See also:
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 04.10.2013 - Regjeringssonderingene starter i Tyskland
» 28.09.2013 - Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland
» 25.09.2013 - Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Koalisjonspartnere: Forbundskansler Angela Merkel (CDU) og utenriksminister Guido Westerwelle (FDP)
© FDP-Bundestagsfraktion/Kureren
Politikk | Samfunn - Tyskland

Homokamp kan gi regjeringskrise i Tyskland

Grupperingen av homser og lesber innenfor det konservative CDU begynner å gjøre seg gjeldende

© LSU/Kureren
Kureren, 11. mars 2013
- Angela Merkel har pålagt sitt konservative parti CDU å stemme mot like skatteregler for homo- og heteroseksuelle par selv om det er et stort flertall for dette i Forbundsdagen. Homofobe utspill kan nå sette partidisiplinen på spill.

Partisekretær Alexander Dobrindt i det erkekonservative bayerske søsterpartiet til CDU, CSU, har skapt sterke reaksjoner i Merkels regjeringskoalisjon etter et intervju i avisen 'Welt am Sonntag'. Dobrindt tok til orde for at konservative familieverdier måtte stå i sentrum for CDU og CSU dersom søsterpartiene skal vinne høstens valg i Tyskland.

"Folk vil ikke ha noen samfunnsendring som fører til at ekteskapet og familien ikke lenger er normaliteten," sa Dobrindt til avisen i går. De konservative partiene måtte derfor bli røsten til det tause flertallet mot "en grell minoritet."

Omtalen av homofile som "en grell minoritet" skapte så stor irritasjon blant Dobrindts parti- og koalisjonskollegaer at disse umiddelbart blåste nytt liv i debatten om like skatteregler for homo- og heteroseksuelle par.

I Tyskland eksisterer det en partnerskapslov som sidestiller likekjønnede par med ektefeller på flere felt, men ikke skattemessig. Vinterens store spørsmål i det politiske Tyskland har vært å utvide disse rettighetene. Venstresiden, de grønne men også Merkels liberale koalisjonspartner FDP er i prinsippet positive til en kjønnsnøytral ekteskapslov, altså en fullstendig likestilling mellom homo- og heteroseksuelle par.

Til sammen hadde disse partiene hatt flertall i Forbundsdagen, men FDP har hittil ikke vært villig til å bryte med koalisjonspartneren sin og dermed gi opposisjonen en seier. Det har ikke vært et enkelt valg for det liberale partiet, der den tidligere partilederen og Tysklands nåværende utenriksminister, Guido Westerwelle, er åpent homofil og lever i partnerskap.

CDU og CSU er under stort press for enten å omgjøre ekteskapsloven eller i det minste å utvide rettighetene i partnerskapsloven. Presset kommer fra opposisjonen, fra koalisjonspartneren FDP, fra et stort mindretall av partidelegatene, fra et flertall av CDUs velgere og, ikke minst, fra rettsvesenet.

Ved flere anledninger har nemlig den mektige grunnlovsdomstolen avgitt kjennelser som har tvunget Forbundsdagen til å omformulere lovtekster som diskriminerer likekjønnede par. I fjor bestemte domstolen at partnere til statsansatte skal ha de samme rettighetene som ektefeller, og påla regjeringen å revidere partnerskapsloven. I januar i år sa domstolen at diskriminering av likekjønnede par ved adopsjon av partnerens barn var grunnlovstridig.

Flere saker er nå i behandling ved grunnlovsdomstolen, og tendensen der er at domstolen dømmer all forskjellsbehandling mellom hetero- og homofile par som grunnlovsstridig. Nå utfordres forskjellene i skattereglene og de generelle adopsjonsrettighetene i domstolen.

Familieminister Kristina Schröder og arbeids- og sosialminister Ursula von der Leyen, begge CDU, prøvde i vinter å få det konservative partiet ut av hjørnet det hadde malt seg inn i. For å ta over initiativet i debatten om homofiles rettigheter, forslo de at skattereglene skulle likestilles mellom hetero- og homofile familier.

Men Merkel, som var under press fra partiets konservative fløy og måtte gi dem en merkesak, anbefalte et "nei" til reformforslaget. På CDU-landsmøtet i Hannover i desember ble dermed et forslag om skattemessig likestilling nedstemt av et flertall på rundt 60 prosent av delegatene. Men 111 CDU-delegater, blant dem flere åpent homofile, stemte for en likestilling.

En av forkjemperne for homorettigheter i det konservative CDU er sentralstyremedlemmet Jens Spahn, som selv lever i partnerskap med en mann. Spahn måtte erkjenne nederlaget på partimøtet i Hannover, men lovte å fortsette å jobbe internt for å liberalisere synspunktene i partiet. Hittil har han og medkjemperne holdt seg lojale til Merkel og partiets flertall.

Men Dobrindts uttalelser om "en grell minoritet" i går har fått Spahn til å revurdere denne lojaliteten. "Dette ordvalget styrker min overbevisning at avstemningen om en likestilling av partnerskap burde fristilles," slik at enhver folkevalgt overlates til sin egen overbevisning, sa Spahn til avisen 'Welt' i dag. Uten partipisken ville Forbundsdagen ha likestilt partnerskap med ekteskap med et stort flertall.

Blant Merkels liberale koalisjonspartner FDP har Dobrindts utspill ført til den samme reaksjonen. Partiledelsen går nå åpent inn for å revidere ekteskapsloven og dermed innføre en fullstendig likestilling av homo- og heteroseksuelle par. Partisekretær Rainer Brüderle beskyldte i dag koalisjonspartneren for ikke å respektere grunnlovsdomstolens kjennelser angående homorettigheter.

Vurderingen i FDP er også å fristille partiets folkevalgte i en avstemning om likestilling i skattelovgivningen. Dermed ville Merkel og CDU miste sitt flertall i Forbundsdagen i denne saken, noe som vil kunne føre til regjeringskrise i Tyskland.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no