See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 15.04.2015 - Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 13.03.2013 - Comeback for pakketurer til Gambia og Madeira











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Detalj fra bydelen Chiado, Lisboa
© Turismo de Lisboa/Kureren

Portugal
Reise

48 timer i Lisboa

Den karakteristiske trikken i Lisboa sentrum

© Turismo de Lisboa/Kureren
Kureren
- Lisboa er verdenskjent for fadoen, gamle bygninger med fargerike fliser i fasadene, svingete gater og gamletrikken. Portugals hovedstad har også blitt et populært helgereisemål for nordmenn, og her er noen tips for deg som skal besøke Lisboa i 48 timer - som gjør at du får lyst til å komme tilbake!

Planlegging av turen
La oss ta en helg i Lisboa! Typisk nok ankommer vi en fredag ettermiddag, med retur søndag rundt samme tid.

Fra Norge, du kan fly til Lisboa med flyselskapene SAS, Norwegian og TAP, og prisforskjellene er ganske store. Med SAS kan du reise ned på fredag og tilbake på søndag, og prisen er fra rundt 5-6.000 kr tur/retur. Med Norwegian, kan du reise ned fredag og tilbake på mandag og prisen er fra omlag 1.800 NOK. Portugisiske TAP har forskjellige prisnivåer, svært avhengig av datoen.

Ankomst - Sen kveld: La Baixa
Hvis du har tid og ork på fredagskvelden, kan du starte ved å besøke La Baixa, "den lavtliggende bydelen". Her ligger det monumentale Portugal, og her er det enklest å orientere seg.

Det er en god start å begynne på "Praça dos Restauradores", full av praktfulle bygninger, blant dem Hotel Eden. På denne plassen begynner Avenida da Liberdade, Lisboa viktigste aveny, som ender i Praça do Marquês de Pombal, hvor det moderne Lisboa begynner.

I nærheten ligger Praça do Rossio, med Teatro Nacional og den berømte Café Nicola. Denne plassen er en av de mest livlige plassene i Lisboa. Herfra kan du komme på Plaça Figueira med sine pittoreske gavlhus med flott utsikt over Castelo de São Jorge.

Disse tre stedene ligger svært nær hverandre, knapt noen hundre skritt. Fra Figueiratorget begynner den elegante gågaten Rua Augusta som, gjennom en triumfbue, går inn i Praça do Comércio. Du vil ikke glemme de to gatene som krysser Rua Augusta: Rua Aurea og Rua da Prata.

Hvis du er sliten og ikke orker å gå så langt, kan du ta trikk nummer 12, som kjører en tur gjennom hele denne delen av byen. Trikken er i seg selv en sjarmerende severdighet.

Bydelen La Baixa er svært livlig, og her er det veldig lett å finne et sted for å spise, ta en kaffe eller en drink før du vil hvile.

Lørdag formiddag: Castelo de São Jorge, Alfama og Parque das Nações
Skal du på en rundtur vil det lønne seg og kjøpe et busspass eller dagskort. Å leie bil i Lisboa er bare stress: Det

I den monumentale bydelen La Baixa i Lisboa står uteserveringene tett i tett

© Turismo de Lisboa/Kureren
er vankelig å finne parkeringsplasser, særlig i sentrum av byen, og det er ofte de trange smugene som er sjarmerende.

For å starte ruten, reiser du først til Plaça Figueira, hvor du kan ta trikk nummer 28 som fører til portene av Castelo de São Jorge. Her, ved Largo das Portas do Sol har du en flott utsikt over Lisboa og Tajoelven. Det er to gamle og pittoreske bydeler, Mouraria og Alfama, som brer seg ut herfra. Begge er i seg selv turistattraksjoner.

Alfama er et gammelt fiskernabolag med små gater som er perfekte for en rolig fottur. Her kan man traske rundt i timesvis, besøke kafeer, vinhus og lokale buler. Hvis besøket på Castelo de São Jorge har trukket litt ut i tid og det begynner å bli litt sent, kan du spise på en av Alfamas beskjedne og populære restauranter, der du ofte kan snuble over live fadomusikk.

Om det moderne Portugal kan friste, er det nå en god idé å ta en av bussene til Parque das Nações. Det var her Verdensutstillingen (Expo) i 1998 ble organisert, og selvfølgelig ville portugiserne her vise frem det ypperste av moderne arkitektur. Det er særlig den enorme Vasco da Gamabroen og det nye Oceanário som imponerer. Parque das Nações er i dag et rekreasjonsområde og kultursenter, med kasino og moderne utesteder. Kanskje et nattlig gjenbesøk kan friste?

Lørdag kveld og natt: Chiado og Bairro Alto
Dette er blant de mest kjente perlene i gamle Lisboa. Den beste måten å nå Chiado og Bairro Alto ("den høye bydelen") er med trikk nummer 28, Elevador de Santa Justa (Santa Justa-heisen) eller Elevador Da Gloria fra Praça dos Restauradores.

Store deler av bydelen Chiado ble gjenoppbygd etter den fryktelige brannen i 1988, inkludert de viktigste gatene, Rua Garret og Rua Carmo. Her står også ruinene av kirken med samme navn, som ikke ble gjenoppbygd for å minnes det store jordskjelvet i 1755. Chiado er en elegant og bohem bydel som er blitt kalt "Lisboas Montmartre".

En populær møteplass i Rua Garrett er Café a Brasileira, med en skulptur av Fernando Pessoa på terrassen, den

Fra slottet Castelo de São Jorge, Lisboa

© Turismo de Lisboa/Kureren
mest kjente portugisiske forfatteren. Pessoa var blant stamkundene her, sammen med andre deler av Lisboabohemen på begynnelsen av 1900-tallet - en slags portugisisk versjon av Oslos Gran Café, der historien formelig sitter i veggene.

Videre opp gjennom Rua Misericordia når du Barrio Alto, en av de mest populære bydelene for å få den riktige følelsen med Lisboa. Barrio Alto har et utall kafeer, barer og restauranter samt butikker og antikviteter. Dette er, sammen med Alfama, det beste området for å høre fado.

Etter et godt måltid, er det ingen mangel på lokaler for en vin eller drink her i Barrio Alto, og hvis du har lyst til å danse eller litt disko kan du velge å gå til Santo Amaro, Santos o Alcantara.

Søndag morgen: Belém
Bydelen Belém er kanskje den mest spektakulære i Lisboa fordi byens to største juveler ligger her: Mosteiro dos Jerónimos (Jeronimosklosteret) - et must med sin enorme renessansekirke og -kloster - og Torre de Belém. Begge de overdådige byggverkene står på UNESCOs verdensarvliste, ikke uten grunn, og gjør i seg selv en tur til Lisboa verd bryderiet. Fordelen med å besøke Torre de Belém på en søndag morgen er at mange av turene er gratis.

Du kan nå Belém fra Plaça do Comercio med trikk nummer 15.

Har du fortsatt noen timer før flyet går hjem, er det mye å se i bydelen Belém. Her kan du finne Ponte 25 de abril (25. april-broen), Padrão dos Descobrimentos (monument over oppdagelsesreisene), Museu Nacional dos Coches (Nasjonalt vognmuseum) og selvfølgelig nyte godt av Lisboas berømte kaker.

En slik 48-timers rundreise har trolig neppe gjort deg uthvilt, men den bør ha gjort deg sulten på mer. Og med de store sightene bak deg, vil du kanskje benytte neste lisboatur til bare å lunte rundt i Alfama eller Barrio Alto og adoptere Lisboas rolige puls for en helg eller en hel uke.

Lisboareisende får nemlig som regel tilbakefall.



FAKTA OM LISBOA
Lisboa er hovedstad og største by i Portugal, med en befolkning på over 560.000 innbyggere. Med omland kommer byen

Kafé i bydelen Chiado, Lisboa

© Turismo de Lisboa/Kureren
imidlertid opp i 3 millioner innbyggere. Lisboa ligger idyllisk til ved nordbredden av elva Tejo. I mange år var den først og fremst kjent som en fattig og kaotisk by, men i de siste tiårene er har reisende gjenoppdaget metropolens unike sjarm. Gamlebyen er blitt grundig restaurert, og i dag er den av de mest trivelige storbyene i Europa.

Lisboa er kjent for fado, en form for musikk som stammer fra Portugal på 1820-tallet. Fado betyr skjebne på portugisisk og du kan høre den på mange utesteder i Lisboa.

Reise fra Norge
Fra Norge, kan du fly til Lisboa med flyselskapene SAS, Norwegian og portugisiske TAP.

Overnatting
I Lisboa sentrum du kan velge mellom et rimelig pensjonat (som heter "Residência" eller "Pensão") fra 40-50 euro (rundt 350 kr) for et dobbelt rom med bad. Et vanlig hotellrom koster fra 75 euro og oppover, og du finner alle kategorier hoteller i byen.

Et rimelig og praktisk alternativ helt i sentrum for alle utfluktene som foreslås er Hostel Rossio (typisk 45 euro for et dobbeltrom). Pensjonatet, med overvekt av backpackere som gjester, ligger sentralt på Praça Rossio, nært til alt.

Klima
Lisboa ligger rett ved Atlanterhavet og klimaet er ganske mildt. Til og med om vinteren er temperaturene milde og gode, og det er ikke vannlig med minusgrader. Lisboa er faktisk en av de få europeiske byene der du nærmest kan regne med å finne en uteservering midt på vinteren.

De mest behagelig temperaturene er om våren og høsten. Portugals kyst er det første stedet våren når det europeiske kontinentet. Dette er en perfekt årstid når man ønsker ta en runde i byen, se monumenter, eller bare sitte ute på kafé. Også sommeren er behagelig, og ikke så het som ved Middelhavslandene.

Eksterne Lenker
Lisboas turistkontor (engelsk): www.visitlisboa.com
Lisboas Rådhus (portugisisk): www.cm-lisboa.pt



    Utskriftsversjon


På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no