See also:
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 22.01.2014 - Retten til abort utvides i Frankrike
» 16.12.2013 - Frankrike nærmere å legalisere aktiv dødshjelp
» 08.11.2013 - Jødehatet øker raskest i Frankrike og Ungarn
» 19.09.2013 - Frankrike forbyr missekonkurranser for barn
» 08.07.2013 - Snowden-avsløringene innhenter Frankrike, Tyskland
» 23.04.2013 - Fransk homoekteskap vedtas under sterke protester
» 15.04.2013 - Syv euromillionærer i fransk sosialistregjering











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Leder av Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde
© Simone McCourtie/Verdensbanken/Kureren
Samfunn - Frankrike | Verden

IMF-lederen må svare for seg i fransk rett

Kureren, 18. april 2013 - Christine Lagarde anklages for misbruk av offentlige midler i sin tid som fransk finansminister. Nå er Pengefondets leder kalt inn for retten i Paris. "Jeg skal dit og forsvare min ære," annonserte Lagarde i dag.

Innkallingen til den franske domstolen kan bety begynnelsen av en formell tiltale mot lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF). Lagarde opplevde at leiligheten hennes i Paris ble raidet av politistyrker i mars som del av bevisinnhentingen i anklagene mot henne.

Lagarde anklages for å ha misbrukt store summer da hun håndterte en politisk skandale i sin tid som fransk finansminister. I 2007, kort tid etter å ha blitt minister, arrangerte Lagarde en privatrettslig avtale for å løse en rettstvist mellom forretningsmannen Bernard Tapie og den franske staten som da hadde vart i 15 år.

Tapie, som var en personlig venn av Frankrikes daværende president og Lagardes umiddelbare sjef, Nicolas Sarkozy, krevde erstatning fra staten etter å ha blitt presset til å selge storfirmaet Adidas raskt og til en rimelig pris. Meklingen som ble satt i gang ga Tapie en langt større erstatning enn forventet, på hele 3 milliarder kroner. Mot rådene fra embetsverket, godtok Lagarde rettsforliket.

Forliket fikk enorm medieoppmerksomhet i 2007, og det har vært beheftet med en ryktestrøm i alle år. Gravejournalister har i de siste årene avdekket det de mener er Lagardes "personlige stillingstakelse" i favør av Tapie. Statsadvokaten har fanget opp disse avsløringene og dokumentert flere uregelmessigheter, og anklagen mot Lagarde lyder nå misbruk av offentlige midler, noe som har en strafferamme på ti års fengsel.

Men i første omgang er IMF-lederen innkalt til domstolen for å forklare seg i saken. Tiltale er fortsatt ikke reist, og dommeren vil etter forklaringen måtte avgjøre om saken skal etterforskes videre eller tiltale reises.

Selv sier Lagarde i dag at hun akter å møte i retten i Paris "for å forsvare min ære" og understreker at den løsningen hun fant i Tapie-saken "var den best mulige." Rettsmøtet vil trolig beropes til slutten av mai.

Lagarde har som første kvinne ledet Pengefondet siden juli 2011, og har fått svært gode skussmål på begge sider av Atlanteren. Hun har blant annet spilt en fremtredende rolle i utarbeidingen av krisepakker for flere land i eurosonen og økt Pengefondets anseelse betydelig.

Nå spørres det om anklagene mot henne i Frankrike kan skape forviklinger for Lagarde i hennes jobb som IMF-leder. Advokaten hennes benektet dette klart og tydelig i dag, og sa at en slik klagesak på ingen måte var vanskelig å kombinere med lederstillingen.

Også analytiker Philippe Moreau Defarges fra det franske Institutt for internasjonale relasjoner tviler på at saken vil svekke Lagardes anseelse som IMF-leder. "Lagarde er i en sterk posisjon fordi hun er blitt en veldig respektert leder. Hun har prøvd å blande seg inn i den internasjonale debatten på en svært dempet og reservert måte, og derfor tror jeg hun ikke vil ta skade av dette," sier Defarges.

Lagarde er den andre franskmannen på rad i sjefsstolen i IMF som havner i rettslige problemer. Hennes forgjenger, Dominique Strauss Kahn, måtte forlate posten som IMF-leder etter voldtektsanklager fra en guineansk hotellansatt i New York. Tiltalen mot ham ble senere trukket tilbake.


Deler av denne artikkelen er levert av 'VoA'.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no