See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 16.09.2013 - Malis forsoningsminister møtes av tuaregopptøyer
» 11.09.2013 - Norske soldater nå likevel på plass i Mali
» 13.08.2013 - Keita gratuleres med valgseieren i Mali
» 14.05.2013 - "Mali kan bli et nytt Afghanistan"
» 09.04.2013 - Frankrike starter tilbaketrekkingen fra Mali
» 02.04.2013 - Nå blir EU-troppene i Mali operative











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Franske og maliske styrker inntar flyplassen i Timbuktu, Mali
© Kureren/EMA/ECPA-D/Ministère de la Défense
Kultur | Politikk - Mali

Timbuktu: Mange historiske dokumenter kan være reddet

Et av praktskriftene i dokumentsamlingen ved Ahmed Baba-instituttet (Timbuktu, Mali)

© Timbuktu Manuscript Project/Kureren
Kureren / afrol News, 29. januar 2013
- Det kommer forskjellige meldinger fra den historiske byen Timbuktu etter den franskmaliske gjenerobringen. Noen kilder hevder det meste av byens unike historiske manuskripter kan ha gått tapt, mens andre sier det meste er reddet.

Det franske forsvarsministeriet meldte i går at franske og maliske styrker hadde tatt over kontrollen i Malis mest kjente landemerke, den historiske byen Timbuktu. De få gjenværende innbyggerne ble rapportert å feire i gatene etter at ekstremislamistene var blitt jagd ut av byen etter ett års terrorvelde.

Allerede kort etter islamistinvasjonen ble det kjent at historiske monumenter i Timbuktu ble systematisk revet ned. Dette gjaldt spesielt mausoleer og gravplasser etter muslimske lærde og "helgener" fra middelalderen og Timbuktus storhetstid. Monumentene sto på Unescos verdensarvliste, og destruksjonen skapte raseri i Mali.

Timbuktus middelaldermoskeer, byens landemerker og største turistattraksjoner, ser ikke ut til å ha blitt vandalisert av islamistene. Moskeene står også på verdensarvlisten.

Men det har hele tiden hersket usikkerhet om Timbuktus aller største skatt. Byen og omegnen huser anslagsvis 700.000 (mellom 200.000 og en million) historiske manuskripter - alt fra løse ark til hele bokverk - fra 1200-tallet og frem til 1800-tallet. Manuskriptene omhandler alt fra religiøse verk, vitenskapelige utredninger og litteratur, til enkle kvitteringer og notater. Dette regnes som den viktigste kilden til Vest-Afrikas historie.

Les mer om Timbuktus unike manuskripter her: Skattekammeret Timbuktu: Afrikas arkiv.

Manuskriptene fordeler seg på en rekke private biblioteker, de fleste har vært tatt vare på av familier av byrd gjennom generasjoner. Siden 1970-tallet har imidlertid flere blitt kjøpt opp av staten - også gjennom norske bistandspenger - og sentralisert på Ahmed Baba-instituttet i Timbuktu. Her skulle de katalogiseres, restaureres og digitaliseres.

Etter et større bistandsprosjekt, først og fremst finansiert av Sør-Afrika, begynte Ahmed Baba-instituttet å flytte samlingen til en stor, ny og moderne bygning sentralt i gamlebyen i Timbuktu i 2009.

Ved innrykket av islamistene flyktet de fleste ansatte ved instituttet til Malis hovedtad Bamako eller utlandet. De første nyhetene fra instituttet etter maktovertakelsen tydet på at islamistene hadde beordret en plyndring. Det var først og fremst biler og teknisk utstyr som ble røvet, men flere esker med manuskripter skal angivelig ha blitt båret ut, i følge Timbuktuprosjektet ved Universitetet i Cape Town.

Lederen for Timbuktuprosjektet, Shamil Jeppie, som holdt forbindelsen med kollegaer som nå var

MNLA-guerillaen i Mali, slik de fremstiller seg selv

© Kureren/MNLA
flyktet til Bamako, ropte tidlig varsku om faren for vandalisme. I følge informasjonen Jeppie hadde fått, var dokumentene i Ahmed Baba-instituttet stort sett på plass, men var nå utsatt for vær, skadedyr og plyndring. Han fryktet videre at de vitenskapelige manuskriptene ville bli sett på som "uislamske" av fundamentalistene og destrueres.

Flere andre bibliotekeiere i Timbuktu rapporterte til maliske medier at de hadde brakt dokumentene sine i sikkerhet på hemmelige steder før og under angrepet fra terroristene. Også de fryktet ordre om destruksjon.

Også rett etter innrykket av franske styrker var det lite konkret informasjon om manuskriptene i Timbuktu. Det franske forsvarsdepartementet har ikke frigitt noen informasjon fra Ahmed Baba-instituttet. Soldatene konsentrerte seg om flyplassen, veiene inn og ut av Timbuktu og fjerning av våpenlagre og mulig sprengstoff.

De første meldingen i maliske media var imidlertid dramatiske. Der het det at Ahmed Baba-instituttet var blitt satt fyr på av islamistene før de rømte byen. Timbuktus ordfører Hallé Ousmane, som fortsatt er på flukt i Bamako, bekreftet dette til 'Radio France Internationale' (RFI).

De første journalistene på plass i Timbuktu kunne avdramatisere noe, men bekreftet at dokumentene var blitt brent eller fjernet fra instituttet. Kun tomme permer lå igjen. Lokalbefolkningen kunne fortelle at Ahmed Baba-instituttet hadde blitt brukt som sovesal for islamistkrigerne.

Instituttdirektøren Mohammed Gallah Dicko avdramatiserte i dag enda mer og hevdet at det kun var deler av instituttets store samling hadde blitt fraktet til den nye bygningen. Mye lå fortsatt igjen i det gamle bygget, og det var ingen rapporter om at islamistene hadde vandalisert dette. Ifølge Dicko var også harddiskene med digitale kopier av manuskriptene fraktet til Bamako, slik at i det meste av innholdet av dokumentene var sikret.

Ifølge 'BBC', som har intervjuet andre ansatte ved Ahmed Baba-instituttet, kan det meste av manuskriptene være reddet. Anslagsvis 28.000 dokumenter hadde blitt tatt med til Bamako da arbeiderne flyktet fra Timbuktu, og "kun" 2.000 hadde blitt igjen.

Men dette bekreftes ikke av andre kilder. Maliske medier melder fortsatt at meste av denne unike kulturskatten er gått opp i røyk. Ingen ansatte har til nå returnert til Timbuktu, og verken instituttets internasjonale samarbeidspartnere eller Unesco har sendt utsendinger til Timbuktu.

Så langt.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no