See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 17.09.2013 - Massegraver avdekkes i Vest-Sahara
» 05.09.2013 - "Grønn energi sementerer Marokkos okkupasjon i Vest-Sahara"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sommeruniversitet i Tifariti (i 2009)
© Jørn Sund-Henriksen/Kureren
Samfunn - Vest-Sahara

Vest-Saharas flyktninger får sitt første universitet

Kureren, 15. februar 2013 - Den vestsahariske eksilregjeringen, som holder til i flyktningleire i Algerie, har annonsert byggingen av det første universitetet i Vest-Sahara. Eksilregjeringen har allerede bygget opp et fungerende statsvesen i leirene og anerkjennes av en rekke land.

Presidenten i den saharawiske republikken, Mohamed Abdelaziz, har underskrevet et dekret som beordrer etableringen av Universitetet i Tifariti. Tifariti er en oasebygd i den lille østre stripen av Vest-Sahara som kontrolleres av Frente Polisario, den saharawiske frigjøringsbevegelsen som ledes av president Abdelaziz. Resten av landet okkuperes fortsatt av Marokko.

Bygda Tifariti ble forlatt i 1976 som følge av marokkanske bombeangrep. De tunge angrepene på Tifariti varte helt til våpenhvilen i 1991. Fra 1999 har Polisario begynt gjenoppbyggingen av småbyen, som er den eneste faste bosetningen i "de frigjorte territoriene" i Vest-Sahara under Polisarios kontroll.

Tifariti har nå et sykehus, en skole, en moské og et museum, og bygda huser en betydelig Polisario-militærbase. Det anslås at småbyen nå har i overkant av 3.000 innbyggere. Av sikkerhetsgrunner holder likevel Polisario-regjeringen hus i flyktningleirene rett over grensen, ved Tindouf i Algerie.

Ifølge presidentens dekret skal byggingen av Tifaritiuniversitetet nå komme i gang. Saharawiske myndigheter har så langt tilbudt gratis skolegang til de anslagsvis 155.000 flyktningene i leirene i Vest-Algerie. For videre skolegang har saharawiene måttet reise utenlands, da særlig til den tidligere kolonimakten Spania.

For de mange utenlandsstudentene, som reiser hjem i sommerferien, har det vært et tilbud om et "Sommeruniversitet i Tifariti" de siste årene. Her gis det basisopplæring i landets historie, språk og kultur. Vest-Saharas nye universitet vil bygge på det eksisterende sommeruniversitetet.

President Abdelaziz har også allerede utpekt en rektor som skal bistå etableringen av Universitetet i Tifariti.

Den nye rektoren, Khatari Hamudi Abdullah, bekrefter at det allerede er etablert "en arbeidskomité" i det saharawiske utdanningsdepartementet som har ansvaret for universitetsetableringen. Abdullah har også bedt Vest-Saharas samarbeidspartnere om bistand og håper universiteter i vennligsinnede land vil vise solidaritet. Universitetet vil særlig trenge hjelp i forhold til infrastruktur, utviklingen av undervisningsprogram og teknisk utstyr.

Ifølge rektoren vil undervisningstilbudet i Tifariti i første omgang konsentrere seg om "de aktuelle behovene til det saharawiske folket," som Abdullah har lokalisert innen emnene historiekunnskap, saharawisk litteratur, utdanning, helse og offentlig administrasjon.

På tross av de vanskelige forholdene i flyktningleiere er utdannelsesnivået relativt høyt og analfabetismen svært lav, også i nordafrikansk sammenheng. Etter utdannelsen starter imidlertid problemene for den saharawiske befolkningen da det knapt er noen arbeidsplasser i leirene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no