See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 18.11.2013 - Overraskende maktskifte på Maldivene
» 11.11.2013 - Uro på Maldivene etter ny valgutsettelse
» 08.11.2013 - Maldivene prøver ut hurtigvalg til helgen











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Maldivenes hovedstad Malé var i helgen dominert av valgkampen, som brått tok slutt
© MDP/Kureren
Politikk - Maldivene

Politisk spent på Maldivene

Presidentkandidat Muhammed Nasheed er storfavoritt til å vinne valget på Maldivene

© MDP/Kureren
Kureren, 21. oktober 2013
- Ferieparadiset Maldivene kan stå foran ny uro etter at enda et forsøk på å velge ny president feilet i helgen. Politiet på øygruppen hindret distribusjonen av stemmesedlene i siste sekund. I forrige måned ble presidentvalget annullert etter at opposisjonen fikk flest stemmer.

Det kommer i dag bekymringsmeldinger fra nabolandet India, men også fra Kina og FN, der det fryktes at øygruppen i Det indiske hav vil kunne oppleve enda mer politisk uro etter det mislykkede forsøket på å velge en president på lørdag.

Muhammed Nasheed ville trolig vært president på Maldivene dersom det opprinnelige opplegget for årets presidentvalg hadde gått etter tidsplanen. Nasheed var landets president fra 2008 til den gamle makteliten presset ham av til å gå av i februar 2012.

Da den første runden av Maldivenes ordinære presidentvalg ble holdt 7. september i år, manglet det lite på en klar valgseier. Med 45 prosent av stemmene var Nasheed favoritt til å vinne andre valgrunde, som skulle vært avholdt 23. september. Men høyesterett på øygruppen annullerte første valgrunde i en knapp avgjørelse. Fire av syv dommere mente det hadde foregått uregelmessigheter ved valget, på tross av at internasjonale valgobservatører konkluderte med at det var både fritt og rettferdig.

Dermed skulle første valgrunde gjentas på lørdag. Kandidat Nasheed var igjen klar til å utfordre den gamle makteliten på Maldivene, som styrte landet diktatorisk frem til det frie valget i 2008, da Nasheed overtok. Men igjen ble det gitt ordre til å stanse valgprosessen.

På lørdag grep plutselig politiet inn da den uavhengige valgkommisjonen skulle begynne å distribuere stemmesedlene til de forskjellige valglokalene på øygruppen. Politiet forklarte at alle kravene fra høyesterett til organiseringen av valget ikke var blitt fulgt. To mindre betydningsfulle kandidater hadde klaget på angivelige brudd på valgordningen, men valgkommisjonen hadde likevel besluttet å gå videre med valget.

Det er fortsatt uklart hvem som ga politiet ordren til å stanse valget i siste sekund på lørdag. Men kandidat Nasheed har i dag gjort sittende president Muhammed Waheed ansvarlig for situasjonen. Waheed var Nasheeds visepresident da han ble tvunget til å gå av i februar 2012, og han har hentet flere topper fra det gamle autoritære regimet inn i den sittende regjeringen på Maldivene.

Presidentkandidaten krever nå at president Waheed går av umiddelbart og sier at han ikke har noen tillit til at den sittende presidenten vil

Maldivenes president Muhammed Waheed vil avholde valget snarest mulig

© President's Office/Kureren
klare å organisere frie og rettferdige valg. President Waheed svarer i dag at han "ikke vil forbli i denne posisjonen en eneste dag etter 11. november," dagen da presidentperioden hans løper ut ifølge grunnloven.

Presidenten har foreslått at presidentvalget avholdes 2. november slik at det akkurat blir tid til å innesette en ny, valgt leder innen fristen 11. november.

Men det er fullstendig usikkert om dette vil bli mulig. Formelt hadde politiet grepet inn på lørdag fordi to av kandidatene ikke hadde underskrevet på at de godkjente valgprosedyrene, og politiet var enige med kandidatene i at Maldivenes grunnlov derfor var i ferd med å brytes. En av kandidatene, Ibrahim Gasim, som var finansminister under diktaturet, krever nå at valgkommisjonen må fengsles på grunn av det angivelige grunnlovsbruddet.

Frykt for uro
Maldivene har vært preget av politisk uro de siste to årene. Nasheed innførte viktige sosiale reformer på Maldivene da han var president, men regjeringens skatteøkninger fikk ham på kant med øygruppens mektige reiselivssektor, der den styrtrike kandidaten Gasim er en av de største aktørene.

Store protestaksjoner mot president Nasheed for to år siden ble til slutt støttet av politiet og de militære på øyene, og presidenten så seg tvunget til å overlate makten til sin nestleder. Maktoverdragelsen skapte videre opptøyer på Maldivene, der mange ønsket å forsvare Nasheed mot det de anså som et kupp.

Og de to avlyste valgene i høst, der Nasheed lå svært godt an til å vinne tilbake makten på Maldivene, har også opprørt store befolkningsgrupper, som ser valgfarsen som nok et forsøk fra den gamle garde på å kuppe Nasheed fra makten. Hittil har protestene mot lørdagens avlyste valg gått rolig for seg, med flere større ikke-voldelige sitt-ned-aksjoner til støtte for Nasheed.

Men det er frykt for at den minste gnist nå kan antenne et større bål på ferieparadiset. FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa i dag at han var "svært bekymret" over den nye utsettelsen og ba alle parter om "å bevare roen". Kinas utenriksminister uttalte at han håpte Maldivene "beholder den nasjonale stabiliteten," og Indias utenriksminister var "svært skuffet" over av valget var blitt avlyst.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no