterkere og tydeligere posisjon innen visuell kunst," sier Eckhoff.

Eckhoff og Madsen mener at kultur er en hoveddriver for turisme i Europa men at Norges posisjon i reiselivet tradisjonelt er knyttet kun til natur. Virke og Nasjonalmuseet sier de ønsker å belyse potensialet for Norge som en kulturdestinasjon, og bruker derfor økonomiske modeller for ringvirkningsanalyse til å regne ut merinntektene en samling av Nasjonalmuset på Vestbanen kan gi.

"Urban kulturturisme er et stort og voksende segment i Europa og blant norske forbrukere. Byggingen av ny opera i Oslo medførte en besøksvekst på 92 prosent. Erfaringer fra europeiske byer med nye, attraktive kulturbygg viser også økt antall nasjonale og internasjonale besøkende," påpeker Eckhoff.

Eckhoff og Madsen mener at en besøksvekst på 30 prosent til 700.000 årlig til det nye nasjonalmuseet på Vestbanetomten er "et nøkternt estimat." Dette vil bety drøyt 155.000 flere årlige besøkende.

En tilsvarende besøksvekst som Operaen erfarte, ville gitt hele 500.000 nye besøkende. "Ettersom gjennomsnittsturisten i Oslo blir i byen i nærmere to døgn, er en estimert økning i antall turistdøgn på 200.000 ikke urealistisk," hevder de to.

Dette vil kunne representere over 500 millioner kroner i økt omsetning for byens næringsliv.

Planleggingen er kommet langt
Et enstemmig bystyre gikk 30. januar inn for planen som beskriver et nytt, samlet nasjonalmuseum for kunst på Vestbanen. Siden Oslo bystyre har godkjent planen, er det bare et budsjettvedtak i Stortinget som mangler før byggingen kan begynne.

Arkitekten Klaus Schuwerk ved Kleihues + Kleihues arkitektstudio vant i 2010 konkurransen om utformingen av det nye museet med sitt konsept "Forum Artis".

Ifølge Statsbygg, som er ansvarlig for å forberede byggingen, kommer bygget til å ha rundt 54.000 kvadratmeter i areal. Dersom alt godkjennes i 2013, er forventet byggestart i 2014, med ferdigstillelse i 2018.

Prislappen ble i 2009 beregnet til 3,5 milliarder kroner. Men for to år siden ble kostnadene til det nye Nasjonalmuseet "oppdatert" til rundt 4,5 milliarder kroner. Det forventes en ny kostnadsoppdatering før den eventuelle byggingen går i gang.

Prisen på den nye operaen ved Bjørvika var opprinelig på 2 milliarder, mens kostnadene til sist endte på 4,3 milliarder.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no