See also:
» 12.02.2014 - "Etnisk rensing" i Den sentralafrikanske republikk
» 20.01.2014 - Den sentralafrikanske republikk får kvinnelig overgangspresident
» 05.12.2013 - Flere massakre på muslimer i Bangui
» 19.08.2013 - Sentralafrikansk kuppleder utnevner seg til president
» 23.04.2013 - Videre uro i Den sentralafrikanske republikk
» 26.03.2013 - Opprørsleder ny president i Sentralafrikanske republikk
» 24.03.2013 - Sentralafrikansk president rømmer landet
» 18.03.2013 - Kampene tilspisser seg i Den sentralafrikanske republikk











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Michel Djotodia ble innsatt som president i Den sentralafrikanske republikk den 19. august i år
© Binuca/Kureren
Politikk - Sentralafrikanske Republikk

Frykt for folkemord i Sentralafrikanske republikk

Franske soldater er allerede til stede i Den sentralafrikanske republikk

© EMA/Armée de Terre/Kureren
Kureren, 26. november 2013
- Den franske regjeringen kunngjorde tirsdag at den vil øke tilstedeværelsen av militære styrker i Den sentralafrikanske republikk med 1.000 nye soldater for å prøve å gjenopprette sikkerheten i landet. I Paris frykter man at det forberedes "folkemord" i landet.

Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian kunngjorde i dag at Frankrike vil øke sin tilstedeværelse i landet "for å stoppe massakren" som blir begått i Den sentralafrikanske republikk. Ifølge Le Drian er landet "på randen av folkemord".

Det amerikanske utenriksdepartement kom for en uke siden med en lignende uttalelse. Robert P. Jackson, rådgiver for afrikanske saker ved departementet, beskrev også situasjonen i Den sentralafrikanske republikk som "folkemord." EU-kilder har nylig kritisert at det forekommer "generalisert vold og brudd på menneskerettigheter under total straffefrihet" i det afrikanske landet.

Og i går møttes FNs sikkerhetsråd for å diskutere situasjonen i Den sentralafrikanske republikk.

Visegeneralsekretær i FN, Jan Eliasson, uttalte at det er enighet i Sikkerhetsrådet om "behovet for å sende en fredsoperasjon til Den sentralafrikanske republikk, men der er fortsatt ikke blitt satt en dato for dette skrittet."

Eliasson presenterte en rapport i Sikkerhetsrådet etter at et ekspertteam nylig reiste til det urolige landet. Rapporten advarer om at det er en høy risiko for anarki i Den sentralafrikanske republikk, som trenger "utenlandsk bistand for å oppnå stabilitet."

"Det haster med å stabilisere situasjonen for å stoppe spredningen av vold, beskytte det sivile samfunnet og legge til rette for humanitær hjelp. Jeg håper vi får se en resolusjon snart," sa FNs visegeneralsekretær i et forsøk på å legge press på Sikkerhetsrådet.

Den sentralafrikanske republikk er i ferd med å bli en yngleplass for ekstremister og væpnede grupper i en region som allerede lider under konflikt, la Eliasson til. Det forventes nå at styrkene fra Frankrike og fra Den afrikanske union gis et FN-oppdrag om å stanse volden i landet.

Opprørshæren sloss seg til makten
Michel Djotodia, leder for den løst organiserte opprørsgruppen Séléka, ble innsatt som president i Den sentralafrika

Advarer mot folkemord: Visegeneralsekretæren i FN, Jan Eliasson

© FN/Kureren
nske republikk den 19. august, etter at opprørshæren hans i mars hadde sloss seg til makten. Djotodias plyndrende opprørere har siden skapt et humanitært kaos i landet, men i august lovte han demokratiske valg og en nystart innen 18 måneder.

Opprørsbevegelsen Séléka har siden mars møtt massiv internasjonal motstand. Det hjalp ikke at Séléka-leder Djotodia ikke hadde kontroll over fotsoldatene sine, som har plyndret og voldtatt i hovedstaden Bangui og begått massive overgrep over hele landet.

Les mer om Séléka-gerlijaens brutale fremferd etter maktovertakelsen i denne artikkelen: "Videre uro i Den sentralafrikanske republikk".

I dagens situasjon er det ingen instanser som balanserer maktutøvelsen til Djotodia og opprørsbevegelsen hans. Sivilsamfunnet i Den sentralafrikanske republikk står svært svakt. Partiene er løst organisert. Pressen har liten gjennomslagskraft og utøver selvsensur. Og rettsvesenet er verken uavhengig eller i stand til å håndheve loven i hele landet, så Séléka-geriljaen står fritt til å utøve selvjustis.

Samtidig har det for første gang begynt å bryte ut etnisk uro mellom den muslimske minoriteten fra nord, som nå har makten gjennom Séléka-bevegelsen, og den kristne majoriteten i landet. Det er disse etniske stridighetene stadig flere observatører frykter holder på å utvikle seg til et genuint folkemord.

Et reelt statsstyre har sluttet å fungere i det meste av det vidstrakte landet, med unntak av hovedstaden Bangui. I andre landsdeler skaper tidligere Séléka-kjempere kaos, og i tillegg flokker det seg mer eller mindre ekstreme grupper fra naboland som Sudan og Kongo i provinsen. Sivilbefolkningen er totalt rettsløs overfor disse væpnede bandene.

Ifølge FN har så mye som en tidel av befolkningen allerede flyktet fra Den sentralafrikanske republikk i løpet av dette året. Den humanitære situasjonen er håpløs, både i og utenfor landet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no