See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 16.12.2013 - Frankrike nærmere å legalisere aktiv dødshjelp
» 08.11.2013 - Jødehatet øker raskest i Frankrike og Ungarn
» 19.09.2013 - Frankrike forbyr missekonkurranser for barn
» 08.07.2013 - Snowden-avsløringene innhenter Frankrike, Tyskland
» 23.04.2013 - Fransk homoekteskap vedtas under sterke protester
» 18.04.2013 - IMF-lederen må svare for seg i fransk rett
» 15.04.2013 - Syv euromillionærer i fransk sosialistregjering











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Protest til støtte for selvbestemt abort i Paris
© Ralitza/GNU/Kureren
Samfunn - Frankrike

Retten til abort utvides i Frankrike

Fornøyde: Frankrikes likestillingsminister Najat Belkacem-Vallaud og president François Hollande

© Ministère des Droits des femmes/Kureren
Kureren, 22. januar 2014
- Mens Norge og Spania planlegger å stramme inn på kvinners adgang til abort, har Frankrike nå gjort det motsatte. Frankrikes nasjonalforsamling vedtok i går å endre lovverket slik at kvinners rett til selvbestemt abort utvides. Også deler av høyresiden var med på vedtaket.

Frankrikes parlament vedtok like før midnatt endringer i landets abortlov. Man fjerner dermed kravet om at kvinner må hevde seg i en nødssituasjon for å få lov til å avslutte svangerskapet. Siden 1975 har abort vært lovlig og gratis frem til og med 12. svangerskapsuke, men hittil har man måttet være i en "nødssituasjon" for å få tillatelse til å få utført inngrepet.

Det var det regjerende sosialistpartiet som foreslo liberaliseringen av den franske abortloven. Representantene for det største konservative partiet, UMP, var delt i sin mening, ifølge den franske avisen Le Monde. Mens de fleste UMP-medlemmene var imot lovendringen og hevdet at lovreformen var "dogmatisk" og "en trivialisering av abort," var det andre UMP-medlemmer som forsvarte reformen.

"Å hevde at kvinnene ikke har evne til å bedømme selv, til å bestemme selv, det ville være et juridisk tilbakeslag og et tap for rettferdigheten," påpekte konservative Nicole Ameline i parlamentsdebatten.

Også det høyreekstreme partiet Nasjonal Front, ledet av Marine Le Pen, stemte for lovendringen.

Venstresiden forsvarte lovendringen som "en mindre endring av en utdatert juridisk formulering," og forsvarte kvinners rett til å bestemme over sin egen kropp. Samtidig kritiserte man "moralske diktater", med klar adresse til det som akkurat nå er i ferd med å gjennomføres i nabolandet Spania, ifølge Le Monde.

Frankrike distanserer seg fra Spania
"Abort er en fullstendig rett, og det er ikke kun snakk om å tolerere dette under betingelser," påpekte den franske likestillingsministeren, Najat Belkacem-Vallaud, i går. Hun presiserte at, "i motsetning til hva man kan få inntrykk av i dag, så er dette ikke en reaksjon mot det som skjer i Spania."

Belkacem-Vallaud refererte til de store protestene som i de siste dagene er blitt gjennomført i hele Frankrike for å markere støtte for kampen mot den nye og ekstremt restriktive abortloven i Spania.

Fra å ha en av verdens mest liberale abortlover, går Spania nå tilbake Europas mest restriktive praksis. Spanias regjering vedtok i desember å endre abortloven slik at selvbestemt abort forbys. Abort vil kun tillates i to tilfeller: ved voldtekt og "ekstrem fare for kvinnen". Men loven må fremdeles bli vedtatt av parlamentet.

Les mer om den nye abortloven i Spania i denne artikkelen: "Spanias regjering forbyr selvbestemt abort".

Likestillingsminister Belkacem-Vallaud var også spesielt fornøyd med endringene i den franske loven når det gjelder retten til abort for mindreårige. Før trengte disse samtykke fra foreldrene sine, men fra nå vil unge jenter også ha en selvbestemt rett til abort, så lenge de har samtykke fra en voksen person de selv stoler på.

Gradvis oppmykning
Selv om den franske lovteksten fra 1975 har vært relativt begrensende i forhold til abort, har den i praksis blitt uthult i de siste årene. Man har gjort det lettere for kvinner å ta abort uten for stor innblanding utenfra. Oppmykingen kulminerte i 2013, da Frankrikes regjering vedtok at staten skulle betale 100 prosent av kostnadene ved en abort, og ikke bare 80 prosent som før.

Abort er blitt svært utbredt i Frankrike. Mer enn én av tre franske kvinner innrømmer at de har avbrutt svangerskapet minst én gang i livet, og totalt er det anslått at 210.000 slike inngrep utføres hvert år i landet.

Tilgang til abort er blitt svært mye mindre kontroversiell i Frankrike med årene. Det har i hovedsak vært den katolske kirken som har ledet an i motstanden, men kirken har i minkende grad kunnet påvirke de politiske partiene i landet. Også blant de konservative er det økende enighet om at kvinner bør ha tilgang til selvbestemt abort, noe nattens avstemning i parlamentet i Paris bar vitne om.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no