See also:
» 12.02.2014 - "Etnisk rensing" i Den sentralafrikanske republikk
» 20.01.2014 - Den sentralafrikanske republikk får kvinnelig overgangspresident
» 05.12.2013 - Flere massakre på muslimer i Bangui
» 26.11.2013 - Frykt for folkemord i Sentralafrikanske republikk
» 19.08.2013 - Sentralafrikansk kuppleder utnevner seg til president
» 23.04.2013 - Videre uro i Den sentralafrikanske republikk
» 26.03.2013 - Opprørsleder ny president i Sentralafrikanske republikk
» 18.03.2013 - Kampene tilspisser seg i Den sentralafrikanske republikk











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bangui, hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk, ligger ved elven Ubangui, som også er grensen til Kongo
© Kalyan Neelamraju/GNU/Kureren
Politikk - Sentralafrikanske Republikk

Sentralafrikansk president rømmer landet

President François Bozizé har rømt landet

© Présidence Centrafricain/Kureren
Kureren, 24. mars 2013
- Opprørsgruppen Séléka har tatt over makten i Den sentralafrikanske republikk. Opprørerne skal ha full kontroll i hovedstaden Bangui, mens president François Bozizé har rømt landet. Nå er det løfter om "revolusjon" i landet.

Situasjonen i Bangui er fortsatt svært uklar, og opprørsalliansen Séléka har til nå gitt lite lyd fra seg. Men ifølge rapporter fra den sentralafrikanske hovedstaden, skal en opprørsrepresentant ha annonsert maktovertakelsen på en nasjonal radiostasjon.

Séléka-representanten skal ha bedt befolkningen forholde seg rolig og ta godt imot "de revolusjonære kreftene" som nå var i ferd med å ta over kontrollen i byen. Videre lovte han at landet nå ville "åpne en ny side i sin historie."

Rapporter fra hovedstaden er også relativt samstemte om at kamphandlingene stanset ganske raskt etter at Séléka i dag tidlig begynte innmarsjen i hovedstaden. Opprørerne hadde allerede i går forskanset seg utenfor byen og oppfordret president Bozizé til å overgi seg og ikke gjøre seg ansvarlig for videre ødeleggelser av Bangui. Det kan synes som om de demoraliserte regjeringstroppene gjorde lite motstand mot Sélékas sluttoffensiv i dag.

Videre er det samstemte rapporter om at president Bozizé ikke befant seg i presidentpalasset eller på noe annet sted i hovedstaden. Det antas at han har rømt over til Kongo (Kinshasa), som ligger rett over elven Ubangui ved hovedstaden Bangui. Bozizé har imidlertid heller ikke gitt lyd fra seg.

Det kan derfor synes som om Séléka, som betyr allianse på det lokale språket sango, har kontroll over situasjonen i Bangui. Opprørerne kontrollerer også store deler av landet, særlig i øst, og det er ikke blitt meldt om kamphandlinger andre steder i Den sentralafrikanske republikk i løpet av dagen.

Séléka må levere demokratireformer raskt
Man ser nå frem med spenning til når Séléka-lederen Michel Djotodia henvender seg til folket og annonserer hvilke planer han har for landet.

Djotodia vil raskt oppleve et stort press utenfra om å forberede demokratiske reformer og valg i det vanskjøtte landet. Den afrikanske unionen og regionale organisasjoner har nulltoleranse for grunnlovsstridige maktovertakelser i Afrika, og kupp straffes raskt med tøffe økonomiske sanksjoner. Skal Séléka ha noen sjanse til å "revolusjonere" landet, noe som saktens kan trenges, vil de måtte gå med på en rask demokratisering for å få dypt trengt internasjonal støtte.

President Bozizé var riktignok "valgt", men kom opprinnelig til makten selv ved et militærkupp i mars 2003. I motsetning til mange andre militære kuppledere i regionen de siste årene, valgte han imidlertid ikke å trå til side da han arrangerte valg i 2005 og slik legitimerte kuppet sitt.

Bozizés ti år ved makten klarte ikke å endre på den elendige situasjonen i Den sentralafrikanske republikk, et land rikt på naturresurser. Den autoritære lederen klarte verken å vekke interesse blant investorer eller bistandsorganisasjoner. Tiden under Bozizé var dermed et tapt tiår for landet, i sterk kontrast til for eksempel Niger og Mali. Han vil ikke bli savnet, med mindre dagens kupp fører til en ny bølge uro.

Men også Séléka-opprørerne starter med dårlige kort overfor det internasjonale samfunnet. Maktovertakelsen i Bangui kommer som følge av et tillitsbrudd og bruddet på en våpenhvile mellom Djotodia og Bozizé som ble fremforhandlet i Libreville i januar i år. Avtalen forutsatte videre en samlingsregjering, som var i ferd med å dannes, og avholdingen av frie valg.

Nå blir det opp til opprørsleder Djotodia å legge frem en troverdig plan for demokratiseringen av Den sentralafrikanske republikk og overlate makten til sivile krefter når prosessen er i havn. Klarer han det, har han "åpne en ny side i landets historie."



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no