See also:
» 12.02.2014 - "Etnisk rensing" i Den sentralafrikanske republikk
» 05.12.2013 - Flere massakre på muslimer i Bangui
» 26.11.2013 - Frykt for folkemord i Sentralafrikanske republikk
» 19.08.2013 - Sentralafrikansk kuppleder utnevner seg til president
» 23.04.2013 - Videre uro i Den sentralafrikanske republikk
» 26.03.2013 - Opprørsleder ny president i Sentralafrikanske republikk
» 24.03.2013 - Sentralafrikansk president rømmer landet
» 18.03.2013 - Kampene tilspisser seg i Den sentralafrikanske republikk











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Catherine Samba-Panza er den nye overgangspresidenten i Den sentralafrikanske republikk
© UNPD/Kureren
Politikk - Sentralafrikanske Republikk

Den sentralafrikanske republikk får kvinnelig overgangspresident

Den sentralafrikanske regjeringshæren står maktesløs overfor den nye konflikten

© BINUCA/Kureren
Kureren, 20. januar 2014
- Catherine Samba-Panza, til nå ordfører i hovedstaden Bangui, ble i dag valgt til president i Den sentralafrikanske republikk, og dermed det første kvinnelige statsoverhodet i landet. Samtidig godkjente EU i dag å sende tropper til landet, som har vært i full oppløsning i månedsvis.

Mandag ble Samba-Panza valgt som overgangspresident etter to valgomganger i parlamentet i Bangui. Hun erstatter Michel Djotodia, tidligere leder for den muslimskdominerte opprørsgruppen Séléka, som ble tvunget til å gå av etter press fra det internasjonale samfunnet i desember.

Valget sto mellom åtte kandidater fra en liste som medlemmene av parlamentet hadde utarbeidet. I den første runden manglet Samba-Panza bare en stemme for å seire. Dermed gikk hun videre til andre valgomgang sammen med Désiré Kolingba, sønnen til en tidligere president. I den endelige avstemningen fikk Samba-Panza 75 stemmer mens Kolingba fikk 53 stemmer, ifølge Radio Ndeke i Bangui.

Kort tid før valget offentliggjorde Samba-Panza en handlingsplan og skisserte hvilken politikk hun ønsket å føre. Hun la vekt på å gjenopprette sikkerheten, rettsstaten, den nasjonale økonomien, og satse på utdanning på alle nivåer, samt å styrke helsesystemet og bedre tilgangen til humanitær hjelp til de mest vanskeligstilte befolkningsgruppene i landet.

Men utfordringene til Catherine Samba-Panza vil bli ekstremt store, og i første omgang vil det meste dreie seg om å gjenopprette sikkerheten og stabiliteten i Den sentralafrikanske republikk, et kronisk ustabilt og fattig land. En videre viktig oppgave vil bli å forberede landet til nye valg som del av overgangsprosessen hun skal lede.

Erfaring i NGO-verden
Catherine Samba-Panza er advokat med utdannelsen sin fra Frankrike, og hun har jobbet i forsikringsbransjen i flere tiår. Hun har hatt ulike lederstillinger i datterselskap til det tyske Allianz Group i Sentral-Afrika i tjue år.

Men samtidig har hun også lang erfaring i frivillig sektor. Hun har vært nestleder i foreningen for kvinnelige advokater i Den sentralafrikanske republikk. Og mellom 2006 og 2012 ledet hun et nettverk for forsvar av menneskerettighetene i Den sentralafrikanske republikk.

Samba-Panza ledet også "le Dialogue National" som ble holdt i Bangui i 2003 for å oppnå en nasjonal forsoning etter forrige kupp, og hun ble valgt til leder av komiteen med ansvar for overvåking og periodisk evaluering av gjennomføringen av anbefalingene fra "nasjonaldialogen".

Hun har også vært en frivillig medarbeider og bidragsyter til menneskerettsorganisasjonen Amnesty International og har reist i flere land i Sentral- og Øst-Afrika for å etablere nye menneskerettighetsgrupper.

I mai 2013 ble hun utpekt til posten som ordfører i Bangui, en stilling hun har bekledd frem til hun ble valgt landets overgangspresident i dag.

Europeisk militæroperasjon
I mellomtiden, i Brussel, har de europeiske utenriksministrene i dag vedtatt å etablere en felles militær operasjon for å støtte de 1.600 franske soldatene som ble utplassert i Den sentralafrikanske republikk allerede for to uker siden. Det har vært betydelig skepsis innen EU-landene mot å la seg involvere i denne hittil franske operasjonen.

Derfor gjenstår det fortsatt å konkretisere alle detaljene rundt den nye EU-operasjonen. Ifølge diplomatiske kilder i EU, forventes det at de andre medlemslandene vil sende ut rundt 500 soldater, men så langt har bare Estland forpliktet seg til å bidra med femti soldater.

Voldsbølgen i Den sentralafrikanske republikk utviklet seg til en stor konflikt i begynnelsen av desember, da det for første gang brøt ut kraftige kamper i hovedstaden Bangui mellom væpnede grupper som utgikk fra president Djotodias opprørsgruppe Séléka og selvforsvarsgruppen Anti-Balaka. Kampene i Bangui var en repetisjon av lignende sammenstøt på landsbygda og i andre byer i hele Den sentralafrikanske republikk.

Konflikten hadde sitt utspring i den dårlig forberedte oppløsningen av opprørsgruppen Séléka etter at disse hadde fordrevet landets forrige president fra makten. Krigerne, mange av dem barnesoldater, organiserte seg i nye, lokale væpnede grupper som terroriserte sivilbefolkningen, som til en stor del er kristen eller følger afrikanske religioner.

Som et svar på dette ble Anti-Balaka dannet, som har tatt til våpen mot Séléka-gruppene, men også mot den muslimske minoriteten i landet. Frankrike advarte i desember om at "et folkemord" kunne være i ferd med å planlegges i landet. Som resultat av de i økende grad sekteriske kampene, har en stor del av befolkningen i landet blitt drevet på flukt.

Ifølge FN-kilder har nesten 1 million allerede flyktet fra sine hjem. De fleste av dem har søkt tilfukt andre steder i landet, noe som har gitt en økende humanitær krise i Den sentralafrikanske republikk. Særlig hovedstaden Bangui oversvømmes av internt fordrevne, som FN tallfester til over en halv million i byen alene.

Les mer konflikten i Den sentralafrikanske republikk i denne artikkelen: "Flere massakre på muslimer i Bangui".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no