See also:
» 12.02.2014 - "Etnisk rensing" i Den sentralafrikanske republikk
» 20.01.2014 - Den sentralafrikanske republikk får kvinnelig overgangspresident
» 26.11.2013 - Frykt for folkemord i Sentralafrikanske republikk
» 19.08.2013 - Sentralafrikansk kuppleder utnevner seg til president
» 23.04.2013 - Videre uro i Den sentralafrikanske republikk
» 26.03.2013 - Opprørsleder ny president i Sentralafrikanske republikk
» 24.03.2013 - Sentralafrikansk president rømmer landet
» 18.03.2013 - Kampene tilspisser seg i Den sentralafrikanske republikk











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Franske tropper patruljerte i dag gatene i Bangui etter at det brøt ut kamper i den sentralafrikanske hovedstaden
© EMA/ECPAD/Kureren
Politikk - Sentralafrikanske Republikk

Flere massakre på muslimer i Bangui

Den sentralafrikanske regjeringshæren står maktesløs overfor den nye konflikten

© BINUCA/Kureren
Kureren, 5. desember 2013
- Det fryktede "folkemordet" i Den sentralafrikanske republikk er i ferd med å utfolde seg. For første gang har det også brutt ut kamper mellom kristne og muslimer i hovedstaden Bangui, der sivile muslimer skal ha blitt massakrert. Frankrike er i ferd med å sende inn styrker.

Den sentralafrikanske republikk er i full oppløsning. Etter at den muslimskdominerte opprørsgruppen Séléka kuppet seg til makten i mars, og etter at Séléka senere ble oppløst, har det hersket kaos i landet. Nå er det ferd med å utføres et folkemord i landet, advarer FN.

Denne uken brøt det for første gang ut kraftige kamper i hovedstaden Bangui mellom væpnede grupper som utgår fra Séléka og selvforsvarsgruppen Anti-Balaka. Kampene i Bangui er en repetisjon av lignende sammenstøt på landsbygda og i andre byer i hele Den sentralafrikanske republikk.

Konflikten har sitt utspring i den dårlig forberedte oppløsningen av opprørsgruppen Séléka etter at disse hadde fordrevet landets forrige president fra makten. Krigerne, mange av dem barnesoldater, organiserte seg i nye, lokale væpnede grupper som terroriserte sivilbefolkningen, som til en stor del er kristen eller følger afrikanske religioner. Som et svar på dette ble Anti-Balaka dannet, som har tatt til våpen mot Séléka-gruppene, men også mot den muslimske minoriteten i landet.

I løpet av den siste måneden øker rapportene om massakre på sivile over hele landet, og for første gang i historien til Den sentralafrikanske republikk er det brutt ut kamper etter religiøse skillelinjer. Massakrene har blitt utført av både muslimer og kristne, men det kan synes som om det er den muslimske befolkningen i overveiende kristne områder er mest utsatt for organiserte massemord.

Første massakre i Bangui
Natt til tirsdag forekom den første massakren av sivile muslimer i hovedstaden. Da skal et ukjent antall kvegdrivere, blant dem flere barn, ha blitt drept av Anti-Balaka-militser.

På torsdag brøt det for første gang ut heftige kamper mellom de to væpnede gruppene i Bangui. Journalister fra det franske nyhetsbyrået AFP kunne i løpet av dagen rapportere at de hadde observert rundt 80 lik som lå inne i og utenfor en av de viktigste moskeene i Bangui. De over 50 døde som ble funnet i moskeen hadde stikk- og skuddskader og var trolig sivile muslimer. Det var flere kvinner blant de døde.

Talsmenn f

Kuppresidenten i Den sentralafrikanske republikk, Michel Djotodia

© BINUCA/Kureren
or den sittende presidenten i Den sentralafrikanske republikk, Michel Djotodia, som ledet opprørsgruppen Séléka til seier i mars, hevdet i dag at det var Anti-Balaka-militser som hadde startet det hele, med angrep på tre forskjellige steder i Bangui samtidig. Angrepene hadde blitt besvart av Séléka-militser. Senere kom det til styrker fra Frankrike og Den afrikanske union (AU), som allerede er utplassert i deler av Bangui.

Men verken de fortsatt underbemannede franske eller AU-troppene i Bangui har ikke et avklart mandat til å gripe inn i kampene og dermed beskytte sivilbefolkningen. Dette er nå i ferd med å endre seg. I dag, torsdag, ble FNs sikkerhetsråd enig om en forsterket fredsstyrke for Den sentralafrikanske republikk, som skal ta utgangspunkt i de franske og AU-styrkene.

Stor militæroperasjon planlegges
Frankrike er i ferd med å utplassere 1.200 soldater i landet med det uttalte målet om å hindre folkemordet i å skje fyllest. 600 er allerede utplassert, og de resterende er på vei.

I Paris planlegges nå det eksakte mandatet for denne styrken. Et stort antall afrikanske statsledere er på et fransk-afrikansk toppmøte i Paris, og i løpet av fredag og lørdag skal man enes om hvordan innsatsen i Den sentralafrikanske republikk skal organiseres.

Så trenger de franske styrkene kun marsjordre fra president François Hollande. Deretter vil det, ifølge den franske utenriksministeren Laurent Fabius, "gå veldig fort" med å rydde opp i sikkerhetssituasjonen i den tidligere franske kolonien.

Det er svært usikkert hva som vil bli det franske målet med militæroperasjonen som nå planlegges, utover å stanse den etnisk-religiøse volden i landet.

Særlig er det usikkert om Frankrike vil akseptere at den ikke-valgte presidenten i landet, Séléka-leder Djotodia, vil forbli sittende ved makten i Bangui etter at operasjonen er over. Det internasjonale samfunnet har i alle fall forlangt en troverdig overgang til demokrati og et grunnlovsmessig styre i landet, og i det henseende har Djotodia forspilt all tillit siden han kom til makten i mars.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no