See also:
» 11.09.2013 - Norske soldater nå likevel på plass i Mali
» 13.08.2013 - Keita gratuleres med valgseieren i Mali
» 19.06.2013 - Gjennombrudd i fredsprosessen i Mali
» 14.05.2013 - "Mali kan bli et nytt Afghanistan"
» 12.04.2013 - 70.000 maliske flyktninger strandet i Mauritanias ørken
» 09.04.2013 - Frankrike starter tilbaketrekkingen fra Mali
» 02.04.2013 - Nå blir EU-troppene i Mali operative
» 29.01.2013 - Timbuktu: Mange historiske dokumenter kan være reddet











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Innkjøringen til tuaregbyen Kidal, nordøst i Mali
© Ali Croche/Flickr/Kureren
Politikk - Mali

Malis forsoningsminister møtes av tuaregopptøyer

Tuareger demonstrerer for et fritt "Azawad", en tuaregstat som skal omfatte mer en halve Mali

© MNLA/Kureren
Kureren, 16. september 2013
- En fredsdelegasjon med tre ministere fra Malis nye regjering var i går i tuareghøyborgen Kidal for å starte fredssamtaler med separatistene. Men delegasjonen ble overrasket av voldelige reaksjoner fra lokalbefolkningen. FN-styrken, der norske soldater deltar, måtte tre støttende inn.

Oumar Diarrah er Malis forsoningsminister, et embete skapt av landets nye folkevalgte president for å skape varig fred i urolige Nord-Mali, der folkegruppen tuaregene krever en selvstandig stat, "Azawad". I Mali er det mye som står og faller på om Diarrah klarer å komme i fruktbar dialog med tuaregene.

Men ministerens første forsøk på å få i gang fredssamtaler med tuaregene i deres høyborg Kidal, en småby midt i Sahara nær grensen til Algerie og Niger, slo feil. Diarrah reiste til Kidal i går, sammen med Malis nye sikkerhetsminister og innenriksminister, for å starte samtaler med lokale krefter.

Men allerede på flyplassen i Kidal ble regjeringsdelegasjonen møtt med protester, ifølge lokale medier. Sympatiserende til tuaregenes sekulære opprørsgruppe MNLA blokkerte rullebanen og hindret flyet i å lande. FNs fredsbevarende styrke i Nord-Mali, MINUSMA, som har ansvaret for sikkerheten i Kidal, måtte spre demonstrantene for at flyet kunne lande.

Og det ble verre. Da konvoien med ministrene kjørte gjennom Kidal, ble de møtt av større demonstrasjoner og steinkastende ungdom. Minst en stein skal ha truffet en glassrute i en bil i regjeringskonvoien og gjort skade, ifølge lokale kilder. To granater skal også ha eksplodert i sentrum av byen, uten at det rapporteres om personskader.

Demonstrasjonen ble spredd av lokale styrker og av FN-styrken MINUSMA. Ifølge opprørsgruppen MNLA var innsatsen fra sikkerhetsstyrkene "svært voldelig", også mot kvinner og barn som deltok i protesten.

Ifølge en kort pressemelding fra den maliske regjeringen, hadde riktignok "befolkningen i Kidal uttrykt sin misnøye med ankomsten til regjeringsdelegasjonen," men minister Diarrah hadde likevel fått utført "fruktbare samtaler" med både lokalbefolkningen og opprørsgrupper.

"Vi kom hit til Kidal på oppdrag fra president Ibrahim Boubacar Kéita for å overlevere et budskap til lokalbefolkningen

Malis forsoningsminister, Oumar Diarrah

© Gouvernement du Mali/Kureren
og tradisjonelle ledere og diskutere veier og måter for å finne varige løsninger på krisen i Mali," uttalte Diarrah i Kidal. "Vi har fått diskutert utfordringene som regionen står overfor, og jeg føler at alle samtalepartnerne hadde et ønske om å finne en vei fremover og en bærekraftig vei ut av krisen," oppsummerte han møtet.

Opprørsgruppen MNLA ser imidlertid annerledes på saken.

I en pressemelding, som foreligger Kureren.no, forklarer talsmann Mossa Ag Attaher opptøyene i Kidal med at besøket fra regjeringsdelegasjonen hadde kommet fullstendig overraskende på MNLA og lokalbefolkningen. Kidal var under MNLAs kontroll da våpenhvilen i Ouagadougou ble underskrevet tidligere i år, og opprørerne tillot FN-styrken å overta kontrollen i byen slik at valget i juli også kunne avholdes i Kidal.

"Gitt minnene fra det smertelige maliske herredømmet over territoriet til [tuaregstaten] Azawad, vet alle at, bare det å nevne muligheten for at malisk tilstedeværelse gjenopptas, utløser panikk blant sivilbefolkningen," hevder Attaher.

"Befolkningen i Kidal, som ikke har skydd unna å protestere at de er svært uenige en noen som helst malisk tilstedeværelse i daglige aksjoner de siste månedene, reagerer med en enorm demonstrasjon mot dette uventede besøket, som paralyserte byen i nesten en hel dag. Demonstrasjonen, der for det meste kvinner og ungdommer deltok, ble møtt med vold, blant annet tåregass og gummikuler," hevder Attaher i MNLA-pressemeldingen.

Opprørsgruppen hevder videre at dette besøket er "enda et brudd" på våpenhvileavtalen. MNLA krever at FN-operasjonen nå beskytter kvinner og barn mot flere maliske overgrep i Kidal, heter det videre.

FN-styrken MINUSMA har nå også norske deltakere, men disse er ikke operative i felt. Les mer om det norske engasjementet i Mali i denne artikkelen: "Norske soldater nå likevel på plass i Mali".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no