See also:
» 29.01.2014 - Forskere: Europeernes lyse hud er arv fra neandertalerne
» 27.01.2014 - Slik så europeere ut for 7.000 år siden
» 17.01.2014 - Ny forskning: "EØS-avtalen truer demokratiet"
» 12.12.2013 - Studie: "Midlertidige stillinger gir færre ansatte"
» 11.10.2013 - "Både bonde- og jegerkulturene er forfedre til dagens europeere"
» 04.09.2013 - Rapport: Hev pensjonsalderen eller øk innvandringen
» 23.08.2013 - Krydder har vært brukt i Europa i 8000 år
» 22.08.2013 - Tuberkulosen slår tilbake i Europa











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Honningbie bestøver en villblomst
© Kureren/EC
Viten - Europa

EU-forbud mot insekticider skal redde biene

Biehold

© Univ. of Colorado/Kureren
Kureren, 31. januar 2013
- EU forbereder et totalforbud over to år for en ny gruppe insektsgifter, som europeiske forskere tidligere i år identifiserte som mulige utløsere for den globale massedøden av bestøvende bier. Forbudet skal teste forskningsteorien i praksis.

Det europeiske mattilsynet EFSA presenterte tidligere i januar en større forskningsstudie som trakk klare forbindelser mellom bienedgangen og tre syntetiske pesticider, såkalte neonikotinoider. Denne gruppen insektsmidler er relativ ny og erstattet DDT som det mest virksomme pesticidet fra 1990-tallet. Virkestoffene er i slekt med nikotin og angriper nervesystemet.

Neonikotinoider er i dag de mest brukte insektsmidlene i verden, og brukes i stor stil i jordbruket. Giftstoffene sprøytes over åkrene, påføres såkornene direkte eller strøs i åkeren som et granulat. Hittil har de blitt regnet som miljøvennlige, selv om virkestoffene også er svært farlige for pattedyr.

Men neonikotinoidene har i lengre tid vært blant toppkandidatene bak den mysteriøse og massive tilbakegangen av biebestander verden over. Eksperter fra EFSA fikk dermed i oppdrag fra EU-kommisjonen å undersøke en mulig sammenheng mellom biedøden og insektisidene tiametoksam, klotianidin og imidakloprid, som produseres av farmastorkonsernene Bayer og Syngenta.

Forskerne skulle spesielt undersøke om beskjedne, ikke-dødelige doseringer av de tre neonikotinoidene kunne ha en negativ effekt på bier, særlig på honningbier. En hovedtese var at lave doseringer kunne forstyrre orienteringssansen til biene, slik at de ikke fant tilbake til bikubene sine.

Selv om EFSA-analysen ikke kunne sluttføres innen fristen, påviste foreløpige resultater presentert 16. januar store risikoer for honningbier som ble utsatt for pesticidet. En pressetalsmann for EUs helse- og forbrukerkommisær kalte de foreløpige konklusjonene i studien for "svært urovekkende". Det var blitt funnet overraskende konsentrasjoner av virkestoffene i nektaren, pollenen og overflatevannet på planter som var sprøytet med neonikotinoider.

I dag møtte talsmannen igjen pressen i Brussel og orienterte om EU-kommisjonens foreløpige konklusjon etter å ha evaluert EFSA-studien. EU er nå i ferd med å forberede et bredt forbud mot de tre neonikotinoidene, som i første omgang skal vare i to år. Forbudet skal særlig gjelde for dyrkingen av solsikker, raps, mais og bomull og omfatter sprøyting, såkorndynking og granulatstrøing.

Enkelte unntak fra forbudet ble presentert. Særlig i vintersesongen, når biene ikke er aktive, gjøres det unntak. Etter et toårig prøveforbud skal EU-kommisjonen evaluere om tiltaket har hatt positive effekter og eventuelt forlenges.

Men forbudet står ikke uimotsagt.

Lobbygruppen ECPA (Det europeiske forbundet for plantevernindustrien) har angrepet EFSA-rapporten i harde ordelag. Ifølge lobbygruppens leder Friedhelm Schmider vil "begrensningen av neonikotinide pesticider på bakgrunn av potensielle risikoer ikke gjøre noe som helst for å forbedre biehelsen, men det vil gjøre enorm skade på landbruket og matproduksjonen i Europa."

Schmider hevder at EFSA-rapporten er for ukomplett til å ha noe utsagnskraft. Lobbyisten mener det finnes teorier for biedøden som er mye bedre belagt og fremhever middangrep, sykdommer og tap av habitat.

Også i Norge har neonikotinoidene vært omstridt. Av de tre pesticidene EU-kommisjonen ønsker å forby, er det kun imidacloprid som har blitt tillatt for salg av Mattilsynet i Norge. Mattilsynet har, etter å ha mottatt EFSA-rapporten, gitt Bioforsk i oppdrag av å foreta nærmere studier av denne insektsgiften.

Før Bioforsk har gjennomført studien, vurderes det ikke å forby imidacloprid i Norge.

Ti år med massedød av bier
Den store biedøden begynte i USA tidlig på 2000-tallet, og med en voldsom fart fra 2006. I flere regioner døde opp mot 80 prosent av biepopulasjonene, både villbier og honningbier. Få år etter ble det samme registrert i Europa, senere også andre deler av verden. Biepopulasjonene skal være halvert i land som Italia, Tyskland, Sveits og Storbritannia. Norge har hittil vært lite rammet.

EFSA understreker den enorme viktigheten av villbier, humler og honningbier for økologien og økonomien. Det anslås at bier som bestøvere "bidrar med minst 22 milliarder euro hvert år til Eurpoas jorbruk, da 84 prosent av avlingene avhenger av insektspollinering." Også 80 prosent av villplantene i Europa er avhengig av insekter - i hovedsak bier og humler - for reproduksjonen.

Det er mer enn 2.500 biearter - dette inkluderer humlene - i Europa. Mange av disse artene er truet av den store biedøden.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no