See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 24.01.2014 - Opphetet debatt om brudekidnapping i Kasakhstan
» 08.04.2013 - Kasakhstan kan skifte fra kyrillisk til latin











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Legger vidløftige planer: Kasakhstans president Nursultan Nasarbajev under et nylig møte i Almaty
© Kasakhstans presidentembete/Kureren
Politikk | Samfunn - Kasakhstan

Imageproblem: Kasakhstan vil sløyfe -stan fra navnet

Langtvekkistan: Grenseovergangen mellom de tidligere sovjetrepublikkene Kasakhstan og Kirgisistan

© Vyacheslav Oseledko/ADB/Kureren
Kureren, 11. februar 2014
- Langtvekkistan, Tadsjikistan, Kasakhstan. Slike navn vekker bare negative assosiasjoner og lokker verken turister eller investorer, mener Kasakhstans president Nursultan Nasarbajev. Og nå vil han ha et nytt navn på landet, uten stan-endelse.

President Nasarbajev har sett seg lei på Kasakhstans antatt dårlige omdømme i verden.

Og da komikeren Sacha Baron Cohen lagde den suksessrike filmen om "kasakhen" Borat, reagerte kasakhiske myndigheter med sinne over denne ytterligere skaden på omdømmet. Ett år senere takket imidlertid regjeringen i Kasakhstan Cohen for innsatsen, da det viste seg at turismen til landet hadde blitt nesten tidoblet på ett år.

Men Borat-boomen var kortvarig. Og Kasakhstan er nesten aldri i verdens søkelys, selv om det tynt befolkede steppelandet i Sentral-Asia flatemessig er verdens niende største. Utlendinger viser vesentlig større interesse for lille Mongolia, beklager president Nasarbajev seg, og det er fordi "de mangler stan-endelsen i navnet på landet."

Kasakhstan ligger i en region av stan-land, som alle har et frynsete rykte hva angår menneskeretter, demokrati og stabilitet. Landet grenser selv til Kirgisistan, Turkmenistan og Usbekistan. Og i tillegg kommer de urolige landene Afghanistan og Pakistan.

Og i akkurat denne klubben er autoritært styrte Kasakhstan nesten et lyspunkt hva angår nettopp menneskeretter, demokrati og stabilitet. Ikke at menneskeretter betyr voldsomt mye for president Nasarbajev, som har hatt makten i Kasakhstan siden 1990, året før uavhengigheten fra Sovjetunionen. Valgene manipuleres, ytringsfriheten begrenses, domstolene er politisk styrt og korrupsjonen er altomfattende.

Men imageproblemet til Kasakhstan ligger altså, ifølge president Nasarbajev, i stan-navnet og ikke i regjeringens politikk.

Gjennom sitt private presseorgan Akorda lot presidenten i forrige uke offentliggjøre sine synspunkter på landets navn og stan-problemet. Dette var kun løse tanker, ble det understreket fra statlig hold.

"Man burde kanskje med tiden vurdere spørsmålet om å bytte navnet på landet vårt til Kasakh Jeli [Det kasakhiske landet]," formulerte Nasarbajev seg. "Men først må dette naturligvis bli diskutert med folket," la han forsiktig til.

Kan ha folkelig støtte
Forslaget om et navneskifte er ikke helt tatt ut av luften. I Kasakhstan er kasakhene for første gang på lenge igjen blitt majoritetsbefolkningen etter at et stort antall russere har utvandret etter uavhengigheten i 1991. Forholdet er nå om lag 65-30 i kasakhenes favør, og derfor er det også en bevegelse for å gi nasjonen et mer kasakhisk preg etter over to århundrer med

Presidentpalasset i Kasakhstans hovedstad Astana: Her treffes avgjørelsen

© Mariusz Kluzniak/GNU/Kureren
russifisering.

Blant annet har det brutt ut en opphetet språkdebatt i landet, også etter initiativ fra president Nasarbajev, om det nå var på tide å bytte fra det kyrilliske til det latinske alfabetet. For det økende antallet kasakhiske nasjonalister er dette et spørsmål om nasjonal identitet, da kyrillisk kun er en arv fra "russisk kolonitid". Les mer om språkstriden i Kasakhstan i denne artikkelen: "Kasakhstan kan skifte fra kyrillisk til latin".

Og i denne prosessen søker kasakhere også nye navn og begrep som bedre uttrykker deres nasjonale identitet og deres tilknytning til tyrkiske folkegrupper ellers i regionen. Stan-navnet, selv om det er gammelt, føles da feil.

"Stan" er opprinnelig persisk, og det betyr ikke mer enn "stedet til" eller "hjemmet til". Men det er også et russisk ord, og slik oppfattes det av mange kasakher, og der betyr det "bosetning". Men dette gamle indoeuropeiske ordet finner seg også igjen i det tyske ordet "Stadt" (by) eller svenske "stad", og til sist i det norske "sted", ifølge språkforskernes teorier.

I det tyrkiskættede språket kasakhisk er "stan" imidlertid et fremmedord, og "Kasakh Jeli" beskriver landet på en bedre og klarere måte. Og at det er et nyord, det er ikke et større problem i Kasakhstan.

På dette feltet har nemlig president Nasarbajev allerede sørget for tradisjoner. Et svært stort antall stedsnavn, særlig de med russisk opprinnelse, har skiftet navn i Kasakhstan siden uavhengigheten, de fleste etter initiativ fra presidenten selv. Lokale anslag går på over 1000 navneskifter.

Man endret det tradisjonsrike navnet på den svært gamle hovedstaden Alma Ata til Almaty like etter uavhengigheten. Men allerede i 1997 ble hovedstaden flyttet til den nybygde og fjerntliggende Astana, som ikke betyr noe annet enn "Hovedstad" på kasakhisk. Og nå verserer det forslag om å endre Astanas kjedelige navn til Nursultan, som tilfeldigvis er presidentens fornavn.

Og nå er statsnavnet "Kasakh Jeli" ute til debatt i det kasakhiske folket, i hvert fall i teorien.

President Nasarbajev vil nemlig først og fremst bite seg merke i om navnebyttet møter sterk motstand hos den russiske minoriteten, eller om det blir oppfattet som et angrep på russere og Moskva. I så fall vil han trolig la planene gå i glemmeboken. Hvis ikke, blir det i praksis opp til ham selv å skifte navn på landet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no