See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvert











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


PISA-undersøkelsen måler 15-åringers ferdigheter i blant annet lesing, matematikk og naturfag
© Leif Harboe/GNU/Kureren
Samfunn - Innenriks

PISA-resultatene: Norge slår Sverige

Utviklingen av elevprestasjonene i Norge, Sverige og Finland

© ISL/Kureren
Kureren, 3. desember 2013
- Årets PISA-resultater viser at Norge ikke opplever den samme sterkt negative utviklingen som nabolandene Sverige og Finland. Det har blitt mindre bråk og uro i norsk skole. Men regjeringen fokuserer på det negative, og vil satse mer på lærerne og realfagene.

Resultatene i årets PISA-undersøkelse ble i dag presentert ved Universitetet i Oslo og viser at resultatene i lesing og naturfag i Norge er på samme nivå som i forrige kartlegging i 2009. Men i matematikk går resultatene marginalt ned.

"Når vi ser de norske PISA-resultatene over tid, ser vi at det er typisk norsk å prestere rundt det internasjonale gjennomsnittet. Litt over i lesing og litt under i matematikk og naturfag," oppsummerer forsker Marit Kjærnsli ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning (ISL). Kjærnsli er ansvarlig for gjennomføringen av PISA i Norge.

Stabile norske resultater
Fra 2006 til 2009 viste norske elever en klar framgang innen alle de tre PISA-fagområdene. Men årets resultat viser en liten tilbakegang i matematikkferdighetene. Den internasjonale undersøkelsen gjennomføres hvert tredje år, og i 2012 ble det lagt særlig vekt på ferdighetene i matematikk.

"Vi forventet nok at framgangen i matematikk skulle fortsette. Blant annet på grunn av skolens økte satsing på grunnleggende ferdigheter. Når vi ser utviklingen i matematikk over tid, ser vi imidlertid at resultatet er stabilt," sier Kjærnsli.

Men selv om norske elever presterer gjennomsnittelig i OECD, har utviklingen i Norge vært relativt god sett i forhold til nabolandene. Og blikket i norsk politikk har særlig vært rettet østover mot Sverige, der en delprivatisert skolesektor har vist seg å sakke etter den norske i de siste årene. Slik er det også i år.

Ett år etter i Sverige
Årets PISA-tall viser svensk tilbakegang i både matematikk, naturfag og lesing. Innenfor lesing betyr dette at svenske elever anno 2012 ligger ett skoleår etter sine jevngamle i 2000. De finske elevene er fremdeles best i Norden, men også i Finland har utviklingen tatt en klar negativ retning.

Forskerne ved ILS mener norsk skole har tatt viktige grep for "å unngå svenske tilstander".

"Selvsagt skulle en ønske at resultatene gikk raskere oppover, men både PISA-resultatene og annen forskning tyder på at skolen er på rett vei. Årets PISA viser at vi har fått et bedre arbeidsmiljø i norske klasserom de siste årene, og vi vet at det er stor sammenheng mellom læringsmiljø og faglige prestasjoner," sier Kjærnsli.

Også Steffen Handal, nestleder i Utdanningsforbundet, mener at det ikke er noen grunn til å være misfornøyd med årets PISA-resultater. "Norges plassering på de internasjonale rangeringslistene er av mindre betydning. Sammenlikningen med oss selv er viktigere," understreker Handal.

"Vi må minne om at PISA ikke er en dom over norsk utdanning. PISA viser ikke hele bildet av det elevene lærer og vi må huske på det brede samfunnsmandatet skolen har," legger Handal til.

Utdanningsforbundet min

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil i alle fall bruker mer penger på lærere

© Europeanschoolnet/Kureren
ner i dag også om en OECD-analyse om utdanningssystemene i de landene som organisasjonen mener har lykkes med sin utdanningspolitikk. Og de landene som har lykkes best har en offentlig fellesskole. "Vi vil bevare den offentlige fellesskolen der elever går sammen uavhengig av bakgrunn og prestasjoner," sier Handal, med et dårlig skjult spark til Høyre-FrP-regjeringen.

Regjeringen er ikke fornøyd
Men til tross for at PISA-undersøkelsen viser gode resultater for norske elever, er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på langt nær fornøyd og vil satse på mer penger til lærere og en større satsning på realfagene.

"Vi må ha høyere ambisjoner enn å være i midtsjiktet blant OECD-landene. Vi ligger litt over gjennomsnittet i lesing og litt under snittet i matematikk og naturfag. Dette er resultater vi ikke kan være fornøyd med," sier Røe Isaksen i en uttalelse i dag.

Isaksen mener at "læreren er løsningen, men frem til nå har de ikke fått tilstrekkelig tilbud om og mulighet til å ta etter- og videreutdanning. Jeg er overbevist om at lærerne ønsker seg mer faglig påfyll. Gode lærere skal få mulighet til å bli enda bedre med vårt lærerløft," sier kunnskapsministeren.

Regjeringen har annonsert at den vil styrke satsingen på etter- og videreutdanning for lærere, spesielt i matematikk og naturfag. I budsjettet for 2014 er det derfor satt av 310 millioner kroner mer til etter- og videreutdanning for lærerne. Dette tiltaket ønskes også velkommen av Handal i Utdanningsforbundet.

Men lederen i forbundet, Ragnhild Lied, er i en uttalelse i dag på ingen måte enig i Røe Isaksens elendighetsbeskrivelse. Hun understreker at de norske elevene ligger "godt over gjennomsnittet" hva angår lesing, og "rundt gjennomsnittet" i regning og naturfag.

"Forskjellene mellom land er ellers ganske moderate, sammenliknet med forskjellene mellom elevene innenfor hvert land," påpeker Lied, og i Norge er disse forskjellene små. "Vi bør ellers glede oss over at Norge er blant de landene der elevenes kulturelle bakgrunn har minst virkning på resultatene," konkluderer hun.

Fakta om undersøkelsen
PISA er en internasjonal undersøkelse av skolesystemene i ulike land som måler 15-åringers prestasjoner i lesing, matematikk, naturfag og problemløsning. Programme for International Student Assessment (PISA) er et internasjonalt prosjekt i regi av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Undersøkelsen blir gjennomført hvert tredje år og kartlegger også elevens læringsstrategier, motivasjon og selvoppfatning gjennom spørsmål i et elevspørreskjema. Dette spørreskjemaet inneholder spørsmål om elevenes syn på forhold ved skolen, for eksempel deres opplevelse av arbeidsmiljøet i klassen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no