See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 25.02.2014 - 2300 år gammel landsby oppdaget i Israel
» 24.02.2014 - Verdens eldste: 4,4 mrd år gammelt mineral funnet i Australia
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Gravkamrene i Qubbet el-Hawa, ved Aswan i Egypt
© Univ. de Jaén/Kureren
Viten - Egypt

Selv stormenn i faraoenes Egypt døde i tjueårene

To kranier fra gravene i Aswan, datert til omlag 1750 fKr

© Univ. de Jaén/Kureren
Kureren, 8. mars 2013
- Forskere har analysert mer enn 200 mumier av stormenn fra det gamle Egypt, og funnet ut at de fleste var underernært og hadde smittsomme sykdommer. Den typiske gammelegyptiske guvernøren døde før han ble 30 år gammel.

Antropologer og arkeologer fra de spanske universitetene i Granada og Jaén har studert over 200 mumier og skjeletter fra nekropolisen Qubbet el-Hawa i Aswanregionen i Egypt. De ble overrasket over hvor tidlig disse stormennene hadde dødd og hva de hadde dødd av.

"De gamle egypterne levde ikke under så gode forhold og var ikke omgitt av så mye luksus som tidligere antatt," skriver de spanske forskerne. "Derimot led de av sult, feilernæring og en lang rekke med smittsomme sykdommer og hadde en ekstremt høy barnedødelighet," viste analysene.

Undersøkelsene ble gjort på den store gravplassen like i nærheten av dagens storby Aswan, sør i Egypt, som var en grenseby mot det afrikanskegyptiske riket Nubia under det tolvte dynastiet (1939-1760 fKr), epoken da de undersøkte skjelettene stammer fra. Gravbyen inneholder restene etter "Aswans ledende stormenn, som man fortsatt ikke kjenner identiteten til."

Professor Miguel Botella López fra Universitetet i Jaén sier at studiene av over 200 skjeletter og mumier i gravkamrene sier mye om levevilkårene på denne tiden i høykulturen Egypt.

"Selv om det kulturelle nivået var ekstraordinært høyt for denne tidsalderen, viser den antropologiske analysen av de menneskelige levningene at befolkningen generelt, og den høyeste sosia

Utgravinger i gravkamrene i Qubbet el-Hawa, ved Aswan i Egypt

© Univ. de Jaén/Kureren
le klassen, guvernørene, generelt, levde under forhold der helsesituasjonen deres var veldig prekær, på grensen for overlevelse," sier Botella.

Forskerne fant at forventet levealder i dette samfunnet var under 30 år. "De led av mange problemer med feilernæring og alvorlige mage- og tarmlidelser fordi de drakk forurenset vann fra Nilen," hevder forskerne.

Analysene av menneskelige beinrester viste videre at Aswan var en flerkulturell by. Skjeletter med genetisk opphav fra middelshavsregionen lå side om side med genetisk afrikanske skjeletter. Egyptere og sudanesere syntes å leve i blandingsekteskap i denne grenseregionen.

Gravkamrene i nylig utgravde Qubbet el-Hawa påviste videre uvurderlige inskripsjoner fra en tusenårsperiode. For eksempel beretter hieroglyfene i graven til guvernør Herjuf fra år 2200 fKr om ekspedisjoner til det sentrale Afrika, og kan vise seg å være en unik skriftlig kilde til Afrikas tidlige historie. Herjuf refererer blant annet til pygmeer som ble brakt til Aswan, noe som er den eldste teksten overhodet som nevner denne folkegruppen.

Det er fortsatt en lang rekke ikke-analyserte hieroglyftekster i gravkamrene. Ifølge Botella synes det som om mange av dem er beretninger om det gamle afrikanske riket Nubia, som ligger i dagens Sudan.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no