See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 25.02.2014 - 2300 år gammel landsby oppdaget i Israel
» 24.02.2014 - Verdens eldste: 4,4 mrd år gammelt mineral funnet i Australia
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Elefanter i Chobe nasjonalpark i Nord-Botswana
© "I Pinz"/Flickr/Kureren
Viten - Botswana

Frigitte afrikanske elefanter "klarer seg bra i det fri"

Kureren, 26. februar 2013 - Forskere har vist at elefanter som er vokst opp i fangenskap relativt lett kan settes ut på den afrikanske savannen og klare seg fint. Forsøkene som ble gjort i Botswana gir håp for at flere av de truede elefantområdene kan gjenetableres.

Kanadiske forskere rundt Kate Evans har undersøkt hvordan afrikanske elefanter som er vokst opp i fangenskap og satt ut på savannen i Okavangodeltaet i Botswana har klart å integrere seg med sine ville artsfrender. Flere elefanter ble fulgt i tre år, og forskerne fra det britiske Universitetet i Bristol ble overrasket over hvor problemfritt utsettingen gikk for seg.

Evans sier at en av hovedtesene var at elefantene som hadde levd i fangenskap ville skape mer problemer i forhold til menneskelige bosetninger. Dette fikk hun imidlertid avkreftet i løpet av studiet. De frigjorte elefantene oppholdt seg ikke nærmere mennesker enn sine ville artsfrender og oppsøkte på ingen måte bebygde områder.

Elefantenes skyhet er et springende punkt, og foreslåtte utsettinger av elefanter blir ofte møtt med protest fordi lokalbefolkningen frykter konflikter med de digre tykkhudene. Elefanter kan gjøre enorm skade på avlingen og menneskelige bosetninger dersom de kommer for tett innpå. Men studiene fra Okavango i Botswana viser altså at det ikke er noen forskjell i denne type oppførsel mellom ville og utsatte elefanter.

Men et like stort spørsmål i studien var dyrevelferden til de utsatte elefantene. Ville de finne seg tilrette, og ville de klare å integrere seg i de ville flokkene? Eller ville de bli isolert?

Ifølge Evans er det viktigste å sette ut dyrene som har vokst opp i fangenskap i riktig alder. Hanelefantene klarer seg best når de blir satt ut i ungdomsårene, på det tidspunktet der de naturlig forlater flokken og lever i ensomhet.

"Dataene våre sier at det er mulig å slippe fri hanelefanter som er vokst opp i fangenskap uten særlige dyrevelferdsproblemer," konkluderer Evans. Overlevelsesraten for utsatte dyr vil ofte være høy, skriver forskeren, og studien hennes viser at "de klarer å integrere seg i det komplekse samfunnet av elefanthanner."

I det hele fant Evans svært få forskjeller i oppførselen til de frigjorte og de ville elefanthannene. Dyrene som hadde vokst opp i fangenskap tenderte til å søke seg mindre flokker enn andre hanelefanter, men de hadde like mye sosial omgang med artsfrender som andre dyr. En annen mindre forskjell var at de frigitte elefantene etablerte seg på noe mindre beitemarker enn dyrene som var vokst opp på savannen, men heller ikke dette så ut til å skape noen problemer.

Evans og kollegaene hennes påpeker at funnene deres kan få betydning for opprettholdelsen av elefantpopulasjoner i Afrika. "Den afrikanske elefanten har forsvunnet fra mange av landene den opprinnelig levde i, og det er trolig at det er store økologiske og miljømessige fordeler med å hjelpe definerende arter å reetablere seg i områder de ikke klarer dette på egen hånd," skriver Evans.

Men Evans påpeker at det er "viktig å slippe fri den rette miksen av alder og kjønn" for at de dyre utsettingsprosjektene skal fungere godt.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no