See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Landbruksminister Sylvi Listhaug vil ikke avklare sine mulige bindinger overfor dagligvarekjedene
© FrP/Kureren
Politikk - Innenriks

Sp og SV: "Har du bindinger til Rema 1000, Listhaug?"

Bekymret: SVs nestleder Bård Vegar Solhjell

© SV/Stig Weston/Kureren
Kureren, 22. oktober 2013
- Både Senterpartiet og SV stiller spørsmål ved landbruksminister Sylvi Listhaugs tidligere jobb i PR-byrået First House, som har kunder som Rema 1000 og Coop. Nå vil Sp å ta opp saken i Stortinget. Også Bondelaget uttrykker skepsis etter sitt første møte med FrP-ministeren.

Norges nye landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP) jobbet i PR-byrået First House fram til hun ble statsråd sist uke.

Og det er mange som ikke liker dette, siden PR-byrået har noen av de største dagligvarekjedene som kunder, blant dem Rema 1000 og Coop. Listhaug selv har uttalt at hun ikke vil opplyse om disse bedriftene var blant oppdragsgiverne hennes. Dette til tross for at matvarekjedene har kryssende interesser i forhold til landbruket, som Listhaug nå skal forvalte.

Allerede i går ga SVs nestleder, Bård Vegar Solhjell, uttrykk for sin bekymring rundt ministerens mulige inhabilitet, som Stortinget ikke har anledning til å kartlegge. I et brev til statsminister Erna Solberg ber Solhjell om innsyn i Listhaugs bindinger.

"Jeg har bedt Solberg sørge for åpenhet om kundeforhold for de nye statsrådene og statssekretærene i regjeringen med bakgrunn fra kommersielle PR- og lobbyselskap. Det vil være viktig for at regjeringen skal kunne styre, basert på tillit og åpenhet," uttaler Solhjell.

"SV mener det er av offentlig interesse å vite hvem en statsråd eller en statssekretær tidligere har hatt som kunde gjennom PR- eller lobbyverksomhet. Dette er viktig for at regjeringen skal kunne styre basert på tillit og åpenhet. Jeg vil derfor be statsministeren om å sørge for offentliggjøring av de tidligere kundelistene til nye statsråder og statssekretærer som kommer fra PR- eller lobbybransje," legger Solhjell til.

Lundteigen krever også innsyn
Senterpartiet er enig i kritikken mot landbruksminister Listhaug og følger i dag opp kravene fra Solhjell. Nå krever stortingsrepresentant og finanspolitisk talsmann Per Olaf Lundteigen (Sp) at Stortinget får innsyn i Listhaugs bindinger.

"Stortinget bør få innsyn i Sylvi Listhaugs First House-kundeliste. Jeg tar saken opp i Stortin

Bekymret: Finanspolitisk talsmann i Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen

© Senterpartiet/Kureren
gets kontroll- og konstitusjonskomité," kunngjør Lundteigen i dag på Twitter. I motsetning til andre statsråder får nemlig ikke Stortinget opplysninger om Listhaugs tidligere oppdragsgivere, da hun er bundet av en taushetsklausul i kontrakten med First House.

SV har tidligere påpekt at Stortinget allerede har rutine i forhold til å håndtere hemmeligstemplet informasjon, blant annet i sitt kontrollarbeid overfor etterretningstjenesten. Partiet mener derfor at kontroll- og konstitusjonskomiteen må få innsyn i kundelistene til statsråder og statssekretærer som har jobbet i PR-bransjen, slik at komiteen kan kontrollere deres virke og habilitet på lik linje med andre statsråders.

Landbruksminister Listhaug påpeker på sin side at disse forholdene allerede er avklart. Hun har gitt en kopi av kundelisten til departementsråden, som vil påse at Listhaug ikke involverer seg i saker der hun er inhabil. Men andre kontrollinstanser som presse og Storting vil ikke få innsyn.

Bondelaget: Mer konkret fra Listhaug
Fram til de inntok regjeringskontorene i forrige uke, har Fremskrittspartiet argumentert for store endringer i landbrukspolitikken. Blant annet har partiet, ved flere anledninger, foreslått store kutt i overføringene til næringen og lavere tollbarrierer. Derfor var også næringen svært skeptisk til at Listhaug hadde fått jobben som landbruksminister på vegne av FrP.

Og i går hadde Norges Bondelag sitt første møte med den nye landbruksministeren. Etter møtet uttrykte Bondelagets leder Nils Bjørke fortsatt skepsis overfor Listhaug. Bjørke var blitt forsikret om at det var regjeringsplattformen og samarbeidsavtalen mellom regjeringen, Venstre og KrF som skulle ligge til grunn for Listhaugs politikk.

Men da ministeren møtte pressen etter gårsdagens møte, pekte hun igjen på mål

Bekymret: Bondelagsleder Nils Bjørke hadde i går sitt første møte med landbruksminister Listhaug

© Norges Bondelag/Lise Boeck Jakobsen/Kureren
et om å gjennomføre forenklinger i næringen. "Dette innebærer kutt i støtteordninger og reguleringer i næringen. Det er en grunn til at ordningene vi har i dag eksisterer, så vi må se på hva som er mulig," svarte bondelagslederen.

Bjørke sier at næringen vil være tydelig på at det må være en helhet i endringene, at matproduksjonen blir opprettholdt og at lønnsomhet for bøndene må ivaretas. "Det er en del tiltak i regjeringsplattformen som ikke henger sammen med målene. Her må vi komme frem til noen balansepunkter," påpeker han.

Et eksempel er regjeringens ønske om å styrke eiendomsretten for jordeiere rundt om i landet, noe som i praksis betyr at det skal bli lettere å selge jordbruksarealer på det frie eiendomsmarkedet og å fjerne odelsretten. "Dette er et stort ansvar å legge over på de private dersom målet samtidig er å opprettholde matproduksjon på disse jordene," kommenterer Bjørke.

Les mer om næringens kritikk mot Listhaug i denne artikkelen: "Næringen frykter FrP-landbruksminister Sylvi Listhaug".

Landbrukspolitikken som ble presentert i Høyres og FrPs regjeringsprogram i begynnelsen av oktober har skapt stor frykt i næringen og i Bygde-Norge. Med fjerning av odelsretten og boplikten, reduserte overføringer til landbruket, et lavere tollvern og sammenslåing av kommuner kan det bli tøft for mange.

I tillegg frykter landbruksnæringen, og dermed utkantkommunene, at det vil gå mot mange gårdsnedleggelser når overføringene til jordbruket skal reduseres og tollbarrierene mot utenlandsprodusert mat senkes. Bondelaget sa i en uttalelse allerede den 8. oktober at dette "vil bli krevende for det norske landbruket."

Les mer om Bygde-Norges frykt for Listhaug i denne artikkelen: ""Norske bygder kan bli rasert"".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no