See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 18.02.2013 - President Correa gjenvalgt i Ecuador











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Valgkampavslutningen til president Correa i Quito, Ecuador
© Alianza País/Kureren
Politikk - Ecuador

Alt klart for helgens valg i Ecuador

Opposisjonskandidaten Guillermo Lasso ved et valgkampmøte forrige uke

© CREO/Kureren
Kureren, 15. februar 2013
- På søndag er det presidentvalg i Ecuador, og den venstreorienterte presidenten Rafael Correa er stor favoritt til å vinne en tredje periode ved makten. Valgkommisjonen i landet hevder at alt er klart for et fritt og rettferding valg, men ikke alle er enige.

President Correa, som har vunnet relativt demokratiske valg i 2006 og 2009, har ledet det søramerikanske landet gjennom en - til Ecuador å være - stabil periode, selv om den venstreorienterte og polariserende lederen er svært omstridt i landet og utenfor.

I løpet av det siste året har likevel Correa steget jevnt og trutt på meningsmålene, og ligger klart an til å vinne søndagens valg. Meningsmålingsinstitutter som står presidentpartiet nært har denne uken forutsagt en oppslutning på opp til 62 prosent for Correa i første valgomgang. Men også institutter som anses for mer uavhengige spår nå i februar at mellom 48 og 55 prosent av ecuadorianske velgere vil stemme på den sittende presidenten.

Det store spørsmålet er derfor egentlig om Correa vil klare å vinne klart nok i første valgrunde på søndag, eller om de to best plasserte kandidatene må gjennom et stikkvalg, som planlegges avholdt den 7. april. Det er nok å oppnå 40 prosent av stemmene og ha et forsprang på minst 10 prosentpoeng til den nest beste kandidaten for å bli utpekt som vinner allerede i første runde.

Og det ser det ut til at Correa vil kunne klare med god margin på søndag. Opposisjonen er nemlig altfor splittet til å ha noen reell sjanse ved valget. Kandidaten som er nest best plassert på alle meningsmålingene er forretningsmannen Guillermo Lasso, som stiller for et nytt, liberalistisk parti. Lasso ligger i februar på mellom 9 og 20 prosents oppslutning i meningsmålingene.

Lasso er av opposisjonskandidatene som sies å ha hatt størst ressurser til å drive en omfattende valgkampanje. Kandidaten har presentert seg som en forkjemper for en ikke-sosialistisk, liberal økonomisk politikk og ønsker å fjerne Ecuador fra Correas venstreradikale allianse med Cuba og Venezuela. Videre har Lasso moderert sitt i utgangspunktet verdikonservative grunnsyn til å bli mer åpen i forhold til stridsspørsmål som abort og homofile partnerskap.

L

Det nasjonale valgrådet i Ecuador kontrollerer at valget går rett for seg

© CNE/Kureren
asso er videre en sterk kritiker av det han ser på som innskrenkninger av menneskerettene i Ecuador under president Correa. Kandidaten sier han ønsker å gjenopprette full pressefrihet i landet, begrense regjeringens maktutøvelse og påse at maktdelingen mellom de fire statsmaktene gjenopprettes. Lasso beklager store angivelige tilbakeskritt for demokratiet under Correa.

President Correa har ledet den mest omfattende valgkampanjen i Ecuador i år og har tilsynelatende hatt aller mest ressurser tilgjengelig. Presidenten har lovt at han skal videreføre "borgerrevolusjonen i Ecuador", som særlig har vært populær blant den fattigere halvdelen av ecuadorianerne.

I sin sluttappell til velgerne, i et stadion i hovedstaden Quito i kveld, advarte Correa velgerne mot å tillate opposisjonen å vinne helgens valg. Overklassen vil tilbake til makten, advarte han. "Senere, etter å ha gjort så mye fremskritt, vil de samme som alltid har vært der at vi skal vende tilbake til fortiden."

Det er hittil ikke blitt meldt om grove feiltrinn i valgkampen og opptakten til valget, som de fleste forventer vil holde seg noenlunde innenfor demokratiske rammer. CREO, partiet til kandidat Lasso, har riktignok klaget til det statlige valgrådet om det de mener er "en skitten valgkamp" fra presidentens side.

Ifølge CREO, skal Correa ha misbrukt statlige media for å sverte Lasso. Statlige medier skal også ha favorisert presidenten. Videre hevder partiet til Lasso at meningsmålingsinstituttene skal ha gått ut med forfalskede tall i presidentens favør.

Selv om det ecuadorianske valgrådet skryter av at det er 320 internasjonale valgobservatører tilstedet før og under valget, er de mest kritiske observatørkorpsene ikke invitert til landet. Det er institusjoner som Organisasjonen for amerikanske stater (OAS), Andesparlamentet og den Arabiske Liga som sender observatører, ikke grupper som stiller de strengeste demokratikravene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no