See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 22.01.2014 - Retten til abort utvides i Frankrike
» 16.12.2013 - Frankrike nærmere å legalisere aktiv dødshjelp
» 08.11.2013 - Jødehatet øker raskest i Frankrike og Ungarn
» 19.09.2013 - Frankrike forbyr missekonkurranser for barn
» 08.07.2013 - Snowden-avsløringene innhenter Frankrike, Tyskland
» 18.04.2013 - IMF-lederen må svare for seg i fransk rett
» 15.04.2013 - Syv euromillionærer i fransk sosialistregjering











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Støttemarsj for legaliseringen av homoekteskap i Paris
© Elendol/Kureren
Samfunn - Frankrike

Fransk homoekteskap vedtas under sterke protester

Kureren, 23. april 2013 - Den franske nasjonalforsamlingen vedtok i dag et lovforslag som legaliserer ekteskap og adopsjon for homofile par, slik president François Hollande lovte i valgkampen. Men loven har møtt sterk motstand i gatene og splittet folket.

Homoekteskap var et av de 60 valgløftene den sosialistiske presidenten Hollande fremla for å endre Frankrike under valgkampen. Og i dag er endringen i ekteskapsloven som fullstendig sidestiller hetero- og homofile par blitt endelig vedtatt i parlamentet, med 331 stemmer i favør og 225 mot.

Selv om det sosialistiske partiet har flertall i både parlamentet og senatet, har spørsmålet om en kjønnsnøytral ekteskapslov blåst seg opp til en ideologisk kampsak og et personlig samvittighetsspørsmål for mange. Flere parlamentsmedlemmer og senatorer fra både høyre- og venstresiden brøt dermed med partipisken i avstemningen.

"Nå har presidenten 10 dager til å vedta loven og publisere den i 'Journal Officiel', mens kommunene også vil trenge noe tid for å forberede det praktiske. Så de første bryllupene kan ikke finne sted før i juni," forklarte den franske justisministeren, Christiane Taubira, etter avstemningen.

Men det konservative opposisjonspartiet UMP bestemte seg i ettermiddag for å skape ytterligere komplikasjoner for lovvedtaket og leverte en klage til grunnlovsdomstolen. Familieminister Dominique Bertinotti tror likevel at hun kan se domstolens kjennelse "rolig" i møte. "Vi føler oss trygge," sa ministeren til tv-kanalen 'i-Télé' i dag, loven har "ingen juridiske svakheter," forsikret hun.

Store demonstrasjoner
Imens har debatten om homoekteskap ført til mange store demonstrasjoner for eller imot i de siste månedene. Noen motstandere har til og med forårsaket voldsepisoder, og det har vært 257 arrestasjoner kun i de siste dagene. Også foran nasjonalforsamlingen i Paris var det i dag store demonstrasjoner.

Organisasjoner som kjemper for rettighetene til homofile og lesbiske advarer nå mot en økning i homofobiske angrep, både verbale og fysiske.

Også prominente politikere som har støttet lovendringen er blitt utsatt for trusler og angrep. Og bare noen få minutter før loven ble stemt over, måtte presidenten i nasjonalforsamlingen, Claude Vartolone, utvise flere protesterende personer fra publikum. "Kast disse fiendene av demokratiet ut!" ropte Vartolone.

Utenfor parlamentet kontrollerte tusen polititjenestemenn gatene for å hindre opptøyer organisert av de konservative og kirkelige gruppene som er imot loven. I kveld, etter at lovendringen ble endelig vedtatt, er det planlagt store demonstrasjoner for og imot loven i flere deler av den franske hovedstaden.

Men på tross av de massive protestene mot likestillingen av homofile par, har den ene meningsmålingen etter den andre vist at det er et solid flertall for lovendringen i Frankrike. De fleste målingene viser at i overkant av 60 prosent av franskmennene støtter lik rett til ekteskap for homofile, men at majoriteten for felles adopsjonsregler er vesentlig mindre.

Frankrike blir med dagens lovendring det fjortende landet i verden som godkjenner likekjønnede ekteskap, kort tid etter at Uruguay og New Zealand gjorde det samme tidligere i april.

Ekteskap mellom mennesker av samme kjønn ble først legalisert i Nederland i 2001. Så ble det tillatt i Belgia (2003), Spania og Canada (2005), Sør-Afrika (2006), Norge og Sverige (2009), Portugal, Island og Argentina (2010), Danmark (2012) og Uruguay og New Zealand i april 2013.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no