See also:
» 11.04.2014 - Ensom i Tigerstaden
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 10.02.2014 - EU-tilknytning: Sveitsisk modell nytter ikke for Norge
» 07.02.2014 - Innkjøpsordningen: Svarte-Per-spill fra regjeringen











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fireåringen Maria er blitt fjernet fra adoptivforeldrene sine på grunn av hudfargen sin
© Gresk politi/Kureren
Debatt - Innenriks

Leder: Klart dekningen av "Maria-saken" var rasistisk

Leder, Kureren, 1. november 2013 - Det er historieløst og vitner om liten kulturforståelse når Dagbladet hevder at norske medier gjorde jobben sin i dekningen av den såkalte "Maria-saken". Faktum er at dette i utgangspunktet var en ikke-sak, og at det kun var kriteriet rase som gjorde den til en sak.

Dagbladets Inger Merete Hobbelstad hevder norske medier nå driver med "manisk selvpisking" rundt sin pinlige dekning av den blonde fireåringen Maria, som visstnok var bortført av romfolk i Hellas. Til å sitte i en redaksjon, viser hun skremmende lite innsikt i europeisk historie.

Norske medier "gjorde jobben sin. De skrev om en legitim nyhetssak og gjenga både politiets teorier og parets forklaring," hevder Hobbelstad i en kommentar i Dagbladet.no i går.

Hold oss utenfor! Vi i Kureren ville ikke ta i saken med ildtang fra den kom på bordet. Dette var nemlig fra første stund alt annet enn "en legitim nyhetssak". Den luktet stramt av rasisme hele tiden.

Hvorfor? Fordi en antatt barneforsvinningssak i Hellas ikke angår norske lesere. Punktum. Hundrevis, tusenvis av barn forsvinner, bortføres og til og med drepes jevnlig i Europa og utenfor. Men slike saker blir aldri dekket i norske medier. Det er ikke-saker.

Derfor var lille Maria også en ikke-sak, ikke "en legitim nyhetssak". Men vent! Lille Maria har blondt hår og blå øyne, og er altså av vår nordiske rase! Og så, heisann! Hun holdes i en romleir! Da må hun jo ha blitt kidnappet av noen fra en annen, svartsmusket rase! De gjør jo sånt, gjør de ikke?

Denne limpinnen var det svært mange europeiske presseorganer som gikk på, ikke bare norske. Litt uskyldig kan man omtale dette som "blondt-hår-syndromet", slik NRK Ukeslutt gjorde det, og som beskriver at det stort sett er pikebarn med blå øyne og blondt hår som får massiv mediedekning når de forsvinner (jf. Madeleine). En liten mørkhudet gutt kan ikke regne med samme oppmerksomhet når han blir bortført, slik for øvrig forsvinningene fra norske asylmottak dokumenterer. Ingen storstilte leteaksjoner og avisforsider der, nei.

Dette "blondt-hår-syndromet" er i utgangspunktet pur rasisme. Og det er selvsagt hvite, europeiske redaktører som bestemmer seg for hvilke barneforsvinninger som "selger" og som skal få dekning. Kriteriet er: Rase og utseende.

Som Jostein Ihlebæk i Aftenposten påpekte allerede fredag 25. oktober, er det 159 barn på Interpols liste over forsvunne europeere det gjøres aktive søk etter, og vårt eget justisdepartement har registrert 42 barnebortføringer i Norge bare i første halvår 2013. De sistnevnte 42; det er "legitime nyhetssaker" for norske medier, men de omtales knapt.

Politiet undersøkes for fascisttilkobling
Men i Maria-saken er det enda verre enn det vanlige "blondt-hår-syndromet". Kildene for "saken" er i tillegg delvis rasistiske. Gresk politi er viden kjent for sine overgrep og fordommer mot blant annet romfolket. Det var grunn nummer to til at vi intuitivt var skeptiske til hele manuset i denne "saken", på tross av at utenlandske aviser vi setter høyt også dekket den.

"Men når gresk politi tror det har skjedd en kidnapping - slike forekommer - og henvender seg til Interpol for å finne et foreldrepar som muligens savner et barn, skal hjemlige medier så klart dekke saken," skriver Dagbladets Hobbelstad i forsvarstalen sin. Hva his Gyllent daggry (hørt om dem?) henvender seg til internasjonal presse om et mulig kidnappet barn med nordisk utseende? Er "hjemlige medier" da også forpliktet til å dekke saken?

Dagbladets kommentator utviser en svært mangelfull kultur- og historieforståelse når hun ikke evner å se den såkalte Maria-saken i sitt rette perspektiv. "Saken" hekter seg nemlig på århundrer med mytedannelser om romfolket (også som barnekidnappere) og et svært vanskelig klima for romfolk i Hellas. Gresk politi er selv i søkelyset fordi det er blitt undergravet av fascistpartiet Gyllent daggry.

"Om hudfarge og etnisitet er en faktor i saken, hører det med i dekningen," skriver Hobbelstad. Kall en spade for en spade: Det heter "rase"! Og når et fascistundergravet politi og århundregamle sigøynermyter "er en faktor i saken, hører det med i dekningen," mener Kureren. Og denne dekningen kom først etter at Maria-saken var "løst", og den kom i altfor lite omfang.

Forfatter Guro Sibeko traff spikeren på hodet i sin kronikk i Aftenposten på mandag når hun kritiserer den norske pressen for å "dyrke tredvetallets rasestereotypier" i sin dekning av Maria-saken. Det er dessverre helt riktig.

Vi i Kureren håper man i norske redaksjoner kan lære noe av denne pinlige affæren, som har avdekket at det ikke er gode nok rutiner mot å henfalle til rasestereotypier i norske redaksjoner. Enkelte ærverdige aviser som Aftenposten og Stavanger Aftenblad har allerede tatt en intern oppvask. Men Hobbelstads kommentar gjør oss ikke altfor optimistiske på Dagbladets vegne.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no