See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


FN-soldat fra operasjonen MINUSMA på patrulje ved Nigerfloden (Bamako, Mali)
© Marco Dormino/UN Photo/Kureren
Politikk - Innenriks | Mali

Norske soldater nå likevel på plass i Mali

FN-operasjonen i Mali ble etablert 1. juli i år

© Blagoje Grujic/UN Photo/Kureren
Kureren, 11. september 2013
- Forsvaret melder nå at fire norske offiserer allerede har reist til Bamako i Mali for å delta i FNs fredsbevarende styrker. Det var lenge tvil om Norge ville bistå i FN-operasjonen, særlig etter at det ikke ble noen norsk deltakelse i EUs store operasjon i Mali.

Lørdag reiste fire norske offiserer til Bamako i Mali. Stabsoffiserene skal jobbe i FNs stabiliseringsoperasjon MINUSMA, ifølge Forsvarets operative hovedkvarter.

"De erfarne norske offiserene som er i Mali skal bidra med oppbyggingen av FN-styrken i den første fasen av operasjonen," forteller generalmajor Yngve Odlo ved Forsvarets operative hovedkvarter. "De norske offiserene gjør en viktig jobb. Det norske bidraget er med på å vise norsk vilje til å understøtte FNs rolle med å stabilisere en urolig region," legger Odlo til.

I tillegg til de fire norske offiserene som nå er i Mali har Norge sagt seg villig til å bidra med ytterligere 15 soldater. FN har ikke vedtatt hvor mange norske soldater de ønsker å benytte seg av, ifølge Forsvaret.

Norge bidrar med inntil fem stabsoffiserer og 15 informasjons- og analyseeksperter. Hensikten med den norske styrken er, ifølge Forsvaret, "å sammenstille og analysere informasjon og gi det til de aktørene som trenger dette i Mali, FN og eventuelt lokale myndigheter."

Analyseenheten i FN vil være flernasjonal, og Norge har tilbudt seg å være kjernen i denne kapasiteten. Det norske bidraget vil i utgangspunktet vare i 12 måneder.

Stabiliseringsstyrken ble opprettet etter oppdrag fra FNs sikkerhetsråd, på bakgrunn av at FN mente at situasjonen i Mali var en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet. 1.juli overtok MINUSMA ansvaret for stabiliseringsoperasjonen etter den afrikanskledede styrken AFISMA. Den multinasjonale FN-styrken vil bestå av 11.200 militært personell, 1440 politifolk samt sivilt personell.

Hovedoppgavene til den fredsbevarende styrken er å støtte den politiske prosessen i Mali, stabilisere landet og tilrettelegge for humanitær hjelp.

Det så lenge ut som om Norge ikke ville være med å bidra til å sikre freden i Mali i det hele tatt.

I mars i år begynte EU-styrken EUTM, som i første omgang skulle gi maliske styrker nødvendig opplæring, å etablere seg i utkanten av Bamako. Der deltar også en såkalt "nordisk" kontingent, bestående av svensker, finner og litauere. Det ble lagt merke til at Norge ikke ville bidra i denne europeiske operasjonen, ikke minst med tanke på at norske interesser nylig hadde blitt angrepet i In Amenas i Algerie.

EUTM er fortsatt aktivt engasjert i Mali, der EU-troppene skal kjøre store opplæringsprogrammer for hele det maliske forsvaret. EU-styrken skal sikre at Mali ikke igjen skal bli skueplass for ekstremistiske grupper som prøver å bruke Sahara-ørkenen som utgangspunkt for terrorisme.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no