See also:
» 16.09.2013 - Malis forsoningsminister møtes av tuaregopptøyer
» 11.09.2013 - Norske soldater nå likevel på plass i Mali
» 19.06.2013 - Gjennombrudd i fredsprosessen i Mali
» 14.05.2013 - "Mali kan bli et nytt Afghanistan"
» 12.04.2013 - 70.000 maliske flyktninger strandet i Mauritanias ørken
» 09.04.2013 - Frankrike starter tilbaketrekkingen fra Mali
» 02.04.2013 - Nå blir EU-troppene i Mali operative
» 29.01.2013 - Timbuktu: Mange historiske dokumenter kan være reddet











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ble nummer én: Ibrahim Boubacar Kéïta under valgkampen i Mali
© IBK-2013/Kureren
Politikk - Mali

Keita gratuleres med valgseieren i Mali

Soumaïla Cissé (v.) på besøk hos Ibrahim Boubacar Kéïta (h.) for å gratulere med seieren

© Moussa Cissé/Kureren
Kureren, 13. august 2013
- Ibrahim Boubacar Kéïta ("IBK") blir Malis nye president. Motkandidaten Soumaïla Cissé har anerkjent nederlaget i søndagens valg og gratulert "IBK" med seieren selv før alle stemmene er talt opp. Kéïta får nå en tøff jobb med å lede Mali ut av krise og konflikt.

Stemmene er langt fra talt opp i Mali, men valgresultatet er likevel allerede klart og ikke uventet. Allerede i første valgomgang hadde eksstatsminister Kéïta fått 39,8 prosent av stemmene, mens den tidligere finansministeren Cissé havnet på andreplass med 19,7 prosent. Med 40 prosent av stemmene talt opp, var det allerede i går kveld klart at Cissé ikke ville komme i nærheten av Kéïtas resultat.

De to presidentkandidatene møttes i går kveld. Cissé tok da med seg familien sin og oppsøkte Kéïta i hans hjem. Der innrømmet Cissé nederlaget og gratulerte forhåndsfavoritten Kéïta med seieren. Cissé la i natt ut en video på YouTube, der han dokumenterer det hjertelige møtet mellom de to familiene.

"Jeg er republikaner," uttalte Cissé, noe som i det fransktalende Afrika betyr at man respekterer republikkens institusjoner og spilleregler. "President Ibrahim Boubacar Kéïta har vunnet valget på en flott måte, og jeg kan bare gratulere," sier Cissé i løpet av møtet.

Seierherren sa at han var "henrykt" over besøket fra Cissé, som han omtalte som sin yngre bror. "Dette er ikke et hvilket som helst besøk," sier Kéïta. "Jeg mener at dette er symbolet på det nye Mali. Jeg har sagt at, i denne prosessen er det Mali som er vinneren, og nå har det skjedd! Dette er Mali verdig," annonserte landets neste president.

Med unntak av kuppet i mars i fjor, har Mali hatt en solid demokratisk tradisjon i to tiår, noe befolkningen i landet også har vært stolt av. Siden 1990-tallet har valgene i Mali stort sett vært frie og rettferdige, og det har i liten grad vært strid om hvem som har vunnet valgene. Denne "verdigheten" i politikken ses på som en viktig kvalitet av innbyggerne.

Og på tross av et hastverkspreget valg og fortsatt vanskelige forhold i deler av landet, ser det dermed ut til at malierne igjen har klart å stemme frem en klar vinner med stor

Under valgkampen i Mali seilte Kéïta stort sett i medvind

© IBK-2013/Kureren
legitimitet. Det er ingen viktige grupper som trekker Kéïtas valgseier i tvil, selv om man kan finne flere svakheter ved gjennomføringen av valget i det enorme landet med svært svak infrastruktur.

Kéïta får dermed et solid demokratisk utgangspunkt når han nå skal gå i gang med å gjenopprette demokratiet og sikre freden i Mali. Folket har talt, og ingen kan bestride Kéïtas mandat til å føre Mali ut av krisen.

Store utfordringer for Kéïta
Men utfordringene blir store for den populære nye presidenten. Mali huser fortsatt flere tusen soldater fra Frankrike og Den afrikanske union (AU), og de utenlandske troppene var nødvendige for at valget overhodet kunne gjennomføres. Styrkene vil trenges i lengre tid for å sikre Nord-Mali mot islamistiske terrorister, selv om de allerede nå gradvis fases ut og maliske styrker er i gang med et større EU-ledet treningsprogram.

Les mer om den internasjonale innsatsen i Mali i denne artikkelen: "Nå blir EU-troppene i Mali operative ".

Kéïta må ikke bare regne med å ta over mer og mer ansvar for Malis sikkerhet selv. Han vil også måtte gjøre en innsats for forsoning i Nord-Mali, der store tuaregfolket fortsatt oppholder seg i flyktingleire i nabolandene av frykt for represalier i Mali. Landet har siden uavhengigheten stridd med ressurskonflikter mellom nomadiserende folkegrupper som tuaregene i nord og fastboende bønder i sør, og mange tuareger ser en uavhengig tuaregstat som eneste mulige løsning på konflikten.

Og som et av verdens fattigste land, har kulturnasjonen Mali selvsagt også store utfordringer. Det ventes av Kéïta at han gjenreiser økonomien, som har fått seg en knekk etter nesten to års uroligheter. Og når det gjelder utviklingsutfordringer og fattigdomsproblematikken, kan de store forventningene til "IBK" bli svært vanskelige å leve opp til.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no