See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 26.02.2013 - Politiet stopper masseprotester i Djibouti











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Djiboutis opposisjonsleder Ahmed Yussuf Humed
© ARD-Djibouti/Kureren
Politikk - Djibouti

Protester etter angivelig valgfusk i Djibouti

Også Djiboutis regjeringsparti UMP avholdt store valgmøter i hele landet

© UMP/Kureren
Kureren / afrol News, 25. februar 2013
- Opposisjonen i det østafrikanske landet Djibouti mobiliserer til masseprotester mot påstått fusk under fredagens valg. Det er håp om å gjenta stormobiliseringen fra februar 2011, da det så ut til at den arabiske våren også skulle slå til i landet.

Djiboutis innenriksminister Hassan Darar Houffaneh annonserte de foreløpige valgresultatene på lørdag. I hovedstaden Djibouti-by hadde den regjerende Unionen for et presidentflertall (UMP) fått 49,39 prosent av stemmen, mens den opposisjonelle Nasjonale redningsunionen oppnådde 47,61 prosent, ifølge ministeren. Opptellingen i hovedstaden var endelig.

Innenriksministeren opplyste videre at det eksisterte spredte resultater fra distriktene, der partiet til president Ismail Omar Guelleh stort sett hadde fått en enda større oppslutning. Til sammen vil det offisielle valgresultatet trolig gi Guellehs parti UMP et klart parlamentsflertall, anslagsvis 50 av de 65 parlamentssetene.

Opposisjonen, som hadde samlet seg i Den nasjonale redningsunionen (USN) foran valget, reagerte i går med sinne på de offisielle resultatene og beskyldte president Guelleh for nok en gang å ha manipulert valgene. "På fredag stemte djiboutierne i overveldende antall på USN, både i hovedstaden og i provinsene. Likevel har regimet bestemt seg for å nekte USN seieren," sa opposisjonsleder Ahmed Yussuf Humed i en pressemelding sendt til 'afrol News'.

Humed lister opp eksempler på valgfusk. I distrikt etter distrikt ble representanter fra partiunionen hans nektet adgang til stemmelokalene for å kontrollere valget og opptellingen. Humed hevder at falske stemmer må ha blitt stappet inn i urnene der opposisjonsrepresentantene var blitt utelukket.

Humed hev

Plakat annonserer fredelige demonstrasjoner i sentrum av hovedstaden Djibouti

© Kureren
der videre at seieren til USN i Djibouti-by var enda klarere. På tross av angivelige falske stemmer, hadde ledere for opptellingen fra valgdistriktene i hovedstaden rapportert om en stor opposisjonsseier. "USN vant 80 prosent av mandatene i hovedstaden," mener Humed å vite. "Likevel nøler ikke regimet med å erklære at listen deres har vunnet i Djibouti-by."

Opposisjonen erklærer dermed at den "på det strengeste tar avstand fra" valgresultatene slik de ble annonsert av innenriksministeren.

Videre ber de innbyggerne i Djibouti om å delta i "en fredelig nasjonal mobilisering for å få slutt på status quo slik den har eksistert i 36 år," med henvisning til hvor mange år regimet til president Guelleh har sittet ved makten. Humed ber folk om å strømme til et informasjonsmøte USN skal holde i sentrum av Djibouti-by i ettermiddag. "Kampen fortsetter," annonserer Humed.

Opposisjonen håper å knytte opp mot massedemonstrasjonene i januar og februar 2011, under den arabiske våren. På det meste klarte de den gang dårlig organiserte demonstrantene å samle opp til 30.000 i gatene i Djibouti-by. Hovedkravet var at president Guelleh skulle gå av. Protestene gikk stort sett fredelige for seg, til politiet grep inn.

Politiet angrep med våpenmakt og skarpe skudd da skumringen kom og demonstrantene prøvde å etablere en camp på linje med den på Tahrirplassen i Egypt - det store forbildet for protestbevegelsen i Djibouti. Protestene pågikk

Opp til 30.000 deltok i masseprotestene i Djibouti i februar 2011

© ARD-Djibouti/afrol News/Kureren
i ukesvis, men etter hvert klarte politiet å utmatte demonstrantene, ikke minst ved å sørge for å stenge adgangen til sentrumsgatene i Djibouti-by.

Flere opposisjonsledere ble også fengslet i løpet av februar 2011, og slik mistet demonstrantene mange av sine viktigste ledere og koordinatorer. I begynnelsen av mars døde protestene ut, og den arabiske våren var feilet i Djibouti. Opposisjonen boikottet deretter presidentvalget i april 2011, der Guelleh nok en gang ble gjenvalgt.

Siden har det vært en viss forsoningsprosess, slik at opposisjonen for første gang på lenge godtok å delta i årets parlamentsvalg. I og med valget har tilliten og forsoningen imidlertid fått et kraftig brudd, og det er ikke usannsynlig at frustrasjonen igjen kan ende i masseprotester og uroligheter.

Bakgrunn
Djibouti er et svært lite land ved Rødehavets utløp, med grenser mot Etiopia, Somalia og Eritrea. Landet er en strategisk viktig partner for USA og EU, som har militærbaser i Djibouti. Basene er utgangspunkt for operasjoner mot somalisk piratvirksomhet og for etterretningsvirksomhet mot Den arabiske halvøy og Øst-Afrika. Dessuten er den store havnen i Djibouti-by Etiopias viktigste handelsknutepunkt.

Djibouti fikk sin frihet fra Frankrike i 1977. Forgjengerpartiet til UMP har hatt makten siden uavhengigheten og styrte landet som ettpartistat fra 1981 til 1992. Guelleh er landets andre president og har sittet ved makten siden 1999.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no