See also:
» 12.02.2014 - "Etnisk rensing" i Den sentralafrikanske republikk
» 20.01.2014 - Den sentralafrikanske republikk får kvinnelig overgangspresident
» 05.12.2013 - Flere massakre på muslimer i Bangui
» 26.11.2013 - Frykt for folkemord i Sentralafrikanske republikk
» 19.08.2013 - Sentralafrikansk kuppleder utnevner seg til president
» 23.04.2013 - Videre uro i Den sentralafrikanske republikk
» 24.03.2013 - Sentralafrikansk president rømmer landet
» 18.03.2013 - Kampene tilspisser seg i Den sentralafrikanske republikk











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


I januar underskrev Séléka-lederen Michel Djotodia (v) og president François Bozizé (h) en fredsavtale i Libreville
© Radio Télévision Gabonaise/Kureren
Politikk - Sentralafrikanske Republikk

Opprørsleder ny president i Sentralafrikanske republikk

Ifølge FN-byrået UNHCR har kampene ført til titusener av internt fordrevne og flyktninger

© H.Caux/UNHCR/Kureren
Kureren, 26. mars 2013
- I det som internasjonalt fordømmes som et "kupp", har lederen for Séléka-militsen, Michel Djotodia, utnevnt seg selv til overgangspresident i Den sentralafrikanske republikk. Djotodia har satt grunnloven ut av kraft, men lover frie valg innen tre år.

Opprørsgruppen Séléka, som betyr allianse på sangospråket, inntok i forgårs hovedstaden Bangui uten å møte stor motstand fra regjeringstroppene til François Bozizé. Presidenten har rømt landet, og myndighetene i nabolandet Kamerun bekrefter at Bozizé er i trygghet der.

Men sørafrikanske fredsstyrker som er stasjonert i landet kom på søndag under angrep fra Séléka-militsen. Ifølge president Jacob Zuma, ble 13 sørafrikanske soldater drept og 27 skadet i kampene med "banditter" som prøvde å plyndre militærbasen. De sørafrikanske styrkene har vært i landet siden 2007 for å gi opplæring til den sentralafrikanske hæren.

Ifølge Sør Afrika og FN-kontoret i Bangui, ble også hovedstaden utsatt for massiv plyndring på søndag og mandag, trolig av seierherrene fra Séléka-militsen. En FN-talsmann sa at også kontoret til verdensorganisasjon i Bangui hadde blitt plyndret, i tillegg til private hjem til flere FN-ansatte i byen.

Séléka-lederen selv, presenterte seg selv om overgangspresident i Den sentralafrikanske republikk i en kringkastet tale i går. Djotodia annonserte at landets grunnlov trer ut av kraft i og med opprørernes maktovertakelse, at parlamentet i Bangui oppløses per dekret og at det gjøres endringer i regjeringen.

Likevel skal statsminister Nicolas Tiangaye fortsette som regjeringsleder, sa Djotodia. Menneskerettsadvokaten Tiangaye har siden januar ledet en overgangsregjering som følge av fredssamtaler mellom Séléka og president Bozizé i Libreville, Gabon. Libreville-avtalen skulle sikre en midlertidig samlingsregjering med en statsminister utpekt av Séléka, Tinagaye, og avholdelsen av frie valg. Men Séléka brøt våpenhvilen tidligere i mars.

Ifølge landets nye leder, Djotodia, skal altså deler av Libreville-avtalen opprettholdes. Statsminister Tiangaye skal, i henhold til avtalen, fortsatt lede en overgangsregjering og forberede nyvalg innen tre år.

Massiv internasjonal fordømmelse
Men selv om fungerende statsleder Djotodia hevder at han fortsetter å oppfylle Libreville-avtalen, som ble fremforhandlet og garantert av nabolandene i Sentral-Afrika, ser det internasjonale samfunnet den væpnede maktovertakelsen i Bangui som et grovt brudd på inngåtte avtaler.

Den afrikanske union (AU) og den regionale organisasjonen ECCAS godtar generelt ikke grunnlovsstridige maktovertakelser og vil dermed automatisk måtte ekskludere Den sentralafrikanske republikk fra organisasjonene. AU har da også allerede i sterke ordelag fordømt "kuppet" i Den sentralafrikanske republikk, suspendert landet "fra alle aktiviteter" i unionen og "innført sanksjoner, reiserestriksjoner og frosset formuene til Séléka-ledere," sa AU-representanten Ramtane Lamamra i Addis Ababa i går.

FNs sikkerhetsråd fulgte i natt opp med en sterk fordømmelse av Séléka-militsen. Rådet utstedte en pressemelding der det fordømmer militæroffensiven til Séléka som ledet til Banguis fall, i tillegg til "den påfølende volden og plyndringen som førte til flere døde og skadede blant sørafrikanske soldater som var utstasjonert i landet i henhold til regjeringens ønske."

Sikkerhetsrådet gjorde det også klart hva som vil bli kravene fra det internasjonale samfunnet for at Bangui kan normalisere sitt forhold til omverden. Rådet krevde "en gjenopprettelse av lov og orden, en grunnlovsmessig orden og gjennomføringen av Libreville-avtalen." Ifølge den avtalen er "den nasjonale samlingsregjeringen ansvarlig for å holde parlamentsvalg," minte FN-uttalelsen om.

Men selv om uttalelsene mot de nye lederne fra Séléka er umisforståelig negative, betyr ikke dette nødvendigvis at det internasjonale samfunnet er udelt negativt til maktskiftet. Mye på grunn av AUs strenge sanksjonsregime mot kupp, har flere av de senere kuppene i Vest-Afrika ført mye godt med seg.

Særlig i Mauritania og Niger har demokratisk innstilte militære styrker kunnet fjerne autoritære ledere som undergravde demokratiet, og gjennom en grundig overgangsprosess etablere noen av kontinentets frieste demokratier.

Dersom Séléka slår inn på samme vei i Den sentralafrikanske republikk, er det ingen som kommer til å savne president Bozizé. Bozizé, som selv kom til makten i et militærkupp, har i ti år ledet et korrupt skinndemokrati som har brakt stillstand i det fattige landet og blitt stadig mer autoritær.

Men da trenger Séléka et godt og troverdig program for demokratisering, og da er valg "om tre år" ikke godt nok.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no