See also:
» 18.03.2014 - Catalonia: 60 prosent ønsker løsrivelse fra Spania
» 01.03.2014 - Forslag om totalt protestforbud i Madrid sentrum
» 21.02.2014 - Spania: ETA begynner frivillig avvæpning
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 24.01.2014 - EU: Doble standarder for Ukraina og Spania
» 13.12.2013 - Nå kan du bli arrestert av en dørvakt i Spania
» 12.08.2013 - "Spania bruker Gibraltar som innenrikspolitisk lynavleder"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Gibraltar, sett fra den spanske grensebyen La Línea de la Concepción
© Carlos Mejía Greene/GNU/Kureren
Politikk - Gibraltar | Spania

EU støtter Spania i grensestriden med Gibraltar

Observatører fra EU-kommisjonen besøkte grenseposten mellom Spania og Gibraltar den 25. september i år

© Marcos Moreno/InfoGibraltar/Kureren
Kureren, 15. november 2013
- Storbritannia og kolonien Gibraltar anklager spanske myndigheter for å nærmest stenge den vitale grenseovergangen til Gibraltar. Men i dag gir EU-kommisjonen sin støtte til Spania, og konkluderer at ingen lover er brutt i forbindelse med grensekontrollene.

De omfattende kontrollene på den smale landtungen som skiller den britiske kolonien Gibraltar fra det spanske fastlandet er rettmessige, fastslår EU i dag, selv om de nærmest har blokkert trafikken inn og ut av Gibraltar. EU-representanter hadde selv vært på grenseovergangen.

Spanske myndigheter innførte tidligere i år en kraftig skjerping av grensekontrollene, kort tid etter en opprivende uenighet om et kunstig rev av betong som britene er i ferd med å bygge utenfor kysten av Gibraltar. Ifølge britene skal dette duge til å øke fiskebestanden utenfor Gibraltar, men ifølge spanjolene fører revet til at spanske fiskere stenges ute fra fiskefeltene.

Da spanske myndigheter skjerpet den allerede tidkrevende grensekontrollen i august, kom det til ventetider på opptil syv timer for å krysse grensen i bil. Siden dette har spansk politi og toll opprettholdt en høy frekvens av rutinekontroller som jevnlig sørger for flere timers ventetid ved den smale grensen.

Ifølge Storbritannias statsminister David Cameron var den forsterkede grensekontrollen "politisk motivert og fullstendig uforholdsmessig." Regjeringen i London hevdet at kontrollene var et brudd på reisefriheten i EU og klaget derfor Spania inn for EU-kommisjonen.

Gibraltar er riktignok en del av EUs territorium, men er ikke del av Schengen-samarbeidet. Dessuten er den britiske kolonien et skatteparadis, som spanjolene hevder er et senter for hvitevasking av penger, og den har store inntekter på taxfreehandel med blant annet sigaretter.

Og smuglersigaretter fra Gibraltar har lenge vært et problem i Sør-Spania.

Nettopp dette er hovedbegrunnelsen for den styrkede grensekontrollen fra myndighetene i Madrid. "Tiltakene og kontrollene våre er lovlige og forholdsmessige. Vi er tvunget til å utføre dem på grunn av Schengen," sa Spanias utenriksminister José Manuel García-Margallo i en uttalelse tidligere i år.

EU anbefaler dialog
EU-kommisjonen sendte i september en delegasjon til den spanske grensebyen La Línea de la Concepción. Der tok de grensekontrollene nærmere i øyesyn og snakket med lokale myndigheter i både Spania og Gibraltar. I dag fremla kommisjo

Spansk grensekontroll ved innfarten til britiske Gibraltar

© Marcos Moreno/InfoGibraltar/Kureren
nær Cecilia Malmström sin konklusjon på granskningen.

"Kommisjonen har ikke funnet bevis for å konkludere at kontrollene av personer og gods slik de utføres av spanske myndigheter ved overgangen i La Línea de la Concepción har brutt med relevante forskrifter i EU-lovgivningen," heter det fra Malmström i Brussel.

"Men driften av denne grenseposten er krevende, sett i lys av det store trafikkomfanget på et relativt begrenset rom, og i og med økningen av tobakkssmuglingen inn i Spania," står det videre i EU-kommisjonens konklusjoner. EU-granskerne så et forbedringspotensial i organiseringen av grensetrafikken og i det nærmest manglende samarbeidet mellom tollere og politi på begge sider av grensen.

I et brev til hver av partene, Spania og Storbritannia, lister Malmström opp forslag til forbedringer. Spanjolene blir bedt om å bygge om den mildt sagt kronglete inn- og utfarten til Gibraltar, samt å gå i dialog med kollegaene på den andre siden av grensen. Også britene bes om å gå i dialog, og ikke minst oppfordres de til endelig å treffe tiltak mot tobakkssmuglingen, som forretningsstanden i taxfreeredet Gibraltar lever godt av.

Lite håp om dialog
Og selv om kommisjonen ber om tilbakemelding innen et halvt år, er det lite trolig at verken spanjoler eller briter kommer til å ta Malmströms anbefalinger på alvor. Verken Madrid eller London er interessert i å finne løsninger på de grunnleggende problemene rundt Gibraltar.

I London vil man ikke gjøre noe med kjerneproblemet, som er det økonomiske grunnlaget for minikolonien, som i praksis lever som en parasitt på det spanske fastlandet. Taxfreehandel og offshorefinans er hovednæringene. Og i Madrid anerkjenner man ikke britisk suverenitet over Gibraltar. Likevel er kolonien kjekk å ha som politisk lynavleder, der man kan skape en nasjonalistisk storm i Spania hver gang det er problemer innenriks.

Så det er lite trolig at det blir en vesentlig bedring av situasjonen på grenseovergangen med det første. Selv om spanjolene, erfaringsmessig, etter hvert vil trappe ned kontrollene når den innenrikspolitiske nytten av den aktuelle krisen rundt Gibraltar har gitt seg.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no