See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 04.02.2014 - New Zealand vil fjerne "Union Jack" fra flagget
» 05.12.2013 - Statoil har fått letelisens i New Zealand











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Regjeringen planlegger å kutte sin eierandel i flyselskapet Air New Zealand
© Simon Sees/GNU/Kureren
Politikk | Økonomi - New Zealand

"Meningløs folkeavstemning" om privatisering i New Zealand

Optimist: New Zealands finansminister Bill English

© NZ national party/Kureren
Kureren, 20. november 2013
- New Zealand vil fredag holde en kontroversiell folkeavstemning om privatiseringen av landets fem største statseide selskap. Men troverdigheten rundt folkeavstemningen er liten siden den er bare rådgivende og privatiseringen allerede er i gang.

Regjeringen på New Zealand er midt i prosessen med å selge ned statens eierskap i de fem største statseide selskapene. Dette inkluderer fire energiselskap og flyselskapet Air New Zealand. Spørsmålet til newzealandske velgere er om de "støtter regjeringens salg av opptil 49 prosent" av aksjene i de fem selskapene.

Men folkeavstemningen beskrives i dag også som "den mest ubrukelige av de fem folkeavstemningene landet har hatt til nå" i den lokale avisen The Timaru Herald.

Avisen påpeker at folkeavstemningen "er ubrukelig fordi regjeringen allerede har sagt at de vil ignorere resultatet; ubrukelig fordi nesten alle de tingene den er ment å kunne stoppe allerede har skjedd, og ubrukelig fordi uansett utfall vil begge sider av det politiske spekteret være i stand til å hevde det som passer deres interesser."

I tillegg er det få som ser det store behovet for å selge unna arvesølvet til den newzealandske staten. I motsetning til de fleste vestlige land har New Zealand kommet seg svært godt gjennom den økonomiske krisen, og opplevde kun en moderat og midlertidig økonomisk nedgang i 2009. Siden 2010 har det vært en sunn vekst i øystaten.

Og senest i dag opplyste OECD at New Zealand ser ut til å få en av de sterkeste økonomiske vekstratene blant de vestlige industrilandene i de neste årene. Til neste år forventes en BNP-vekst på stolte 3,6 prosent, og for 2015 på fortsatt betydelige 2,4 prosent. Også statsfinansene er i beste orden på New Zealand.

Salgene er nesten fullført
Faktum er at folkeavstemningen kommer vel sent, siden myndighetene allerede for lenge siden begynte på privatiseringsprosessen. Allerede i år er salget av 49 prosent av aksjene av de to energiselskapene Mighty River Power og Meridian Energy i boks. Salget har gitt over 18,2 milliarder kroner i inntekter til statskassen.

Dessuten er de newzealandske myndighetene i ferd med å kutte sin eierandel i flyselskapet Air New Zealand fra 73 til 53 prosent. I det siste har flyselskapet, som er del av Star Alliance-nettverket sammen med norske SAS, opplevd en kraftig opptur på børsen og er nå høyere priset enn det har vært på fem år.

Og ifølge lokale medier kan regjeringen på New Zealand tjene over 2 milliarder kroner på dette salget, selv om det ikke er blitt opplyst hvem som er interessert i å kjøpe seg opp i flyselskapet.

Allerede den 17. november sa New Zealands finansminister Bill English at budrunden var åpen for både internasjonale og nasjonale aktører, men han unngikk å komme med noen tall om hvor mye penger regjeringen forventer å tjene på salget av eierandelen i flyselskapet.

"Newzealenderne skal stå først i køen for å få kjøpe aksjene, og vi satser på å nå regjeringens mål om å opprettholde et newzealandsk eierskap på minst 85 prosent," lovte English i en pressemelding.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no