See also:
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 17.01.2014 - Ny forskning: "EØS-avtalen truer demokratiet"
» 19.12.2013 - Norsk befolkningsvekst har nådd toppen
» 17.12.2013 - Fiskevann og -elver trues av stadig nye arter
» 12.12.2013 - Studie: "Midlertidige stillinger gir færre ansatte"
» 11.12.2013 - Fortsatt kritisk for fjellreven i Norge
» 04.12.2013 - Stor tilbakegang av fugl på fjellet











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Akerselva i Oslo sentrum en rolig sommerdag
© Svein Jakob Saltveit/UiO/Kureren
Viten - Innenriks

Akerselva tilbake som før, to år etter klorutslipp

Dyrelivet i Akerselva er nesten tilbake på nivået før utslippet for to år siden

© Henning Pavels/UiO/Kureren
Kureren, 14. mars 2013
- For to år siden, i mars 2011, var det skjedd igjen. Et utslipp av kjemikalier utraderte alt liv i Akerselva. "Alt liv ble utryddet, og vil forbli det i lang tid," var en av overskriftene den gang, men nå er alt tilbake til normalen.

I ny rapport fra Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo, går det fram at livet i elva nesten er tilbake på same nivå som før utslippet. Forskerne selv er ikke så forbauset over hvor fort tilstanden har ordnet seg etter katastrofen i 2011, men advarer likevel mot å tro "at det er ålreit med litt utslipp i ny og ne."

"Ved akuttutslipp til rennende vann blir giften borte på noen timer, eller i alle fall dager. Det gjør at tilstanden raskt er tilbake på et nivå der dyrelivet kan etablere seg på nytt," forklarer forsker Åge Brabrand.

"Og selv om utslippet uten tvil hadde store konsekvenser for livet i elva, var nok ikke situasjonen fullt så apokalyptisk som media kunne gi inntrykk av," supplerer kollegaen Svein Jakob Saltveit.

Rapporten viser at bunnfaunaen nå er tilbake på nivået før utslippet. De fem vanligste fiskeartene i elva - laks, ørret, ørekyte, trepigget stingsild og elveniøye - har omlag samme tetthet som før utslippet. Også krepsen har funnet tilbake til sin gamle utbredelse.

Men forskerne er opptatt av å ikke bagatellisere utslippet fra i forfjor.

"Først og fremst viser dette naturens imponerende evne til restaurering etter utslipp som dette," sier Braband. "Mens kontinuerlige utslipp gir kontinuerlige skader, ser vi at livet etter hvert klarer å reetablere seg ved ulykker som denne og til og med ved større miljøkatastrofer," legger forskeren til.

Saltveit viser til hvordan livssyklusen til de ulike artene har bidratt til en raskere gjenoppliving av elva enn mange hadde fryktet. "To årskull laks som stod i elva ble nesten helt utryddet. Men rognen som lå i grusen ble ikke rammet av utslippet, og ble klekt senere på våren," forklarer han. "Og laksegenerasjonen som var på vandring i havet da utslippet skjedde, kom også tilbake til elva for å gyte både første og andre året etter."

Saltveit legger til at livssyklusen til de forskjellige artene også har spilt inn på hvor raskt de har etablert seg på nytt. Arter med en eller flere generasjoner i året har naturlig nok brukt kortere tid på å komme tilbake til tidligere nivå enn arter som bruker flere år på å bli kjønnsmodne.

Forskerne legger til at, selv om livet i elva har kommet raskt tilbake, betyr ikke det at utslippet ikke har hatt konsekvenser. "Det er selvsagt viktig at utslipp som det i mars 2011 ikke skjer igjen," understreker de.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no