See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 07.04.2015 - Billige flyturer skal redde Russlands reiseliv
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 02.04.2014 - Brasils fotball-VM er dårlig for økonomien
» 03.09.2013 - Microsoft tar over Nokias smartphone for 44 mrd kr
» 26.03.2013 - Raskt økende ledighetstall i Finland











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Styret godkjenner salg av mobilvirksomheten: Nokias hovedkvarter i Helsinki
© Agr. Adrian/GNU/Kureren
Økonomi - Finland

I dag avsluttes Nokias mobilhistorie

Nokias administrerende direktør, Stephen Elop, og konsernsjef i Microsoft Steve Ballmer i 2012

© Microsoft/Kureren
Kureren, 19. november 2013
- For Nokia, den tidligere verdenslederen på mobilmarkedet, er det en viktig dag i dag. Etter 25 år vil det finske selskapet ikke lenger være en telefonprodusent. En ekstraordinær generalforsamling godkjente i dag salget av Nokias mobilvirksomheten til Microsoft for 44 milliarder kroner.

Rundt 5.000 aksjonærer møttes i dag i et svært idrettsanlegg nær sentrum av Helsinki, ifølge den finske avisen Hufvudstadsbladet. Nokia fordeles i dag på 3,7 millioner aksjer, og blant hovedaksjonærene er flere pensjonsfond fra USA, Japan og Finland.

Men for vanlige finner er tapet av Nokias mobilavdeling noe uopprettelig. Den dag i dag eier rundt 260.000 finner aksjer i det tradisjonsrike selskapet. Men de små investorene kan ikke gjøre noe mot den overmakten fra storaksjonærene.

Etter at styret i dag godkjente salget, må Microsoft nå vente i noen måneder på at konkurransemyndighetene i både Europa og USA kan godkjenne salget.

Siden avtalen ble annonsert i september og helt frem til nå har Nokia ikke avslørt sin nye forretningsstrategi. Men verdien av Nokia-aksjen på Helsinki-børsen har i perioden doblet seg fra 24,37 kroner til 49,24 kroner i dag. Selskapet har ikke avklart hvordan det skal bruke de 44 milliarder kronene fra salget av mobilproduksjonen, og det må fortsatt utnevne en ny administrerende direktør.

Ifølge avtalen tar Microsoft over hele mobilvirksomheten til Nokia, inkludert en mengde patenter innenfor sektoren. Microsoft skal betale noe over 30 milliarder for virksomheten rundt Nokias mobiltelefoner og mobiltjenester. De resterende nesten 14 milliardene er betaling for en rekke Nokia-patenter innen mobilbransjen.

Det finske konsernet var lenge det dominerende selskapet på verdensmarkedet for mobiltelefoner og satt nærmest standarden for bransjeutviklingen. Men med utviklingen av smarttelefoner

Flere generasjoner Nokia-mobiler, fra den gang selskapet var markedsledende

© Jorge Barrios/GNU/Kureren
mistet Nokia raskt markedsandeler til nye systemer som iPhone fra Apple, Android fra Google og andre konkurrenter som Samsung. Nokias egen smarttelefon klarte ikke å gjenerobre stillingen som markedsleder.

Dermed har det finske konsernet tapt store summer på den inntil nylig lukrative mobilvirksomheten. Siden 2011 har Nokia samarbeidet tett med Microsoft om å produsere smarttelefoner med Microsofts operativsystem Windows Phone, og det har lenge vært spekulert i en sammenslåing av de to selskapene.

Et synkende skip
Prisen Nokia oppnådde for sin mobilvirksomhet er blitt høyst omdiskutert blant analytikere verden over. Reaksjonene har gått fra at Microsoft gjorde "et røverkjøp" til at Nokia har gjort en genistrek.

Og trolig er begge deler rett. Microsoft, som kontrollerer operativsystemet på Nokias smarttelefon, har kjøpt seg et anerkjent varemerke som det amerikanske storkonsernet har både den teknologiske og finansielle muligheten til å utvikle til en markedsleder, og har slik sett gjort et røverkjøp. Nokia, som ikke synes å ha kapasitet til å snu underskudd til overskudd i mobilvirksomheten, har klart å få en svært god pris for et synkende skip.

Den nye kjernevirksomheten til Nokia, som opprinnelig ble etablert som et trevirkeselskap i 1865, er i første rekke innen nettverksinfrastruktur. Selv om denne forretningen ikke er så synlig som mobilproduksjonen, er dette kjerneteknologi innen et stort antall bransjer. Og Nokias nye kjernevirksomheter er alle solide overskuddsforetak med et stort vekstpotensial.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no